Waarom zijn de IJslanders zo tevreden in hun land?

Ondanks de afgelegen ligging.  Ondanks het barre weer.  Ondanks de korte zomer.

IJsland heeft een kleine oppervlakte.  De bevolking van ca. 331.000 zielen is bijzonder homogeen: bijna 95% etnisch-IJslands.  2/3 van de bevolking woont in of rond de hoofdstad Reykjavik, die geldt als één van de veiligste, properste en vriendelijkste steden ter wereld.  De stad draait praktisch helemaal op geo-termische energie en heeft opvallend lage criminaliteitscijfers.

IJsland heeft de derde laagste moord- en doodslagcijfers, één van de laagste per capita moordcijfers ter wereld.  1 op 100.000 mensen.  De politie heeft bijgevolg hiermee niet de handen vol.  IJslanders vertrouwen sterk in de samenleving.  Ze sturen hun kinderen snel zonder begeleiding naar school.  Koesteren gemeenschappelijke waarden.  Ze hebben een genereus sociaal systeem: gratis school, gesubsidieerde gezondheidszorg, 9 maanden ouderverlof voor moeder en vader. De meeste  IJslanders zijn gezonde mensen, hebben een goede opleiding en een baan.  5% is werkloos waarvan 10% import-IJslanders tegenover 3% bio-IJslanders.  Gemiddelde levensverwachting: 83 jaar.

Meer: via icoontjes onderaan voor ondertiteling en geautomatiseerde vertaling.

En in deze video wordt getoond dat ook in IJsland de linkse Gutmensch zijn / haar zin wil doordrijven.  Al is de petitie op Facebook eraan voor de moeite.  Het heeft tijdens de laatste vijf jaar 39 ‘vluchtelingen’ aanvaard; 13 uit Syrië.  Komt in totaal op 51 sinds 1956… (sept. 2015)

Al is er natuurlijk wel een legale immigratie, vooral uit Polen, die 45% van de totale immigrantenbevolking uitmaakt.

Immigrant Proportion of Icelandic Population Grew in 2014