Verschil Paleisstraat en Volksstraat

Afbeeldingsresultaat voor hoogmoedHet Royal Institute of International Affairs, beter bekend als het Chatham House, heeft een studie gepubliceerd waarin duidelijk gemaakt wordt hoe groot de kloof is tussen de media-politieke elite en de man in de straat.
Het Chatham House vroeg hun mening over de EU, de massale immigratie en de islam.

In hun afsluitend rapport, “The Future of Europe: Comparing Public and Elite Attitudes” (De toekomst van Europa: een vergelijking van meningen van het gewone publiek en de elite), wordt bericht dat 71% der elite vindt dat het hen beter gaat dankzij de EU, terwijl slechts 34% van de gewone mensen dat zo aanvoelen.

Het contrast van mening over massa immigratie was even treffend. 57% van de elite vindt dat dit goed is voor hun land tegenover 25% van de gewone mensen. 58% van de elite gelooft in culturele verrijking tegenover 38% van het volk.
De elite ziet zelfs de criminaliteitsaanwas door immigratie door een roze bril. 54% van hen ziet geen verschil en 49% vindt dat de sociale welvaart er niet onder lijdt.
51% van de gewone mensen zien de werkelijkheid onder ogen; criminaliteit is wel degelijk gestegen en 55% weet dat de druk op de welvaartstaat onhoudbaar is.

De elite is een pak minder bezorgd over de impact van de islam op Europa dan de gewone mensen. Deze laatsten vinden met 56% dat moslims in de toekomst moeten geweerd worden, terwijl 53% van de elite nog steeds de deuren wijd open willen voor islamaanhangers.
55% van de gewone mensen heeft een gezonde realiteitszin: “Europese en moslim levensstijl zijn niet verenigbaar”; de elite heeft er blijkbaar minder last van: 35%.
Over een verbod op totale versluiering zijn ze het echter minder oneens: 61% van de elite en 73% van de gewone mensen willen zien met wie ze te maken hebben.

Het meningsonderzoek werd uitgevoerd tussen december 2016 en februari 2017 in 10 landen met 10.000 deelnemers uit het klootjesvolk en 1800 uit de elite, zijnde invloedrijke mensen uit de politiek, media, zakenwereld en ambtenarij op lokaal, regionaal, nationaal en EUropees vlak.  Wie het zwaarst weegt…

Volledig verslag over de EU met statistieken hier.

Met dank aan Wes Hardin voor de tip.