Wat heeft de coronacrisis met het voortbestaan van haaien te maken?

Taking Action To Save Sharks | Shark Allies

Dierenbeschermers slaan alarm!

Een half miljoen haaien moet voor het corona-vaccin afgemaakt worden. De Californische dierenbeschermingsorganisatie “Shark Allies” is in alle staten en organiseert een petitie om het uitsterven van de haaien te beletten.

Momenteel zouden er 34 kandidaat-vaccins in de klinische evaluatieperiode zijn en 142 in een voorgaand stadium (volgens WHO). Bij 17 van deze vaccins worden er aanvullende stoffen gevoegd; 5 van deze met haaiensqualeen (Shark Squalene in a COVID-19 Vaccine?).

In de lever van de dieren wordt de olie squaleen aangemaakt, die in vaccinstoffen gebruikt wordt omdat het de immuunreactie versterkt. Voor één enkele dosis van een inentingsstof met squaleen zouden voor de totale wereldbevolking reeds 250.000 haaien afgeslacht moeten worden. Onderzoekers gaan er echter vanuit dat elke mens minstens de dubbele dosis nodig heeft.

De dood van meer dan een half miljoen haaien zou een reusachtige impact op het voortbestaan van de soort hebben – mogelijk zelfs het uitsterven ervan veroorzaken.

Nochtans kan men squaleen ook uit andere bronnen winnen. Er bestaan duurzame, op planten gebaseerde alternatieven, zoals bv. rietsuiker, olijfolie enz.: de winning duurt wel wat langer, wat het prijskaartje van plantaardige squaleen de hoogte in drijft. Een handicap, die de pharma-industrie liefst wil vermijden… met als gevolg dat de haaien de gemakkelijkere, de goedkopere oplossing bieden. En dat voor een virus, die steeds meer onder vuur komt te liggen.

Dierenbeschermers eisen nu in een petitie dat bij de productie van Covid-19-vaccins op niet-dierlijke squaleen om te schakelen en zo de haaien te redden. En/of u weigert gewoon de vaccinatie.
U kan de petitie hier tekenen.

4 gedachten over “Wat heeft de coronacrisis met het voortbestaan van haaien te maken?

    • Oeps! Dank voor de terechtwijzing. Dat gebeurt als je wegens een wachtend kleinkind snel moet zijn.

  1. Onze groep (Expertisecentrum Duurzame Chemie van Karel de Grote Hogeschool) onderzoekt al enige tijd squaleen uit plantaardige oliën zoals amarant olie. Prima haalbaar!

Reacties zijn gesloten.