Turkije moet betalen voor bezetting Noord-Cyprus

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft beslist dat Turkije 90 miljoen euro  schadevergoeding moet betalen voor de bezetting van Noord-Cyprus:

30 miljoen euro aan de nabestaanden van vermiste Grieks-Cyprioten en 60 miljoen als schadevergoeding voor de ‘enclave van de Grieks-Cypriotische inwoners van het Karpas schiereiland. 

Van verjaring kan geen sprake zijn.  Turkije moet binnen 18 maanden betalen.  Het is het hoogste compensatiebedrag dat ooit opgelegd is, na het verdict van 2009 waarbij Turkije veroordeeld werd tot de betaling van 13 miljoen euro voor de schending van het eigendomsrecht van de Grieks-Cyprioten.

De Turken zijn niet onder de indruk.    Er wordt nu al gesuggereerd dat dit vonnis de fragiele vredesbesprekingen in het gedrang zal brengen.  De Turkse buitenminister Ahmet Davutoğlu verklaarde al vooraleer het vonnis bekend gemaakt werd dat het “niet bindend was en derhalve geen enkele waarde had”.   Volgens hem “is het niet geschikt voor de psychologische sfeer van de Cyprus vredesonderhandelingen”.

Iets zegt ons dat de Grieks-Cyprioten naar dat geld zullen kunnen fluiten.  De EU zou natuurlijk de gelden, die Turkije mag ontvangen om het integratieproces als kandidaat EU-lidstaat  te vergemakkelijken, kunnen schrappen. Men vergelijke de houding van het Westen met de hysterie in Oekraïne.

Hürriyet

Lees ook: EU geeft geld voor Turkse moskeeën in bezet Noord-Cyprus


 

2 gedachten over “Turkije moet betalen voor bezetting Noord-Cyprus

  1. Veel gelijkenissen met Ukraine: een deel vd bevolking wilde bij het westen horen, een ander deel bij het oosten. Maar dat de VS de Turkse invasie steunde en de Grieken daardoor uit de NATO stapten wist ik niet.

  2. De Turken zijn niet onder de indruk ! Wat dacht het hofje , vol met mensenrechten. Die zullen eerder onder de indruk komen als Erdogan zijn middelvinger laat zien en in het Turks laat weten dat ze zijn kl…kunnen kussen !

Reacties zijn gesloten.