Tunesië racistisch?

Tunesisch president Kais Saied stelde dinsdag de toeloop van illegalen uit Midden-Afrika aan de kaak en concludeerde dat hiermee de demografische bevolkingssamenstelling aan het veranderen is. Hij wil dat aan deze toestroom snel een einde moet komen.

“De onderhuidse doelstellingen van deze opeenvolgende golven van illegale immigratie is van Tunesië een puur Afrikaans land te maken zonder band met de Arabische en islamitische naties.”

De reactie van mensenrechtengroeperingen was te verwachten: zgz. haat t.o.v. zwart-Afrika, en jawel, van racisme.

“Het is een racistische aanpak zoals de campagnes in Europa. De presidentiële campagne heeft als doel een imaginaire vijand van de Tunesiërs te creëren om hen af te leiden van hun echte problemen,” stelde Ramadan Ben Amor.

Tunesië is een populaire springplank voor wereldreizigers die zo trachten de Middellandse Zee over te steken richting Europa, waarbij ze dan ook nog Tunesiërs op dezelfde gedachten brengen. Recente campagnes op sociale media zetten druk om de Afrikaanse migranten tegen te houden die naar Europa willen trekken of die zich willen vestigen in Tunesië. Deze maand trad de regering strenger op, tientallen werden aangehouden. President Saied beschuldigde bepaalde partijen, zonder hen bij naam te noemen, ervan dat zij Afrikaanse migranten zich lieten vestigen in Tunesië… niet bepaald uit goedertierendheid maar wel in ruil voor geld.

Zwarte Tunesiërs maken 10 à 15% deel uit van de bevolking en mensenrechtengroepen vinden dat de regering niet genoeg doet tegen racisme.

De president ligt sowieso onder vuur omdat hij het parlement ontbond, “de macht greep” in 2021 én de grondwet* per referendum veranderde waardoor de islam niet langer de staatsgodsdienst** is, maar wel de godsdienst, die door de meerderheid van de bevolking beleden wordt. Saied is niet onder de indruk van de protesten: hij wil gewoon zijn land behoeden voor chaos.

Lees ook onze vorige bijdrage:

**https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/islam-wordt-geen-staatsgodsdienst-tunesi%C3%AB

*https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal/afrika/tunesische-president-kais-saied-verankert-almacht-in-nieuwe-grondwet/10403685.html

France 24