Slovakije: eerst nonkeltje

… en dan nonkeltje’s kinderen 

De regering van premier Robert Fico van Slovakije weigert om Russisch gas door te sluizen naar Oekraïne.  Fico maakte duidelijk dat zijn land zich dat niet kan veroorloven.

Slovakia refuses to supply Russian gas to Ukraine. 52437.jpegPrioritair is de gegarandeerde en veilige levering van Russisch gas via Oekraïne.  Hij refereerde ook naar de problemen bij de onderhandelingen over de bevoorrading van Oekraïne in omgekeerde richting.  Verdere details werden niet bekend gemaakt.
De premier herinnerde Oekraïne eraan dat elke hulp zijn grenzen heeft, vooral dan economische.  Oekraïne aan aardgas helpen zou de eigen Slovaakse bedrijven kunnen schade toebrengen.  De betaling ervan kan bovendien niet door de Oekraïense regering gegarandeerd worden.

De regering van de in onmin gevallen Viktor Yanukovich  had initieel ook onderhandeld over dezelfde leveringstactiek, maar nadat hij van de Russen een korting kreeg, zag hij af van deze procedure.  De nieuwe regering van Arseny Yatsenyuk  heropende de onderhandelingen –  het zou gaan om 27 miljard m3 aardgas – maar kreeg nul op het rekest.  Eigen volk eerst,

De EU liet zijn licht erop schijnen, maar vond niet direct een oplossing, tenzij… het gekende credo van hernieuwbare energie.  En verklaarde dat gasprijzen niet afhankelijk mogen zijn van de politiek.  Maar vergat even erbij te vermelden dat Oekraïne een behoorlijke korting (ca. 30%) op de gefactureerde prijs aan andere landen zoals bv. Duitsland krijgt.   En dat uitstaande rekeningen moeten betaald worden, dat is ook zo iets dat de EU niet wil vermeld zien.

Hierbij een quasi onbekeken video die dateert van november 2013 over de aardgas-wensdroom, die onvervuld bleef.

Dat het om veel geld gaat mag blijken uit het artikel over de geplande zuidelijke Eurostream pipeline, die nu even in vraag gesteld wordt.    Even.  Niet alleen Gazprom heeft hierbij een belang, ook de Italiaanse ENI, het Franse EDF en het Duitse Wintershall.

Nvdr: Duitsland speelde trouwens ook met het idee Oekraïne van gas te voorzien, volg bruggetje.

Pravda

5 gedachten over “Slovakije: eerst nonkeltje

 1. Het land wilde onafhankelijk zijn, maar kan niet eens de gasrekening betalen! Wat een hoopje ellende daar.

 2. Ome Golfbreker, kan ik uit de ‘bruggetjes’ interpreten of definiëren dat dit over een kartel EU* -VS ging, hack Rusland, geheel in de stijl van ‘Dallas’*?
  *Frankrijk- Duitsland Sarkozy-Merkel -VS- kunstmatige crisis?

  • Graag inbreng van de lezers. De VSA hebben altijd een vijand nodig. En nu hebben ze de EU voor hun karretje gespannen. Wie een beetje zijn verstand gebruikt laat ruimte voor een westelijke en een oostelijke invloedssfeer, liefst met een neutrale bufferzone, zonder lidmaatschap van de NAVO.

 3. Shell het daarin geslaag om die politici en die geldgieriges in Suid-Afrika oor te haal om vir aardgas in die Karoo te boor.
  Plaaslike bewoners is erg ontsteld oor dié gebeure. Niemand in die Karoo (‘n woestynagtige streek in die provinsies Noord-Kaap en Wes-Kaap) wil dat daar in hul streek geboor word nie, maar die sogenaamde “deskundiges” by Shell verseker Suid-Afrikaners dat daar geen gevaar verbonde sal wees nie.
  Die swart politici sien net miljoene dollartekens in hul oë wanneer daar van Shell se “fracking” gepraat word.
  Die boere, wat reeds onder swaar droogtes gebuk gaan, vrees dat hul diere binnekort almal sal vrek. Ook die boere self, en alle bewoners van die streek, is bang dat die bietjie water wat nog in die Karoo beskikbaar is, ook nog vergiftig en besoedel kan word, en dan sterf mens en dier.
  Shell is baie bekend en berug in vele oorsese lande, maar die naïewe swartes weet niks van Shell se verlede nie.

 4. Bij ons betalen ze alles maar met leningen en die lopen bij ons zeer hoog op en zijn bijna niet meer te betalen

Reacties zijn gesloten.