Viktor Orbán op vredesmissie (2)

De EU is op zijn tenen getrapt

In Hongarije is men niet onder de indruk van Michels verontwaardiging. Hoe durft-ie, Viktor Orbán, zomaar, zonder overleg, zonder toestemming, zonder begeleiding, zonder voorgeschreven tekst, zonder poco media naar het hol van de Beer te trekken??? Dat ie naar Kiev ging, bon, daarmee kan Michel leven, tenslotte heeft God-en-klein-Pierke daar al hun opwachting gemaakt, maar naar Moskou, naar Poetin??? Wie denkt ie wel, dat ie is, die Orbán, een incarnatie van de aartsengel Rafaël?

Michel kon er niet mee lachen. Hij stelt dat vredesbesprekingen zonder één der hoofdrolspelers, m.n. Oekraïne, niet kunnen plaatsvinden. Laat dat nu net het geval geweest zijn bij de zgn. vredesconferentie in Zwitserland, waarbij iedereen zijn zeg mocht doen, behalve één der hoofdrolspelers, die niet uitgenodigd was, m.n. Rusland. Ach, laat die Michel toch nog een laatste keer genieten van wat media-aandacht, denken wij dan.

In Hungary Today kijkt men smalend neer op de “bezorgdheid” der EU-potentaten. Voorafgaand aan de ontmoeting met president Poetin, gaf de Hongaarse premier duiding aan de pers. Hij herinnerde eraan dat dit sinds 2009 zijn 14de bilaterale ontmoeting was met de Russische president. En dat deze ontmoeting specialer was dan de vorige. Hij was laatst in Moskou in februari 2022, voor de oorlog begon. Orbán dankte de Russische president hem te willen ontvangen “zelfs onder dergelijke moeilijke omstandigheden”.

En maakte duidelijk dat we stilaan zonder landen komen te vallen die met beide partijen kunnen praten. Hongarije wordt stilaan het énige land in Europa dat met iedereen aan tafel kan zitten.

Poetin verklaarde zich bereid naar standpunten over de bilaterale relaties te luisteren én, vanzelfsprekend, te praten over de toekomstige ontwikkelingen van de grootste crisis in Europa, nl. in Oekraïne. En ook dat hij verwachtte dat Orbán zijn standpunt, en dat van zijn Europese partners zou mededelen. En hij drukte zijn spijt uit dat er 35% minder handel gedreven werd tussen Rusland en Hongarije.

Buitenlandminister Péter Szijjártó en grote baas van de diplomatische betrekkingen Sergei Lavrov waren ook aanwezig.

De EU-buitenlandse zaken-vertegenwoordiger Josep Borell benadrukte dat Orbán geen mandaat gekregen had van de EU-Raad om Moskou te bezoeken en nog minder om daar de EU te vertegenwoordigen. Op geen enkele wijze, laat dat duidelijk zijn. En dat Orbán zijn boekje te buiten gegaan is, want buitenlandse vertegenwoordiging van de geprezen EU is de taak en de verantwoordelijkheid van het opperhoofd van de EU-Raad. Bovendien wees hij er nog eens duidelijk op dat er een arrestatiebevel voor Poetin uitgevaardigd werd.

Dié zit. Of Orbán er wakker van zal liggen? Lijkt onwaarschijnlijk. Poetin misschien? Euh… Grapje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.