Verhoogd risico op brandgevaar

Ze zijn er weer de branden.  Niet door de hitte, al is er in de natuurgebieden verhoogde waakzaamheid en toezicht door brandweer en interventiediensten.
We spreken over branden in stedelijke risicogebieden, zoals in verrijkte stadsdistricten.  In Trappes, ten westen van Parijs, was het weer eens bingo.
Zoals altijd hebben wij die uitgelokt.  Zij werden immers geprovoceerd.  Een vrouw met een flatteuze boerka, ideaal bij deze hitte, werd donderdag avond gecontroleerd.  Het dragen van verhullende kledij in de publieke ruimte  is immers, zoals bij ons, in Frankrijk verboden.  Haar man protesteerde – wie had iets anders verwacht – en viel onmiddellijk een politieagent aan.  Dus kon de 21-jarige boerkaverdediger mee naar het commissariaat."Cette nuit encore, les enfants doivent rester à la maison", a rappelé Manuel Valls.

Vrijdag was het prijs.  Donderdag avond kon het niet meer want dan moesten ze schransen.  Dus de daarop volgende dag zag de politie zich verplicht haar commissariaat in Trappes met dienstvoertuigen te beschermen tegen een horde jongeren.  Ze gooiden met stenen en molotov-cocktails.  De politie zag zich verplicht traangas te gebruiken om hen uiteen te drijven.  Meerdere jongeren zouden aangehouden zijn en eentje werd, naar verluidt,  gekwetst.

In de nacht van zaterdag op zondag was  straatverlichting overbodig.  Zowel in Trappes als in de buurgemeenten Guyancourt en Maurepas werd er een straatbarbecue georganiseerd: meer dan 20 auto’s en containers gingen in vlammen op.
Dat er auto’s in de fik worden gestoken, is al lang geen nieuws meer.  Ze weten ervan mee te spreken in andere steden, zoals bv. Hamburg en Berlijn.  Dat het in het nieuws komt, dat is nieuws.

Floriaan Terbeke
Bron: diverse media