Verstandig Zwitserland (4)

Terwijl de kranten hier berichten over interessante weetjes zoals over voormalige sportidolen die lezingen geven, zoals Jean Marie Pfaff die 2500 euro vraagt voor een toespraak van een uurtje, of Sven Nijs die slechts 2000 euro verlangt voor een zelfde tijdspanne, gaat Zwitserland onverstoord zijn eigen gang zonder zich al te veel aan te trekken van de sancties die de VSA en EU uitvaardigden tegen Rusland.

Naar verluidt – verschillende bronnen bevestigen dit – zou het mooie Alpenland voor het eerst sinds het begin van de Oekraïneoorlog weer goud importeren uit Rusland. Verleden jaar bedroeg de import nog bijna 1 miljard Zw. Fr. Maar in de afgelopen maand mei kwamen er – volgens het Bundesamt für Zoll und Grenzsicherheit (douane en grensbewaking) – weer drie ton goud uit Rusland aan in Zwitserland. Goed voor 194,2 miljoen Zw. Fr. Ter vergelijking: Zwitserland importeerde in het jaar 2021 nog goud voor ca. 1 miljard Zw. Fr.; kanttekening: het jaar 2022 is nog niet in de helft.

Bij het begin van het conflict, 24.2.22, werd de import afgebroken. Immers de Bullion Market Association met hoofdzetel in Londen, die als belangrijkste handelsorganisatie van goud en zilver geldt, accepteert geen edele metalen meer uit Rusland, waarmee de facto de handel – nationaal en internationaal – onmogelijk werd.

Weliswaar is goudimport uit Rusland in Zwitserland nog altijd helemaal legaal, maar het waardevolle metaal mag niet verder bewerkt worden omdat de b.g. douane- en grensbewakingsoverheid dit beoordeelt als het in omloop brengen zonder een gekoppelde controle-mogelijkheid. Men mag het dus kopen, maar er verder niets mee aanvangen.

Welke der verschillende Zwitserse raffinaderijen het goud ingevoerd heeft is tot nader order niet bekend: het werd als “ruw goud voor andere dan monetaire doeleinden” gedeclareerd. Zwitserland hoort tot ‘s werelds belangrijkste goudhandelaren; vier van de belangrijkste raffinaderijen zijn er gevestigd. Maar deze betuigden allemaal aan Bloomberg hun onschuld. Wie er ook achter zit maakt zich in elk geval voor het smelten nà 7.3.22 strafbaar. Men gaat ervan uit dat de importeurs erop gokken dat de handelsrestricties voor Russisch goud binnenkort opgeheven worden en dan zitten ze op de eerste rij om hun waren aan de man te brengen: vanzelfsprekend met winst als beloning voor het risico en het geduld.

Naast de officieel gedeclareerde goudimport van de maand mei, is het niet uitgesloten dat er ook al via andere kanalen Russisch goud (sinds het begin van de Oekraïneoorlog) in Zwitserland beland is. Experten hebben daarbij Dubai in het vizier, dat als draaischijf voor dubieuze bronnen geldt. Cijfers doen vermoeden dat Russisch goud via de VAE in Zwitserland beland is. Want in maart 2022 kwamen 36 ton goud van de VAE aan in Zwitserland. Het is zes jaar geleden dat Zwitserland goud voor meer dan 2 miljard Zw. Fr. uit Dubai importeerde.

De Bundesrat (fed. regering) ontkent het vermoeden dat het hierbij ook om Russisch goud ging, vermits handelswaren en dus ook goud op risico gecontroleerd worden. Idem dito de raffinaderijen.

Iets zegt ons dat de goudkopers zich geen zorgen maken over hun energiefacturen…

https://www.20min.ch/story/schweiz-importiert-erstmals-seit-kriegsbeginn-wieder-russisches-gold-163240869176

1 gedachte op “Verstandig Zwitserland (4)

  1. We moesten eens weten hoeveel landen onderduims handel voeren met Rusland.. Waarschijnlijk is het meer dan we denken want Poetin word er niet armer van.
    Elke boycot van de tegenstanders van Rusland brengt hun eigen begroting in gevaar. Gaan we nog lang dulden dat de EU ons laat betalen voor hun vele blunders.
    Tjein is het in werking stellen van de vele koolstof fabrieken dan geen aanslag op het milieu. Hallo Groenen waar zit je met uw protest ?

Reacties zijn gesloten.