Vals Amerikaans consulaat sluit zijn deuren

In Ghana heeft de overheid een vals Amerikaans consulaat gesloten.  Daar werden door Engelstalige Turkse “consulaatsmedewerkers” voor veel geld valse visa en paspoorten verkocht.

Het échte Amerikaans consulaat

Het echte consulaat is een zwaar beveiligd gebouw, met lange rijen wachtenden.  Gedurende tien  jaar kon echter ook een vals Amerikaans consulaat in een roos-geschilderd bouwvallig gebouw in de hoofdstad Accra visa, paspoorten en andere nuttige documenten voor de wereldreiziger, verkopen tegen grof geld.  De handel werd bedreven door een criminele organisatie uit Ghana en Turkije.

Het valse filiaal

Om zolang ongehinderd te kunnen opereren werden corrupte ambtenaren omgekocht.   In het ‘kantoor’ hing een foto van Barack Obama en er waaide bovendien een Amerikaanse vlag op het dak.  Turken met een goede kennis van het Engels vervolmaakten het idyllisch plaatje.

Het valse consulaat was drie dagen in de week geopend voor de geïnteresseerden; zonder afspraak geraakte je er niet in.   Het netwerk bediende niet alleen in Ghana, maar ook werden er klanten gelokt uit Togo en de Ivoorkust.
Een vals geboortebewijs zou ca. 6.000 dollar gekost hebben.  Bij de razzia werden er echte en nagemaakte visa voor de Schengenzone, voor Indië en Zuid-Afrika gevonden.  Het is voorlopig niet duidelijk hoe de bende aan de echte visa-documenten geraakt is (sic).  Evenzeer is ongeweten hoeveel mensen er van hun diensten gebruik gemaakt hebben.

In de nasleep van het onderzoek werd ook een vals Nederlands consulaat opgedoekt.  De Nederlandse overheid geeft geen commentaar.

Een voorbeeld van een echte visumaanvraag door een kernfysicus:

The Independent