2 gedachten over “Terugblik

 1. Wat indien Alva de Bloedraad niet had ingesteld?

  Las vandaag Smedje Smee van Charles De Coster (vertaald door Stijn Streuvels) in één ruk uit.
  Smedje Smee steekt de draak met Jacob Hessels die hem, als duivel, komt halen.
  ‘Ha, mijn heer,’ zegde Smedje, ‘ik herkende u even gauw aan uwe eenige wijze van zeggen: en ook aan de koord die uw leven zoo verraderlijk eindigde. Want Ons-Heere heeft gezegd: …’Ha, wij zijn u veel verschuldigd: de schatting der tienden, door u in ‘t oor van Keizer Karel gefluisterd: het vonnis van mijn heeren Egmont en Hoorn, geschreven met uw schoone hand, en meer dan twintig honderd personen die door uw toedoen vergingen door het vuur, het zweerd en de koord!>

  Jacob Hessels was procureur generaal en werd door Alva als lid in de Bloedraad aangesteld. Hij bleek steeds te slapen tijdens de rechtszitting en moest gewekt worden om een vonnis uit te spreken, waarop hij riep ‘Ad patibulum (naar de galg).
  Hij stelde de doodvonnissen op voor Egmont en Hoorn. Op 4 oktober 1578 werd hij door de geuzen opgehangen in Gent.

  Wat zeer opmerkelijk is, en vooruitzichten biedt aan onze politici die meer met ‘den vreemden’ bezig zijn dan met het eigen volk, zijn naam duikt op – op de site van het Heiligen net – en wel als MARTELAAR.

 2. vervolg wegens geknoei!
  ‘ik herkende u even gauw aan uwe eenige wijze van zeggen: naar de galg: en ook aan de koord die uw leven zoo verraderlijk eindigde. Want Ons Heere heeft het gezegd: “deze die de koord bemint, zal door de koord vergaan”.

Reacties zijn gesloten.