VSA: verdeel en heers

Die derzeitige Situation in Syrien. (Karte: Thomas van Linge)Willen de VSA de splitsing van Syrië?

Volgens de Turkse krant Yeni Safk hebben de VSA een concreet plan om Syrië op te delen.  Ook de CIA & Pentagon-denktank RAND Corp. had verleden jaar een plan gepubliceerd die pleit voor de complete opdeling van Syrië.  De door I.S. bezette gebieden zouden gewoon aan hun lot overgelaten worden.  De erkenning van de terroristenstaat.

Volgens het verdelingsplan van de VSA zou Syrië in drie delen, maar in werkelijkheid vijf delen, gesplitst worden.  Een deel zou gaan naar resp. de PYD en de zgn. ‘gematigde rebellen’, een deel naar de Syrische regering en de I.S. gebieden in het oosten blijven ongemoeid.  Het olierijke oosten, voorheen Syrisch grondgebied, werd vooral door Soennieten bewoond, die door de terroristen verdreven werden.

De Syrische Koerden worden afgesneden van de Turkse Koerden want het gebied in Noord-Syrië zou tot 16 km van de Turks-Syrische grens aan de ‘rebellen’ toegewezen worden, ook Idlib trouwens, dat daarmee een afgesneden enclave wordt.  Dit gebied is op de kaart omgeven door de regio’s toegewezen aan de Koerden en aan de Syrische regering.

Dit plan lijkt sterk op het RAND-plan.  Buitenminister Kerry heeft verleden week nog bevestigd dat de VSA een splitsing van Syrië zou ondersteunen als de wapenstilstand geen succes blijkt te zijn.

Deutsche Wirtschaftsnachrichten

1 gedachte op “VSA: verdeel en heers

Reacties zijn gesloten.