Toen Antwerpen nog de Sinjorenstad was…

… ontwierp Ann Salens vederlichte, kleurrijke, waaierende gewaden.

Ann Salens (1940 – 1994) was eigenlijk de eerste Belgische modeontwerpster die internationaal doorbrak, lange tijd voor Martin Margiela en “De Zes van Antwerpen”, een natuurtalent die geen modeopleiding had gevolgd. Ze leerde het vak van haar eigen moeder die fantastisch kon haken.
Op het einde van de jaren ’60 opent ze een winkel in de Wolstraat in Antwerpen, een alternatieve artistieke buurt. Ze was een heel speciale vrouw en haar werk balanceerde tussen mode en kunst. Ze weigerde klassieke modeshows te organiseren zoals in Parijs, maar maakte er artistieke happenings van met dans, lichteffecten en onconventionele modellen.
Gehaakte jurken, fijne zijden jurken met franjes en gewaagde kleurschakeringen: dat was waar Ann Salens voor stond! Ze had heel veel succes maar weigerde dat commercieel te verzilveren en ging uiteindelijk failliet in de jaren ’80. Dankzij een initiatief van Nicole en Hugo werd er in het MOMU een tentoonstelling aan gewijd (video onderaan).

De Ann-symbiose… Anns creaties stonden de andere Ann, die ook nooit het succes ten deel viel dat ze verdiende, beeldig…

Geloof het of niet… in een doos, lichtdicht, hebben wij nog een kleedje van Ann Salens: turkoois en wit, een freel ding met één blote schouder, uitwaaierende zigeunerachtige rok, zonder franjes. Op zich een sober kleedje. Jeugdmelancholie… Verkopen? Ach, waarom? Af en toe er eens naar kijken en dromen van wat onherroepelijk voorbij is. En dan bedoelen we niet per se de modestijl.

Unieke kledingstukken van Ann Salens te koop

Nichtje van modeontwerpster Ann Salens lanceert eigen label