Vooruit, achteruit, Grexit!

Hoe zou een Grexit aflopen?

De EU is ontgoocheld.  Griekenland blijft ter plaatse trappelen.  De wil voor structurele hervormingen ontbreekt.  Het voorgelegde plan voldoet niet: een mengeling van belastingverhogingen, privatiseringen en het opeisen van achterstallige belastingen zou terug geld in de Griekse staatskas moeten doen vloeien.  Zou.

– Men zou pas vanaf 67 in pensioen kunnen gaan; werknemers met een 40 jarige loopbaan vanaf 62.  Een moeilijk te verteren plan, want Syriza had beloofd dat het pensioenstelsel ongemoeid zou blijven.
– Grieken, die zwart geld in het buitenland gedeponeerd hebben, mogen zich aan een uitnodiging van het Min. van Financiën verwachten.  Naar verluidt weet de overheid perfect wie de boosdoeners zijn: duizenden Grieken zouden elk bedragen van minimum 100.000 euro uit het zicht van de Griekse fiscus gesluisd hebben.  Wij vragen ons af waarom de fiscus – als ze dan toch zo goed op de hoogte is – dan niet vroeger ingegrepen heeft.  Misschien een ‘vergeetfooi‘ aan een ambtenaar gegeven?
– Ook worden Grieken gemaand die achterstand hebben bij de sociale kassen.  Wie in maart nog betaalde, kreeg geen boete opgelegd.  Er kan over een afbetalingsplan onderhandeld worden.
– Athene hoopt dat op deze manier tot 8.9 miljard euro te kunnen innen.  Meer dan 100.000 belastingbetalers zouden al elektronisch bij de de fiscus gemeld hebben dat ze van de nieuwe wet gebruik willen maken.
Een peulschil. Volgens het Ministerie van Financiën hebben ca. 3.8 miljoen Grieken en 447.000 ondernemingen voor 76 miljard euro schulden bij de staat.   Griekenland heeft ca. 11.03 miljoen inwoners.  M.a.w. 34.45% van de bevolking heeft zijn belastingen niet betaald.  En tot op heden heeft een magere 2.63% daarvan zich  ‘vrijwillig‘ aangemeld.  We durven er ons spaarboekje op verwedden dat dit niet de dikke vissen zijn.

Varoufakis wil de BTW op de toeristische eilanden in de Egeïsche Zee verhogen: bv.  in Mykonos en Santorini.  Voorlopig houdt hij die plannen nog in zijn broekzak.  Wij vragen ons af of dit wel rechtsgeldig is.  Kan men een gedeelte van het grondgebied apart – extra – belasten?  Voer voor grondwetspecialisten.  De BTW op hotels moet ook omhoog, evenals op tabakwaren en alcohol.  Nu de toeristische sector het niet slecht doet (vakanties in moslimlanden zijn minder in trek), is dit eerder riskant.  Als Griekenland te duur wordt, gaan toeristen gewoon elders de zon opzoeken.

Hoe de regering haar belofte om de rijken te laten betalen wil invullen, blijft onduidelijk.  Tijdens de lenteconferentie van het IMF in Washington zal de Griekse minister van financiën, Yanis Varoufakis, weer zijn glansrol voor het oog van de verzamelde wereldpers kunnen spelen.  Misschien krijgt hij zelfs een aanbod van Hollywood als een nieuwe Zorba.   Beslissingen zullen enkele dagen later vallen in Riga tijdens de bijeenkomst van alle euro ministers van financiën.

Intussen is men bij de EU niet bepaald opgetogen over het geleverd werk in Athene: geen beweging.  Tijdens een recente vergadering in Brussel heeft de Griekse vertegenwoordiger niets meer bijgedragen dan voortdurend te vragen waar het geld blijft.  Athene krijgt nog maar eens een uiterste datum waarop een acceptabele lijst met hervormingen moet voorliggen. Nog een week: 20 april.

Video: Wat betekent een Grexit voor de eurozone?

FT

Handelsblatt

3 gedachten over “Vooruit, achteruit, Grexit!

 1. 447.000 ondernemingen ? Die lijst zou ik graag eens inzien. Wsl is iedere poetsvrouw en werkman er als schijnzelfstandige ingeschreven, anders kan het niet. Het probleem met GR is dat er geen exportgerichte economie bestaat, het geld moet dus uitsluitend uit het toerisme komen, want hun vloot vaart volledig onder buitenlandse vlaggen.

  • Niet akkoord. Waar er weinig economie is, weinig werk aangeboden wordt zijn er automatisch kleine zelfstandigen, die op die manier proberen aan de kost te komen. Dat aantal is trouwens niet de kern van de boodschap.

 2. Het probleem Griekenland kan niet los gezien worden van de “oorlog” tegen Europa, die gevoerd wordt door de banksters mafia’s van Wall Street , en waarbij naast financiële , ook geopolitieke belangen een rol spelen. Europa is het slagveld, waar met behulp van de “verraders” die in alle landen actief zijn, en met de EUSSR, oorlog wordt gevoerd tegen de autochtone bevolkingen. Bij deze “oorlog” spelen de “vreemdelingen invasies” een doorslaggevende rol.
  In het kader van het “conflict”(sic) met Rusland in Oekraïne, is het in de eerste plaats Europa, dat geviseerd wordt door de sancties.
  Een treffende analyse vindt men op de webstek van Hartgeld rubriek Europa, in een lezerscommentaar :
  HARTGELD-EUROPA :
  Neu: 2015-04-13:
  Allgemeine Themen:
  [08:30] Leser-Zuschrift-DE zur Rolle/Schicksal Europas:
  Einwanderungspolitik, Finanzierung von schwächeren Euroländern, Sanktionen gegen Rußland – All das soll Europa und vor allem Deutschland gegenüber USA meines Erachtens schwächen. Jedes Land, das souverän und wirtschaftlich stark ist und nebenbei noch stärkere Allianzen mit anderen Ländern schließt, stellt eine Bedrohung für Washington dar. Kaum waren die Sanktionen gegenüber Rußland ausgesprochen, kamen sich Exxon und Rosneft näher
  http://www.welt.de/wirtschaft/article131058274/Putin-startet-russisch-amerikanisches-Oel-Projekt.htm l ). Was folgte, war der South-Stream-Pipelinestopp http://www.welt.de/wirtschaft/article134921626/Russland-legt-South-Stream-Projekt-auf-Eis.html ). Schon wieder schoß sich damit Europa selbst ins Knie. Was folgte? USA dürfen ihr Fracking allmählich Nach Europa bringen ( https://www.jungewelt.de/2015/04-02/037.php ).
  Für mich bedeutet das folgendes: Europa darf nicht stark werden. Es soll sich jetzt in möglichst vielen Problemen verstricken. Das Pulverfaß mit nicht integrationswilligen/-fähigen Einwanderern wächst.
  Steuern werden, trotz derzeit grandios sprudelnder Steuereinnahmen, immer höher geschraubt und nicht gesenkt. Draghi, der ein Stelldichein mit Goldman Sachs hatte, übt seine Macht spürbar auf ganz Europa und seine Sparer aus.
  Was mir bleibt, ist die ernüchternde Erkenntnis, daß unsere Politik oftmals nicht im Interesse seiner Bürger handelt. Eine Regierung, die angeblich von Millionen Menschen gewählt wurde, aber die Wünsche der Bevölkerung ignoriert, darf nicht länger ernst genommen werden. Positiv finde ich jedoch, daß sich Menschen mehr und mehr Gedanken machen, ob es so weitergehen kann und stellen vieles in Frage. Ich hoffe, daß diese Diskussion noch länger anhält und sich irgendwann zu einem großflächigen Sturm weiterentwickelt.(=einde citaat).

  Het zijn dus de (geo)politieke en energiebelangen van deze “banksters mafia’s” die de doorslaggevende rol spelen bij het probleem Griekenland, een rot corrupt land dat dan wel moet gefinancierd worden door de spaarder en belastingbetaler in Noord Europa(waar dus Vlaanderen ook bij is).
  De belangen van deze “banksters mafia’s ” staan dan ook los van een staat, en zijn supra-nationaal, met tentakels in alle landen, waarbij dan “handlangers” sleutelposities bezetten, en de belangen van hun respectievelijke landen verraden en verkopen!!! .
  Een belangrijke rol wordt hierbij o.a. gespeeld door de BIS in Bazel.
  http://www.zerohedge.com/news/2015-04-11/meet-secretive-group-runs-world
  Een andere “instelling” is de groep van de 30 :
  http://www.occupy.com/article/global-power-project-group-thirty-and-its-methods-financial-governance
  Voor de lijst van de leden :
  http://www.group30.org/members.shtml
  Het zijn dan ook in dergelijke occulte kringen dat de werkelijke beslissingen worden genomen.

Reacties zijn gesloten.