Wat hebben Zottegem, de EU e.a. gemeen?

… Marokko

Het Koninklijk Atheneum van Zottegem doet haar naam eer aan: zij steunt een basisschool van Tighfert in Marokko.  De afgelopen jaren werd er al € 10.000 aan de gemeente overgemaakt en nu opnieuw werd er het bedrag van € 4000 ingezameld en overhandigd aan Goodplanet, de organisatie die zich om het schoolproject bekommert. Alle beetjes helpen, denken ze daar in Zottegem.

In de EU zien ze het wat groter:

Marokko heeft in december een donatie van 1,86 miljard dirham van de Europese Unie ontvangen (1 € = 11.4 MAD 02.01.2014).

Marokko is, volgens cijfers van begin 2013, de eerste bestemmeling van de EU-steun in de Zuid-Mediterrane regio. Het geld gaat hoofdzakelijk naar sociale en economische ontwikkeling, milieu bescherming en de verbetering van justitie en mensenrechten.

Eind 2008 werd Marokko een “gevorderde status” toebedeeld door de Europese Unie. Marokko is daardoor meer dan een bondgenoot, maar minder dan een lidstaat.

In februari 2012 beloofde de EU aan Marokko een “advanced status programma” van 2 miljard dirham te financieren. Het doel is de geleidelijke integratie van Marokko op de Europese markt.

Maar daar houdt het niet bij op.  Marokko staat blijkbaar bovenaan op het lijstje van favoriete goede doelen:

Arabisch fonds geeft  lening van 1.5 miljard dirham voor nieuwe haven

Ook Japan geeft geld aan Marokko voor onderwijs

Arabische prins geeft 81 miljoen

Zottegem

EU

Verkopen Jaguar stijgen in MarokkoEn als uitsmijter het heuglijke nieuws:     Verkoop Jaguar stijgt in Marokko

Met dank aan Marnix voor de tip.

 

5 gedachten over “Wat hebben Zottegem, de EU e.a. gemeen?

  1. Enkele weken geleden vertelde men nog op het 0000 TV nieuws dat vele schoolgebouwen in Vlaanderen er slecht aan toe zijn. Geen isolatie, ramen die er bijna uitvallen, stookketels die meer verstoken dan dat ze warmte geven, daken in slechte staat. En het lijstje zal nog wel niet compleet zijn vrees ik. Geld dat in Vlaanderen hoog nodig is om deze mankementen te verhelpen is er niet. Dan doen we maar een schenking aan Marokko, en probleem opgelost. Om het met Van Rossem te zeggen “het is godgeklaagd”.

    • Klopt. Vergeet daarbij de ‘containerklassen’ niet, waar kinderen in gestoken worden omdat hun schoolgebouw te bouwvallig is of omwille van plaatstekort en geen geld om te renoveren / bouwen.

  2. Het is toch goed dat Jaguar meer en meer auto’s verkoopt in Marokko en dat allemaal dank zij Zottegem

Reacties zijn gesloten.