Syrië: Wie bedriegt wie?

Afbeeldingsresultaat voor cheatingNaar verluidt zouden Trump en Poetin afspraken gemaakt hebben over de toekomstige strategie in Syrië. Klonk hoopgevend. Wij hadden echter onze twijfels. Terecht of niet?

Verleden week kon het Syrische leger, gesteund door de Russische luchtmacht Al Boukamal bevrijden. I.S. werd opgejaagd en verdreven richting Wadi al-Sabha op de Syrisch-Iraakse grens.

De Russische commandostaf zond twee boodschappen naar het hoofdkwartier van de zgn. US coalitie met het verzoek een gezamenlijke operatie uit te voeren om vluchtende I.S. konvooien uit te schakelen op de oostelijke oever van de Eufraat.
De Amerikanen weigerden omdat “I.S.-strijders zich vrijwillig overgaven” en omdat ze hun statuut als beste leerling in de Conventie-van-Genève-klas (bescherming van oorlogsgevangenen) niet wilden kwijtspelen.

Waarop de Russen vervolgens vroegen waarom de I.S. terroristen Syrië dan mochten verlaten in gevechtsvoertuigen, voorzien van zware wapens, waarop ze de mogelijkheid kregen zich te hergroeperen in de door de US coalitie ‘bevrijde’ regio’s, zodat ze opnieuw het Syrisch leger konden aanvallen in de buurt van Al Boukamal.

De BBC bracht enkele dagen geleden aan het licht dat dit scenario zich ook in Raqqa afgespeeld had. Officieel een humane zet om de strijd in en om Raqqa te doen stoppen en de nog resterende burgerbevolking te sparen. Wat wij toen in de media te zien kregen waren enkele bussen met “een honderdtal” I.S. terroristen met hun gezinnen, die het hazenpad kozen. In werkelijkheid een konvooi met een niet te schatten aantal terroristen, met vrachtwagens vol zware wapens, die met een onbekende bestemming vertrokken uit Raqqa, richting woestijn… Turkije… Europa?  Zelfs Vranckx is er niet gerust in.

Terug naar Al Boukamal: Om de I.S. terroristen te beschermen – probeerde een vliegtuig van de US coalitie tijdens de inzet van Russische vliegtuigen in de regio tussenbeide te komen: het vliegtuig dook op in de 15-km zone rond Al Boukamal om een missie van een Russisch vliegtuig te onderbreken. Dit ondanks het vliegverbod voor de US coalitie, overeengekomen in het Combined Air Operations Center (het gezamenlijk luchtoperaties hoofdkwartier) in al-Udeid, Qatar.

Combined Air Operations Center (CAOC) at Al Udeid Air Base, Qatar, provides command and control of air power throughout Iraq, Syria, Afghanistan, and other nations in the U.S. Air Forces Central Command region. The CAOC comprises joint and Coalition teams that execute day-to-day combined air and space operations and provide rapid reaction, positive control, coordination, and de-confliction of weapon systems. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Alexander W. Riedel)

Het is duidelijk dat de US coalitie de regio ten oosten van de Eufraat als Amerikaans speelveld beschouwt. Bovendien bleek bij de inname van Al Boukamal dat I.S. zich tevoren als SDF (de door de VSA gesteunde ‘rebellen’) had vermomd.

Eigenlijk hebben wij geen idee hoever de protagonisten gaan om hun gelijk te bewijzen.  Deze video die nepfoto’s, verspreid door het Russisch defensieministerie,  aan het licht brengt, toont aan dat men tegenwoordig zowat alles kan bewijzen.

Terwijl wij ons afvragen wie wie bedriegt, zijn er toch nog zekerheden in het leven:

Syria 360°