Turkije weigert vluchtelingen terug te nemen

 Angela Merkel mit dem türkischen Präsidenten Erdogan in Ankara. (Foto: dpa)Volgens de Atheense krant Ta Nea zou Turkije, Angela Merkels hoop in bange dagen, op de rem gaan staan: de regering in Ankara heeft zgz. geen weet van een akkoord dat het door de NAVO opgeviste bootsvluchtelingen zou terug nemen.  En zal hen bijgevolg toegang weigeren tot het Turkse grondgebied.  Naar verluidt zou het Griekse ministerie van buitenlandse zaken dit bevestigd hebben.

Bovendien zijn er problemen met de inzet van NAVO schepen in de Egeïsche Zee, die volgens NAVO partner Turkije eerst moeten ‘gedemilitariseerd‘ worden.  Had de NAVO evengoed enkele uitgerangeerde schroothoopschepen die in de Griekse wateren voor anker liggen kunnen inzetten en de Grieken een eurootje eraan laten verdienen.

Voor de NAVO is het nochtans klaar en duidelijk dat de door NAVO schepen geredde bootsvluchtelingen terug naar Turkije moeten gebracht worden.  Turkije ziet het blijkbaar enigszins anders.
Ofwel bewijst Turkije hiermee nogmaals zijn onbetrouwbaarheid ofwel heeft Merkel voor het thuisfront een ietwat te optimistische versie van de onderhandelingen meegebracht.

De chaos is er compleet.  Macedonië laat voorlopig nog Syriërs en Irakezen door; Afghanen moeten terug naar Griekenland omdat Servië zondag zijn grenzen voor Afghanen gesloten heeft.  Eigenlijk wil het land niemand meer binnen laten.  Ook de Syriërs en Irakezen hebben moeilijkheden om toegelaten te worden: de Griekse registratiepapieren voldoen niet meer; ze moeten ook paspoorten kunnen voorleggen.

In Piraeus moeten duizenden vluchtelingen op de kaaien staan wachten.  De politie houdt hen tegen om de toestand aan de Macedonische grens niet nog erger te maken.   De vluchtelingen weigeren naar een opvangkamp te gaan uit schrik geïnterneerd te worden.

En de invasie gaat onverminderd voort.  Tijdens de eerste 20 dagen van februari kwamen ondanks het slechte weder 33.767 migranten met bootjes aan.  Sinds het begin van 2016 zouden 94.269 personen de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden gemaakt hebben.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

1 gedachte op “Turkije weigert vluchtelingen terug te nemen

  1. Al die miserie voor die arme fluchtelingen . De overheid zou dringend de spreuk , die getuigt van zoveel waarheid moeten lanceren en in alle mogelijke talen , vooral in het arabisch , aan de grenzen op grote affiches moeten plaatsen…..
    “””Oost-West , Thuis Best”” of “”” Zoals het klokje thuis tikt , tikt het nergens “””
    Ik heb wel medelijden met de ECHTE vluchtelingen maar ik denk dat hun percentage erg klein is Het merendeel; bestaat uit avonturiers , profiteurs , lamzakken , tafelschuimers , grote smoelen , niksnutten en criminelen , maar voor de gutmenschen zijn het allemaal “mensen” , ze hebben allemaal recht op dit en dat , maar van “plichten ” hebben ze nog nooit gehoord !

Reacties zijn gesloten.