Uitburgeringsexamen voor illegalen

Cc Jean-Philippe BouletUitburgeringsexamen voor illegalen

‘Uitburgeren is wijs, daarna snel op reis’

Vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven, moeten een uitburgeringsexamen behalen voordat zij ons land verlaten. Met deze maatregel wil staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie de repatriëring van ex-medeburgers versoepelen.

Volgens Teeven is het ‘niet meer dan normaal, en zelfs sociaal, om van hen die ons gaan verlaten te verwachten dat zij de Nederlandse taal en cultuur achter zich laten.’ “Deze mensen komen straks in een cultuur terecht waar stenigen en vrouwenbesnijdenis aan de orde van de dag zijn . Met termen als ‘parttime moeder’ en ‘vriendschap plus’ moet je dan niet aankomen. Nog afgezien van de vraag of ze het verstaan, weet je nooit hoe gevoelig dit soort zaken in een tribale cultuur liggen.”

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) is belast met de uitvoering van de nieuwe maatregel. Deze zal aan de kandidaten worden gepresenteerd met de slogan ‘uitburgeren is wijs, daarna snel op reis’. De uitgewezene moet in een vijftal modules laten zien zich volledig te vervreemden van de Nederlandse samenleving. De modules omvatten onder andere een gebrek aan de Nederlandse taal en een volledige isolatie van de kandidaat in de vreemdelingenbewaring. Teeven: “Aan het eind van het programma weten de meeste uitburgeraars niet eens meer dat ons land bestaat.”

Voor de financiering van de maatregel is aansluiting gezocht bij de huidige werkwijze van het inburgeringsprogramma. Teeven: “De landverlater is zelf gebaat bij het programma, dus zullen de kosten ook op hemzelf worden verhaald. Voor hen die het echt niet kunnen betalen, kan een rentedragende lening worden verzorgd.”

Bron: www.speld.nl

1 gedachte op “Uitburgeringsexamen voor illegalen

  1. Zou het geen goed idee zijn voor Bart De Wever . In plaats van inschrijvingsgeld te vragen kan hij beter een cursus uitburgering aanbieden. Kostprijs = inschrijvingsgeld – 25 Euro. In geval van succes kan de prijs langzaam opgetrokken worden.

Reacties zijn gesloten.