Van komiek naar president

Zoals u allicht weet was Zelensky in een vorig leven een succesvol en – in Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en andere Russischsprekende landen – een geliefd komisch acteur die met voorliefde de politiek op de korrel nam. Zelensky heeft de nationalistische, en neonazistische teneur die in Oekraïne na de Maidangebeurtenissen de kop opstak, met verve én politiek incorrect een kleedje gepast. Het is dan ook bijzonder merkwaardig dat hij als president intussen nog radicaler geworden is dan zijn voorganger Poroschenko.

Hier volgt een stukje uit een optreden van Zelensky in na-Maidan tijden. In de meeste poco westerse landen zijn dergelijke grappen taboe. We zien hier niet iemand op tv de Hitlergroet brengen… zelfs niet als grap. Zelensky gaf niet om heilige huisjes. Gaf…

Het onderstaand stukje tv-optreden speelde zich af ten tijde van Obama’s en Poroschenko’s presidentschap.

Citaat uit Zelensky’s humoristisch programma van enkele jaren geleden:

“Deze brief heb ik aan mijn geliefde familieleden in Rusland geschreven.

Beste oom Igor, oom Valentin en oom Sacha

Tegen jullie verwachtingen in, deel ik jullie mee dat ik het goed maak. Ik leef nog. (gelach in de zaal) En het wordt alleen nog beter want drie weken geleden werd ik al bij de Bandera’s* opgenomen. (gelach in de zaal) – (*De Bandera’s zijn de radicale nationalisten in Oekraïne)

Tja, wat kan ik anders? Anders kan men bij ons in Oekraïne geen carrière maken. Maar waarom vertel ik jullie dit… jullie weten sowieso alles. (gelach in de zaal)

Ik krijg slechts een klein loon, maar dat is niet echt belangrijk, want men heeft ons toegestaan de Russen hun geld en eigendom af te nemen. (luid gelach in de zaal) Vroeger mochten we dat ook met de joden doen, maar toen kwam de opper-bandera Kolomoisky** en die heeft dat verboden. (gelach in de zaal) (**Kolomoisky is een oligarch, jood en hij heeft met zijn media-imperium Zelensky tot president laten verkiezen)

Ik bijvoorbeeld leer nu Engels. Om het Russisch te vergeten. (gelach in de zaal) Daarbij word ik geholpen door Amerikaanse huurlingen, die je bij ons op elke hoek van de straat vindt. Overigens… ik ben voor de tweede keer getrouwd… met Vadim. (gelach in de zaal). Voor ons, Europeanen, is dat normaal. (gelach in de zaal)

Vandaag heeft onze president – de belangrijkste dus, de allerbelangrijkste president bij ons, Barrack Obama, (luid gelach in de zaal), beloofd dat we binnenkort zullen toetreden tot de NAVO. In het begin als Amerikaanse voetmat.

En nog een goed nieuwtje: mijn dochter Hrapina, dezelfde die vroeger mijn zoon Sacha was, heeft de eerste plaats gehaald in een wedstrijd Bandera-liederen. Nu is zij kandidate om het land bij een internationale homo-lesbiennes-wedstrijd te vertegenwoordigen. (gelach in de zaal) Jullie noemen die zangwedstrijd zo – eigenlijk gaat het om het Eurovision Song Contest. “gelach in de zaal)

Als jullie de mogelijkheid hebben, vrienden, stuur mij dan aub het boek “Mein Kampf” van Hitler. Bij ons is het uitverkocht. (gelach en applaus in de zaal)

Bovendien dwingt men ons – en echt iedereen – nu de Wyschywanka*** te dragen. Jullie kennen de Wyschywanka, zo’n borduurmotief op de borst. Doet pijn maar is patriottisch. (gelach in de zaal). (*** borduurmotief, meestal gedragen op folklore bloezen of hemden)

‘s Morgens doe ik af en toe sport op mijn balkon… bewegingen met de arm van het hart naar de zon, zo… ” (gelach in de zaal) (Zelensky brengt meermaals de Hitlergroet, waarbij hij de rechterhand van de linkerborstkant, waar het hart ligt, tot de Hitlergroet opheft)

Einde citaat.

U kan het b.g. fragment hier bekijken (in het Russisch). De hierboven beschreven lichaamstaal is niet mis te verstaan.

Nog dit: Zelensky sprak bij zijn komische optredens Russisch. Nu, als president, heeft hij de facto met een wet het gebruik der Russische taal in Oekraïne verboden. 30% van de Oekraïense bevolking heeft Russisch als moedertaal.

https://www.raamoprusland.nl/dossiers/oekraine/1275-bekvechten-om-oekraiense-taalwet-en-russische-paspoorten

https://www.trouw.nl/nieuws/russische-taal-wordt-taboe-in-oekraine~bd6a34c1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

P.S.: In 2014 probeerde de BBC nog een neutrale zender te zijn: