Syrisch schaakspel

Afbeeldingsresultaat voor syrian chessboardUncle Sam en zijn neefjes hebben geen hulp nodig in Raqqa… niet van de Syrische regering… ze willen geen hulp.  Ze hebben volgens woordvoerder kolonel Ryan Dillon de situatie onder controle. En dat willen ze zo houden. Logisch, vanuit het standpunt van de Amerikanen. Geen Syrische inmenging op Syrisch grondgebied. Stel je voor!

Tenzij het om de bevriende ‘coalitieleden’ gaat, de zgn. Syrische Democratische Strijdkrachten. Of om vrijwilligers. “Soms hebben we geluk en kunnen we elkaar doden.”

De ‘beschaving’ heeft Syrië bereikt.  Bij de vrijwilligers is er een regenboogeenheid.

ISIS zou compleet omsingeld zijn, burgers kunnen de stad verlaten en er zijn controle-posten om ISIS-militanten eruit te filteren. 50% van de stad zou intussen bevrijd zijn. Na de volledige bevrijding van Raqqa, dan is er nar verluidt nog altijd de aanwezigheid van ISIS in Noord-Syrië, met zo’n 5000 terroristen in het midden van de Eufraat vallei.
De Koerden zouden naar het zuiden doorstoten richting Deir ez-Zor, naar de positie van het Syrische regeringsleger toe (zie video).

De kolonel maakt zich zorgen over de situatie na Raqqa: “We moeten dan zien waar iedereen zich dan bevindt op het slagveld.”  Lees: waar er nog ruimte is voor VSA-pionnen. En hij houdt vol dat de VSA ‘strijdkrachten’ (herinner u ‘no boots on the ground’ – zie video) niet actief samenwerken met de Russen, behalve als het over “de-confliction” gaat. M.a.w. ze gaan elkaar uit de weg om niet te botsen.

De Koerden verwachten dat hun inzet beloond wordt.  De zgn. Syrische Democratische strijdkrachten bestaan voor 50% uit Koerden.  Ze hopen dat de VSA hun eis voor meer zelfbestuur zal steunen.  Volgens hen is de aanwezigheid van de VSA in Syrië  in het tijdperk nà ISIS essentieel om stabiliteit in het land te garanderen…(!)  M.a.w.  een land aan de andere kant van de wereld krijgt een open uitnodiging om Syrië te koloniseren.

US-led Coalition: We don’t need or want help from Syrian regime in Raqqa

Kurdish official says US role essential in post-IS Syria