Testen aan de lopende band

In Abu Dhabi maakt men niet veel heisa rond coronatesten: ofwel kan men – na een afspraak – met de auto door een drive-in rijden en je vanuit je auto laten testen. De minder kapitaalkrachtigen, zoals de duizenden werknemers, moeten de lopende band-test ondergaan.

Gisteren stonden er meer dan 20.000 mensen met corona symptomen in de twee reusachtige tenten hun beurt af te wachten en 5000 werden er nog verwacht tegen het einde van de dag. Iedereen mag zich laten testen: gratis. Ze moeten echter hun beurt afwachten. Ze worden eerst getrieerd aan de hand van temperatuur en zuurstofsaturatie. Tijdens het wachten krijgen ze eten, water en sap. Men wil de onmisbare arbeidnemers niet alleen genezen maar ook behoeden. Ze krijgen vitamines en gezondheidsrichtlijnen; tevens worden ze voor andere gezondheidsproblemen doorverwezen. Wie coronasymptomen heeft, aan een chronische ziekte lijdt of ouder dan 50 is moet naar een hospitaal ter plaatse, waar er een afdeling beeldvorming en bloedanalyse opgericht werd.

COVID-19 Testing station in Al Mussafah. Men wait in line for their pre-check ahead of being tested. Antonie Robertson/The National

Hun Emiraten I.K. wordt gelezen, vervolgens worden de testkandidaten naar één van de zes teststations geleid, waar een neustest uitgevoerd wordt. Indien nodig wordt onmiddellijk een behandeling opgestart, voorafgegaan aan een visueel longonderzoek en een bloedtest. Na drie dagen is het resultaat van de coronatest (neus) bekend – met prioriteit voor de hoge-risicogroepen.

De tenten zijn elke dag open van 07.00 tot 17.00 uur en kunnen ca. 10.000 mensen per dag onderzoeken. Het bijhorend filmpje kunnen wij omwille van technische redenen niet laden; klik hier.

Onze redactie vraagt zich af of en waar de vrouwen getest worden…