Troonopvolging

Op subtiele wijze worden de inwoners van dit land op een troonwissel voorbereid. We willen u, beste lezer, niet langer in spanning houden.
Op zaterdag 20 juli eerstkomend, de dag voor de Belze feestdag, zal Albert Deux tijdens zijn laatste televisietoespraak de troonopvolging aankondigen. Alberto zit dan (bijna) twintig jaar op de troon (officieel op 9 augustus), en dat wordt met een vijfdaags feest gevierd. De dagen ervoor brengt hij een laatste bezoek – symbolisch – aan de drie landsdelen : Gent op 17 juli, de dag erna Eupen, en op 19 juli Luik. Op zondag 21 juli is er de traditionele viering, maar dit jaar extra opgesmukt omwille van die twintig jaar koningschap van Albert Deux.

Vier maanden later kan Filip I de kroon op zijn hoofd plaatsen, op de dag van het “Feest van de Koning”, foutief bekend als de “Dag van de Dynastie”, op vrijdag 15 november.
Di Rupo loopt weliswaar niet hoog op met de capaciteiten van Filip, maar hij hoopt, en met hem zowat alle Franstalige partijen, om in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 een soort “Belgiëgevoel” te creëren.
Kwestie van de stoute separatisten in het noorden te laten zien dat België/Belgique nog bestaat. Met de stijgende kans dat de Rode Duivels aan het WK voetbal in 2014 (start 12 juni) mogen deelnemen, zal ook daardoor een België-euforie ontstaan. Er zal meer en meer met Belze vlaggen gezwaaid worden om de Belgische voetballers aan te moedingen. De handige reclamejongens gaan dat gezwaai gebruiken om de “nieuwe” koning bij het grote publiek te verkopen.
Bijkomende reden: als na de verkiezingen van eind mei 2014 de regeringsvorming even moeilijk verloopt als de vorige keer, duurt het nog minstens een jaar, of langer, vooraleer Albert Deux kan stoppen.
Midden in de onderhandelingen voor een nieuwe regering van koning veranderen, is niet echt aangewezen.
Is hij er klaar voorIs Filip er dan klaar voor? Neen natuurlijk. Als hij er nu nog niet klaar voor is, tja, dan ook volgend jaar niet, en het jaar nadien ook niet. Met andere woorden, op basis van zijn capaciteiten is er nooit een geschikt moment om hem te kronen. Maar geloof me, nog dit jaar hebben we een nieuwe koning.
KvC – www.pallieterke.info