Wat mogen we niet weten?

Twee Franse militairen van een speciale eenheid werden met hun helikopter in Libië neergeschoten.  Kan niet, denkt u, want officieel is Frankrijk daar niet aanwezig.

Officieel zijn de militairen dus niet gedood ‘in action’ maar bv. tijdens een uit koers geraakte testvlucht.

In hoever is de EU, de NAVO – die in april  aangekondigd heeft voor de Libische kust te gaan patrouilleren zgz. ‘om de migratieroute af te snijden’  – of de CIA erbij betrokken?  De Amerikanen waren bij de eerste interventie immers zo succesvol dat er dringend een herhaling moet georganiseerd worden.

Bij navraag in februari 2016: “Le ministre de la Défense entre dans une colère glaciale. Les autorités françaises disent oeuvrer dans le cadre de la diplomatie.”

Er werd wel toegegeven dat geheime agenten daar clandestien hun best doen om een regering van nationale eenheid op poten te zetten.  Clandestien?  Uiteraard, anders zouden geen geheime agenten daar actief zijn.

En nu zijn dus twee militairen met hun helikopter neergeschoten.  Hun diplomatieke missie is blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten.

Opvallend: Daar waar er rijke oliebronnen in de grond zitten wordt er militair ‘ingegrepen’;  Voor conflicten in hoofdzakelijk agrarische verarmde bieden is er geen interesse.

Que fait vraiment la France en Libye ?

Deux soldats français des forces spéciales tués en Libye

‘Italië stuurt duizenden militairen naar Libië voor strijd tegen IS’