Wat kost nu eigenlijk zo’n Leopard 2 tank?

Er wordt over de tanks, die Zelensky wil hebben, gesproken alsof het gaat over een klein of een groot pak smoutebollen. Zo’n tank is niet bepaald goedkoop. Als men er een aantal van weggeeft, dan weet je meteen wat dat met het budget van landsverdediging doet.

De Stuttgarter Zeitung meldt:

Was kostet der Leopard 2A6?

Ein Kampfpanzer des Typs Leopard 2 A6 kostet in der Grundversion etwa 3 Millionen Euro. Je nachdem, wie er zusätzlich ausgestattet wird, können die Kosten bis auf 7 Millionen Euro steigen. Der höhere Preis kommt einerseits durch zusätzliche Ausstattung wie Funkgeräte und Zusatzpanzerung zustande. Andererseits über Servicepakete wie Wartung, Instandsetzung, technische Hilfe und Ersatzteile, die die Industrie dem Nutzer für eine zu verhandelnde Zeitspanne zur Verfügung stellt.

We zullen het maar vertalen, al gaan we er wel van uit dat u begreep dat de simpele versie van zo’n tank, zonder accessoires, ca. 3 miljoen euro kost. En afhankelijk van de bijkomende snufjes kan dit bedrag stijgen naar ca. 7 miljoen euro.

Naar verluidt zullen de gulle gevers de eigen snufjes eerst eruit halen vooraleer de Leopard naar het slagveld vervoerd wordt. Kwestie van de vijand, mocht de tank in de verkeerde handen vallen, geen geheime uitrusting met bv. bepaalde kwaliteiten en/of programma’s, te bezorgen. Je zou voorwaar dankbaar zijn dat je geen dergelijk oorlogstuig in voorraad hebt.

Wat we wel kunnen leveren zijn F-16 gevechtsvliegtuigen; daar zouden we naar verluidt zo’n 60 stuks van hebben, al dan niet inzetbaar. En Zelensky wil ook absoluut gevechtsvliegtuigen krijgen. Er is dus nog hoop dat de belgische kleuren ook de “democratie” zullen kunnen verdedigen.

Grote broer, de F-35, (die we nog niet hebben) kost een behoorlijke slok op de borrel meer: afhankelijk of het om een basis of een luxe, resp. superdeluxe F-35 gaat: F-35A: 77,9 miljoen dollar – F-35B: 101,3 miljoen dollar – F-35C: 94,4 miljoen dollar.

In 2021 gaf het land b 5.3 miljard euro uit aan landsverdediging. (Knack). In juli keurde het parlement een bijkomend budget van 10 miljard euro goed. In totaal (pensioenen inbegrepen) pakweg 15 miljard euro.

Reken maar uit wat we voor dit bedrag, minus personeelskosten, kunnen kopen in de bewapeningssupermarkt.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/19/defensie-uitgaven-navo-landen/

1 gedachte op “Wat kost nu eigenlijk zo’n Leopard 2 tank?

  1. Zelensky zijn verlanglijstje is nog lang. Hij wil van de ganse wereld hulp en kan later op de tweedehandsmarkt nog een sommetje bij verdienen. Gelooft hij nog in Sinterklaas ? Ik denk het niet vermits de Christenen niet veilig zijn in de Oekraine. Hij zegt zelfs het woord corruptie nog nooit gehoord te hebben want hij is asvrij dank zijn status als president. Wat een mafkerel en de Westerse wereld aanbidt hem maar weet niet dat de kruik zolang te water gaat tot ze breekt.

Reacties zijn gesloten.