Transitland Turkije, leverancier IS

… geliefd lid van de NAVO,  kandidaat-lid van de EU, dikste vriendje van IS

Elke dag steken vrachtwagens met voeding, kleding en andere zaken de grens over van Turkije naar Syrië.  Het is niet duidelijk wie de bestemmelingen zijn.  De vervoerders menen dat het meeste voor de IS-troepen bestemd is.  Olie, wapens en strijders worden ook over de grens gesmokkeld en Koerdische vrijwilligers patrouilleren nu in de regio om de bevoorrading te doen ophouden.

Transportfirma’s zien het met lede ogen gebeuren;  De handel tussen Turkije en Syrië is quasi stil gevallen.  Een nachtmerrie. 12 dagen moeten hun vrachtwagens aan de grensovergang staan wachten vooraleer hun lading op een transitterrein  overgeladen worden op Syrische vrachtwagens. Ze weten niet waar de ladingen vervolgens heen gebracht worden. Ze worden contant betaald en dat is dat, einde verhaal.  De Turkse overheid geeft er geen bal om voor wie de lading bestemd is.  Officieel ontkent Turkije dat er goederen naar IS via hun land vervoerd worden.  Syrische handelaars, die de lading in hun wagens stoppen, willen niet gefilmd worden of vragen beantwoorden, want het zou hun ‘opdrachtgevers’ kunnen boos maken. Op de zakken staat de naam van de geadresseerde, ene Ahmad, Alrka, het centrum van de regio onder IS-dictatuur en een vrachtwagenchauffeur vertelt dat de meeste vrachten naar de IS-regio vervoerd worden.  Hij bracht cement naar Alrka; die werd besteld en in ontvangst genomen door een tussenpersoon.  Hij zag de klant nooit.

De Turkse regering wijst elke verantwoordelijkheid van de hand.  Officieel worden vrachten van voeding, staal en cement beschouwd als ‘humanitaire hulp’ voor de heropbouw en de door het westen gesteunde oppositie laat de ladingen doorgaan.  Hoogstwaarschijnlijk in ruil voor omkoopsommen.  Volgens de Turkse regering werden er goederen met een waarde van 1 miljard euro verscheept naar Syrië gedurende de eerste 9 maanden van dit jaar.  De steden dichtbij de grens kunnen niet veel profiteren van deze handel.  Cement, staal en textiel komen uit West-Turkije; regionale producten zijn niet gevraagd.  Ze verdienden daar hun boterham met toerisme en grenshandel met Syrië maar dat heeft compleet opgehouden.  En dan zijn er nog de 130.000 vluchtelingen (Kilis), meer dan heel de EU opgenomen heeft.

Permalink voor ingesloten afbeelding

150 km naar het oosten ligt Kobani, sinds vele weken belegerd door IS .  De Koerden zeggen dat Turkije niet alleen zijn hoofd afwent bij de goederentransporten maar ook de mogelijkheid biedt voor levering van wapens en strijders.  Een Koerdisch tv-station kon beelden vastleggen van gewapende mannen die ongehinderd de grens konden oversteken, vooraleer ze niet lang nadien doodgeschoten werden, waarschijnlijk door Koerdische milities.  Om te voorkomen dat nog meer strijders de grens oversteken, patrouilleren honderden Koerdische vrijwilligers in de grensstreek.  Ze verklaren dat, indien ze iemand kunnen vastnemen, deze aan de politie uitgeleverd wordt maar de politie is daar niet te vertrouwen.  Die doet alles om hen te verdrijven, maar  IS kan ongehinderd zijn gang gaan.  De Koerden kunnen niet veel doen.  Honderden camions per dag tonen aan dat IS zich geen zorgen moet maken over hun bevoorrading.

Intussen vond Terzake het nodig het spreekgestoelte aan te bieden aan Meryem Kaçar, voormalig senator voor Agalev en van het Spionnencentrum, een verrijkende madam-van-Turkse-oorsprong, wiens hooggewaardeerde mening gevraagd werd over een uitspraak van Erdogan over de al dan niet gelijkwaardigheid van de vrouw.  Ze maakt ons deelachtig van haar grenzeloze bewondering voor de kalief, die voorwaar – volgens Kaçar – quasi eigenhandig de Koerden in bescherming neemt en zonder meer een groot staatsman is.  .

Lees ook: IS valt Kobani vanuit Turkije aan

Amerikaanse wapens voor Al Qaeda

FT

 

 

1 gedachte op “Transitland Turkije, leverancier IS

  1. Verdachtte transacties van “neutrale landen” naar oorlogvoerenden (belligerenden —> om eens een mooi, geleerd woord te gebruiken 🙂 ) zijn van “àlle tijden” hoor.
    Tijdens WO ll was het toch ook neutraal Zweden dat héél hun staalproductie afstemde op Nazi-Duitsland.
    Zwitserland profiteerde eveneens van de in-beslag-genomen-goederen van de Joden (mét inbegrip van de juwelen & gesmolten goud, afkomstig van de tanden der doden uit de koncentratiekampen) 🙁
    Nà de tweede wereldoorlog heeft dààrover “géén haan gekraaid”

Reacties zijn gesloten.