“Stop met het Vlaams Belang af te schilderen als een extremistische partij!”

critism2 kritiekMedia en de ziekelijke consensus

Tom Van Grieken wacht geen makkelijke opdracht. De meest lastige taak, is het gevecht tegen de perceptie in de media. De oproep van de jonge voorzitter, op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij, was dan ook volkomen terecht. Stop met het Vlaams Belang af te schilderen als een extremistische partij.

In de afgelopen drie jaar had ik het genoegen om talloze politieke debatten te mogen modereren. Van cultureel centrum en debatclub, over volkshuis tot universitaire aula’s, overal worden avonden ingericht waarin de maatschappelijke actualiteit besproken wordt. Knap is dat. Een samenleving, die naam waardig, houdt immers op te bestaan, op het ogenblik dat burgers en politici niet meer in debat wensen te treden met elkander. Het twistgesprek, gevoerd op het scherpst van de snede, biedt een buffer tegen cynisme, verzuring en apathie. De Vlaming laat gelukkig graag zijn ongezouten mening weerklinken. Is het niet bij een van de voornoemde debatavonden, dan wel aan de toog van het plaatselijke dorpscafé. Wat me telkens opvalt is het schril contrast dat heerst met de courante Vlaamse media. Wie buiten de pensée unique stapt, wordt bij te veel media meteen neergezet als een populistische lapzwans. Zo’n onfrisse types hoort men toch niet serieus te nemen zeker! Zo’n gure personen kunnen maar beter doodgezwegen of belachelijk gemaakt worden, niet waar?

Het overkwam Jean-Marie Dedecker toen hij jaren geleden al waarschuwde voor de dreigende black-outs door stroomtekort. Het overkomt Tom Van Grieken en het Vlaams Belang vandaag, wanneer zij het gelijk overduidelijk aan hun kant krijgen, voor wat betreft de dreiging die uitgaat van de radicale islam. Maar, komt het bij de meest courante media op om diezelfde Van Grieken eens uit te nodigen voor een debat over terreurdreiging? Laat staan bij een debat over sociaaleconomische onderwerpen? Neen, zeker niet. Het Vlaams Belang werd in het verleden weggehoond en vergeleken met halvegaren, wanneer de partij voorstelde om bijvoorbeeld het verdrag van Schengen, uit veiligheidsoverwegingen, op te zeggen en interne grenscontroles binnen de Unie in te stellen.  Lees deze vrije tribune van Lawrence Urbain verder…

U vindt de volledige toespraak van Tom Van Grieken en beeldmateriaal bij Jaar van het verzet.

4 gedachten over ““Stop met het Vlaams Belang af te schilderen als een extremistische partij!”

 1. Christus had maar 12 trouwe volgelingen, en zèlfs dààronder was er ééntje met name: Iskarioth. (die verraade hem voor 30 zilverlingen).
  Maar… dàt was nog-niet-àlles: zelfs zijn trouwste volgeling Petrus verloochende hem éér de haan driemaal gekraaid had.
  Dan is het niet-te-verwonderen dat er eveneens onder die miljoenen “zogezegde Vlamingen”… er geen afkomstverraders zouden zitten. 🙁

 2. Het Vlaams Belang zal blijven afgeschilderd worden als een extremistische partij, de media en de zo misleidend genoemde ‘democratische’ partijen kunnen niet anders meer.
  Stel je voor dat zij toegeven dat het Vlaams Belang niet extremistisch is, dan geven zij toe dat het Vlaams Belang slechts juiste en logische punten heeft aangehaald en gevraagd. Bekennen zij terzelfder tijd dat zij ongelijk hadden, dat zij de mensen 20-30 jaar zand in de ogen strooiden, eigenlijk belogen hebben. Dat de EU en onze politiek doodgewoon een farce is. Dat het ‘cordon sanitair’ eigenlijk is opgezet om hun profijtjes en postjes veilig te stellen. Dat zij eigenlijk de extremisten zijn en meer nog: de verraders van hun eigen volk.

 3. Toen ik 30 jaar geleden tegen mijn schoonvader zei dat mijn echtgenote en ik lid waren geworden van het Vlaams Blok kreeg de man bijna een rolberoerte. Hij zag figuurlijk de troepen van den Dolf terug ons land binnen trekken. Jaren later, en ook afgelopen zondag nog zei hij ” jullie hadden gelijk, het heeft bij mij langer geduurd om dit in te zien, maar ik geloofde alles wat ik in de gazet las over jullie”. Ondertussen heeft hij dus gelukkig ingezien dat de media niet te vertrouwen zijn. Hopelijk zijn er nog meerdere die dit eindelijk ook een gaan beseffen. Wat de oproep van Tom betreft, hij heeft natuurlijk overschot van gelijk. Al verwacht ik niet dat we dadelijk verandering gaan zien in het “behandelen” van het Vlaams Belang in de media. Hoewel ik het volle vertrouwen heb in de aanpak van Tom en zijn ploeg.

 4. In Nederland wordt in het linkse dagblad NRC, vandaag toegegeven dat de PVV met Wilders gelijk heeft en reeds meer dan 10 jaar gewaarschuwd heeft voor de huidige toestand. De journalist stelt ook dat de andere partijen nooit hun ongelijk zullen toegeven.
  Gisteren werd evenwel de oproep, van Tom Van Grieken naar het journaille toe om meer waarheidsgetrouwe berichtgeving, in de Morgen belachelijk gemaakt.

Reacties zijn gesloten.