Spanje heeft ook een verboden zwarte…

… neen, geen Piet, maar wel een Koning.  Koning Balthasar, één der drie Koningen uit het Oosten die de ster naar de stal van Bethlehem volgden en de nieuwgeboren Koning hun aanbidding en geschenken brachten.

Spaanse ‘pakjesavond’
Driekoningen is de belangrijkste dag in het Spaanse kerstfeest. Het is de dag waarop traditioneel de kinderen kado’s krijgen, omdat op die dag de Drie Koningen ook kado’s gaven aan het kindje Jezus. De Driekoningenoptochten, in Spanje ‘Cabalgata de los Reyes Magos’ genoemd, vormen het feestelijke hoogtepunt op 5 januari. Na die optocht die zo’n beetje in elke gemeente plaats vindt en waarin tonnen aan snoep worden uitgestrooid, gaan gezinnen met kinderen naar huis en volgt de Spaanse variant op de ‘pakjesavond’ zoals wij die kennen.

Erkenning van diversiteit en multiculturaliteit
Volgens de huidige gemeente is de beslissing een stap verder in de erkenning van de diversiteit en multiculturaliteit, fenomenen die in toenemende mate Madrid kenmerken. Het vorige conservatieve stadsbestuur onder leiding van Ana Botella van de Partido Popular wees elke vorm van kritiek af met als argument dat het om een traditie gaat.

Ook voor de stad Pamplona gaat op dit moment een petitie rond om de geschminkte acteur te vervangen voor een acteur die van nature donker is.

Geleend bij In Spanje

4 gedachten over “Spanje heeft ook een verboden zwarte…

 1. Om alle kritiek te weren moeten ze van die drie koningen zes exemplaren maken……. er ontbreekt nog een chinees , roodhuid , eskimo en een oerang Oetang dan zijn alle rassen vertegenwoordigd en is er geen plaats meer voor hun onnozele opmerkingen

 2. Indien het “gepermitteerd” is om dit artikel tegen-te-spreken, dan zou ik erop willen schrijven dat… ook in “onze kinderjaren” (toen wij nog niet zo vrijzinnig waren) een kerststalletje plaatsten mèt de zwarte “koning” Melchior erbij… en niemand nam toén aanstoot aan die zwarthuidige.
  Natuurlijk was dàt nog van in de tijd dat wij ook zilverpapieren wikkels van de chocoladerepen spaarden… voor de zwarte “kientjes” in de Congo. (en de blanke dames & nonnen ginder niet verkracht werden ginder, juist nà hun “Indépendance) 🙁

 3. Spanje heeft ook een verboden zwarte en net als Hongarije een muur. Er zijn er nog die een muur hebben: Cyprus, Israël, Noord-Zuid Korea, de VS en Mexico. Die muren hebben ook als doel ongewenst volk buiten te houden, maar daar kunnen de media zich niet druk om maken. Alleen de Hongaarse kan niet door de beugel.

  • Hebben ook een muur:
   Saudi Arabie op hun grens met Jemen.
   Marokko op hun grens met de Westelijke Sahara.
   Bulgarije op hun grens met Turkije.
   Griekenland op hun grens met Turkije.

Reacties zijn gesloten.