Syrië: Gewetenloosheid der media

Syrië en de gewetenloze reactie van de westerse media

De commissie Syrië van de VN-Mensenrechtenraad maakte in hun rapport van 6 september 2017 de Syrische luchtmacht verantwoordelijk voor de gifgasaanval in Chan Scheikhun van 4 april. Er kwamen toen minstens 86 mensen om het leven door gifgas. Op 6 september kopten de westerse media: “Gifgasaanval in Syrië opgehelderd” of “Syrische luchtmacht achter gifgasaanval van april”. Nauwelijks een dag later werd het nog straffer. “Blijkbaar gaat Syrië door met de productie van C-wapens”, stond in vette koppen in de westerse media.

En ook: “Israëlische bommenwerpers bombarderen een militaire basis in Syrië waar – zo men zegt -chemische wapens worden gemaakt”. Het Syrische leger deelde mee dat twee soldaten bij het bombardement […] werden gedood. Het Israëlische leger wilde zich niet uiten over dit bericht. Westerse media, waaronder hoofdredacteur Fredy Gsteiger van radio SRF, concludeerden: het wordt steeds duidelijker, met welke “gewetenloosheid” Assad zich in het ambt staande houdt”. Moment alstublieft! Zonder één enkel bewijs te hebben, wordt Assad opnieuw heel gemeen gesmaad en “gewetenloosheid” wordt hem verweten!? Reden genoeg om een nauwkeurige blik te werpen op de gewetenloosheid van de westerse media.

1. Gewetenloosheid: de media bericht continu tegenstrijdig op vermoedelijke onschuld.

Zoals bij de gifgasaanval van 4 april in Chan Scheikhun laten westerse media ook bij het laatste voorval nl. het bombarderen van de zogezegde Syrische chemische fabriek, geen twijfel bestaan dat president Baschar al-Assad schuldig is. Alhoewel werd toegegeven dat hiervoor bewijzen van onafhankelijke instanties ontbreken.” In artikel 11 paragraaf 1 van de “algemene mensenrechtenverklaring” van de VN van 1948 staat: “Ieder mens die wordt beschuldigd van een strafbare handeling, blijft aanzien als onschuldig tot zijn schuld in een proces van overheidswege wettig werd bewezen en waarin voor zijn verdediging alle nodige voorwaarden zijn gewaarborgd.”

2. Gewetenloosheid: het algemeen verbod op geweld wordt feitelijk door de media verborgen.

Er is sprake van een luchtaanval door Israëlische bommenwerpers in Syrië en nauwelijks een journalist vraagt zich af wat die daar te zoeken hebben? Het algemeen verbod op geweld” in artikel 2 nr. 4 van de “Charta van VN legt ondubbelzinnig vast: “Alle leden van de VN laten in hun internationale betrekkingen ieder gebruik van geweld achterwege, dat tegen de territoriale integriteit of de politieke onafhankelijkheid van een staat is gericht […].” Volgens Gsteiger heeft het Israëlische leger tot nu toe ongeveer honderd luchtaanvallen uitgevoerd op Syrische doelen. Volgens de Zwitserse vredesonderzoeker Dr. Daniele Ganser zijn ook de gevechtsacties van de “Anti-IS-Coalitie” op Syrisch grondgebied, geleid door Amerika, in strijd met het “Charta van de Verenigde Naties”. Die zijn namelijk gebeurd zonder toestemming van de Syrische regering, in tegenstelling tot de gevechtsacties van Rusland en Iran.

3. Gewetenloosheid: de media beroepen zich op hoogst twijfelachtige bronnen.

De laatste bewering van 7 september 2017 komt, hoe kan het ook anders, van het “Syrische observatorium voor de mensenrechten” (kort SOHR). Daarin wordt gezegd dat de regering van Assad op de gebombardeerde militaire basis, chemische wapens zou geproduceerd hebben. Het SOHR wordt in stand gehouden vanuit Engeland door één enkele man die uit Syrië komt, een overtuigd activist tegen de regering Assad. Hij kan geenszins als neutraal worden beschouwd en beantwoordt zeker niet aan de journalistieke standaard. Vele berichten van de SOHR bleken achteraf onjuist te zijn!

4. Gewetenloosheid: de media laten gefundeerde tegenstemmen nauwelijks aan het woord komen.

Het bericht van de Commissie Syrië van de VN-Mensenrechtenraad van 6 september, dat zegt dat de Syrische luchtmacht verantwoordelijk is voor de gifgasaanval van 4 april, wordt onvoorwaardelijk overgenomen en zonder te controleren. Zeer veel tegenstemmen, zoals die van de directeur voor bewapeningscontrole in het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou , Michail Uljanov, worden volledig genegeerd. Volgens Uljanov zijn de journalisten niet ter plaatse geweest en hebben ze zich alleen gebaseerd op de verklaringen van ooggetuigen die dichtbij de rebellen stonden. “De mogelijkheid dat het voorval zelfs in scène is gezet – en veel aanwijzingen duiden daarop – negeren de journalisten volledig”, zei hij tegen het Russische agentschap Interfax. Ook andere tegenstemmen, die aantonen dat het gifgas met grote zekerheid niet door een Syrisch vliegtuig werd gelost, worden door de westerse media buiten beschouwing gelaten.

5. Gewetenloosheid: overwinningen van de Syrische regeringstroepen en ook de ruggensteun van Assad door de bevolking, worden verzwegen of vervormd.

Hoewel niet meer te ontkennen is dat steeds grotere delen van Syrië weer onder controle zijn gekomen van de Syrische leiding onder Assad, wordt dit door de media helemaal verzwegen of vervormd. Bijvoorbeeld was de laatste overwinning van Syrische troepen in het omstreden Deir ez-Zor, een strategisch belangrijkste stad in Oost- Syrië die tegen één van de grootste Syrische olievelden gelegen is. Getuigt het niet van bijzondere gewetenloosheid wanneer jubelende en bevrijde mensen, die jarenlang werden gevangen gehouden door IS en met vliegtuigen moesten bevoorraad worden, gewoon genegeerd worden door de westerse media? Kijk hierover naar de bijgevoegde videoclip van 7 september van de internationale televisiezender RT. Ook foto’s, zoals die van het voetbal tegen Iran, waar duizenden Syriërs in Damascus hun nationale ploeg vieren met Syrische vlaggen, worden absoluut genegeerd door de westerse media. Met 2:2 speelden ze gelijk en dus kunnen de Syriërs hopen op een eerste deelname aan het WK.

6. Gewetenloosheid: de media verbergen de heropbouw van Syrië of geven vervormde info.

Zoals het VN-vluchtelingenhulpwerk UNHCR op 30 juni 2017 al berichtte, zijn sinds het begin 2017, 440.000 mensen teruggekeerd naar hun geboortestad in Syrië. Een berichtgeving door de openbare media bleef uit alsook hoe de leiding in Damascus zich met veel ijver wijdt aan het herstel van de vernietigde infrastructuur. Staten en bruggen moeten worden gerepareerd, water- en stroomleidingen hersteld, openbare gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen moeten opnieuw goed functionerend worden gemaakt. Bij wijze van inleiding voor dit herstel, vond eind augustus de 59ste internationale jaarbeurs plaats in de hoofdstad Damascus, met een record aan bezoekers van 2,2 miljoen! Syrische ondernemingen konden contracten afsluiten met China, Rusland, Wit-Rusland, Iran en Libanon voor materiaal dat nodig is voor de heropbouw. Het votum was ondubbelzinnig: “De mensen willen hun leven weer opbouwen, beter dan voorheen.”

Eén ding is opvallend: steeds wanneer de Syrische regeringstroepen overwinningen boeken of wanneer de Syrische bevolking zich niet klein laat krijgen, spelen plots de chemische wapens en gifgasaanvallen een rol, i.p.v. deze verheugende overwinningen te berichten! De berichtgeving over de oorlog in Syrië onthult niets ontziend hoe gewetenloos, niet Assad, maar de westerse media standhouden “in hun ambt”

2 gedachten over “Syrië: Gewetenloosheid der media

  1. beste Ottorongo, dààr kan de 0000 geen tijd noch moeite instoppen; zij hebbben het véél tè druk met die trutten die… beweren (!) dat zij mondeling & via SMS lastiggevallen werden door Bart Depauw Dat is toch veel spannender nieuws, nietwaar ?

Reacties zijn gesloten.