Toneelspel in Egypte

Moslimbroederschap zet demonstratie in scène  

Een opmerkelijk tafereel in Egypte. Nepbloed, dramatische poses, geen middel blijft ongebruikt door de demonstrerende aanhangers van de Moslim Broederschap om de aanwezige persfotografen een fraai plaatje te leveren. De politieke tegenstanders in Egypte hebben het einde van de ramadan aangegrepen om grote demonstraties te houden. Duizenden islamisten eisen dat de afgezette president Mohammed Mursi in zijn functie hersteld wordt.

Een betoging van de oppositiebeweging Tamarud op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro verliep dan weer onder het motto “feest van de nationale onafhankelijkheid tegen buitenlandse inmenging”. Volgens staatsmedia hebben leger en politie versterking gestuurd naar het Tahrirplein om mogelijk geweld te verhinderen. Tamarud slaagde er eind juni in miljoenen mensen te mobiliseren om tegen de toen regerende Moslimbroederschap te demonstreren. Daarop zette het Egyptische leger Mursi op 3 juli af.

Westerse en Arabische diplomaten zijn er niet in geslaagd de patstelling tussen het presidentschap en de Moslimbroeders te doorbreken en een compromis uit te werken. Ze vrezen dat een blijvende marginalisering van de islamisten tot meer geweld zal leiden. Sommige Egyptenaren beschouwen die diplomatieke inspanningen als “inmenging”.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/9616/Onrust-in-het-Midden-Oosten/article/detail/1683394/2013/08/08/Moslimbroederschap-zet-demonstratie-in-scene.dhtml

1 gedachte op “Toneelspel in Egypte

Reacties zijn gesloten.