Turkije en Israël: een slinkse handdruk

 • Het zou echt beschamend zijn als een Turkije-Israël-normalisering resulteert in nieuwe wapenleveranties naar de Gaza, en raketten in het Israëlische luchtruim – met als enige tegenprestatie een tijdelijke vrede met de Turkse islamisten, die nooit hun ideologische verwantschap met Hamas hebben verborgen.
 • Hoe kun je de hand schudden van iemand die jou ideologisch haat en de dingen met het grootste gemak weer wil verknoeien?

Dit gebeurde niet een halve eeuw geleden. De tijdlijn hier gaat slechts over een periode van anderhalf jaar: Een Turks-Koerdische popster schreef op haar Twitter-account: “Moge God Hitler zegenen. Hij deed veel minder [dan hij zou hebben moeten doen tegen de Joden].” De burgemeester van Ankara antwoordde: “Ik applaudiseer voor u!” Honderden boze Turken wierpen met stenen en probeerden in te breken in de Israëlische diplomatieke vertegenwoordigingen in Ankara en Istanbul. De burgemeester van Ankara zei: “We zullen het consulaat van deze verachtelijke moordenaars veroveren.” Hij beschuldigde de Israëlische Mossad van het Charlie Hebdo bloedbad in Parijs. Islamistische columnisten dicht bij de regering stelden het opleggen voor van een ‘vermogensbelasting’ op Turkse joden (die volledig burger zijn). Een gouverneur dreigde de restauratie werkzaamheden op te schorten van een synagoge. En een geloofwaardig onderzoeksgroep aan de Kadir Has Universiteit in Istanbul bevond in een peiling dat de Turken Israël zien als de topbedreiging voor Turkije.
Tegen een dergelijke achtergrond onderhandelen de Turkse en Israëlische diplomaten over een historische deal die, in theorie, de Turkse vijandigheid zal beëindigen tegenover de Joodse staat en de diplomatieke banden normaliseren tussen Ankara en Jeruzalem.
Lees heel het opiniestuk van Burak Bekdil bij Gatestone Institute.

 

2 gedachten over “Turkije en Israël: een slinkse handdruk

 1. De Turkse journalist die dit stuk op 28 december de wereld in stuurde over feiten die in juli 2014 plaats vonden komt niet helemaal met de waarheid voor de pinnen. Bepaalde reacties en achtergronden worden niet juist weergegeven.

  Het getweet begon na een open brief aan de opperrabbijn van Turkije, Binyomin Jacobs, van de journalist Faruk Kose, omdat Kose vond dat de rabbijn al te zeer op de Palestijnen begon af te geven.
  Faruk Kose schreef:
  ‘when the Jews were bannished from Spain, Ottomans opened their arms to them. They brought them in, settled them in the country’s most beautiful places, gave them the opportunity to do trade, took their taxes and never imposed anything else. (De rechten die ze in het Moorse Spanje kregen brachten ze blijkbaar mee naar het Ottomaanse Rijk – zie mijn reactie in Kruistochten vs jihad)
  The Jews who escaped death in Spain became prosperious in our country. They have ascended the highest positions in business life, in commerce and wealth management. In the same way, those who escaped Hitler’s genocide have also taken refuge with us.
  These are not the problem.
  But if you come out with your ‘jewish identity’ and start massacring my Muslim brothers, start siding with this ‘Zionist/Jewish terror base’ that is Israel, which implicates a complete genocide on my religious brothers in Palestine and start with the crime against humanity, you will be guilty of the same thing.
  In fact, while you do all sorts of commercial activity in my country, adding wealth to your wealth, if you even though you are the citizin of my country, get up and go to the ‘Zionist/jewish terror base’ that is Israel and join its army, and become a member of this ‘herd of murderers’- 18 juli 2014.

  Deze brief lokte bij de popster Yildiz Tilbe een Gazatweet uit, waarvoor ze zich later verontschuldigde toen de burgemeester van Ankara, Melik Gokcek, haar tweet en commentaar afwees. Hij had wel applaus voor de woorden van Faruk Kose.

  • Maar waarom willen de turken dat het overvolle Europa desnoods nog eens alle 1.2 miljard moslims opneemt en vertroetelt, en wilden de ‘Palestijnen’ niet eens dat enkele honderdduizenden ondernemende joden onder hen kwamen wonen in een nagenoeg leeg land, waarvan zij in de loop der eeuwen zo goed als niets gemaakt hadden, en waarin zij zelf bovendien slechts immigranten waren? Racistisch?

Reacties zijn gesloten.