Waarom? Daarom!

In 42 seconden legt deze voormalige hoge officier van de Duitse Bundeswehr uit waarom Poetin Oekraïne binnen gevallen is.

“… De VSA en de EU hebben hoog spel gespeeld door hun NAVO-uitbreiding richting oosten, zijn Rusland steeds dichterbij gekomen… 17 jaar lang heeft Poetin gezegd waar voor hem de rode lijn is: de Amerikaanse hegemonie aanvaarden of niet.”

En hij verduidelijkt:

.”.. De NAVO wordt door de VSA gedomineerd. En in dit geval, de trek naar het oosten, hebben de VSA de voorwaartsrichting bepaald en niet de andere staten van de EU. Eens dat deze ongelukkige oorlog voorbij is, moet de NAVO zich bescheidener opstellen. We moeten terug een manier vinden om overeen te komen. Gelooft u nu echt dat deze oorlog kan beëindigd worden zonder dat Oekraïne een neutrale staat geworden is? Dàt kan ik niet geloven. Ergens moet er een belangencompromis gevonden worden, zo niet, is er geen vrede. Er moet een compromis tussen de Amerikaanse en Russische belangen gevonden worden en de Amerikaanse zijn voor het grootste gedeelte identiek aan deze van de NAVO. De NAVO heeft tijdens deze crisis een samenhang gevonden, maar is in details, zoals in het verleden, verdeeld.

… De enen willen een no-fly zone boven Oekraïne, de anderen willen (oude) vliegtuigen leveren in ruil voor nieuwe Amerikaanse… daarmee zijn niet alleen wij bij de oorlog betrokken maar ook de VSA… De VSA zijn te slim om zich in zoiets te mengen…

… De VSA zullen niet naar hun laatste middel, de atoomwapens, grijpen… evenmin de Russen… Ze zullen de Russen en Oekraïeners zo lang laten knoeien tot de oorlog beslist is en daarom noem ik deze oorlog een plaatsvervangende oorlog… “(proxy war)