Scottish Independence

Het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging namen gisteren deel aan de tweede Schotse onafhankelijkheidsmars. In tegenstelling tot vorig jaar (toen 8000 deelnemers werden geteld) daagden nu niet minder dan 30 000 medestanders van de Schotse onafhankelijkheid op. Ze wandelden door het hart van de Schotse hoofdstad en woonden daarna een drie uur durende meeting bij op de top van Calton Hill, de hoogste heuvel van hoofdstad Edinburgh. De betogers werden toegesproken door een niet aflatende stroom van sprekers, onder wie de fel toegejuichte Schotse premier Alec Salmond.

Ca. 75 Vlamingen vertegenwoordigden hun  land en droegen hun eigen eis voor onafhankelijkheid mee.  Het initiatief kaderde in het ICEC-project (International Commission for European Citizens – zie ook www.zelfbeschikking.eu) waarbij burgerbewegingen uit heel Europa tegen 30 maart 2014 één miljoen handtekeningen willen verzamelen om het recht op zelfbeschikking in de Europese wetgeving in te schrijven. Dat er hieraan een noodzaak is, bleek nog vorige week toen de Spaanse eurocommissaris stelde dat Catalonië bij zijn onafhankelijkheid, geen deel meer zou uitmaken van de EU.
Bij de lancering van de Schotse campagne gisteren maakten de ICEC-partners bekend dat al meer dan 250 000 Europeanen de petitie ondertekenden.


Thousands march for Scottish independence door PressAssociation

7 gedachten over “Scottish Independence

  • Misschien waren ze er wel, maar hebben ze een respectabele afstand van het VB gehouden?

   • Juist redactie!
    Er was wel ‘n afvaardiging van de N-VA met o.a. Elke Sleurs. De waarheid heeft ook nog z’n rechten.
    Bron: ‘Doorbraak’ van de VVB;

 1. Wedden dat het artikel over “Maagden à volonté” tien keer méér reacties sal uitlokken dan bovenstaand artikel?

 2. Voor mij zijn de Schotten te links om veel sympathie voor te hebben, denk maar aan Gordon Brown of Tony Blair. Bovendien zijn ze zeer pro-islam.
  Ook vraag ik mij af wat dan met Noordierland moet gebeuren, waar toch vooral schotse immigranten wonen. Die bovendien elk jaar uiterst provocerend door de katholieke wijken van Belfast trekken, terwijl het conflict helemaal niks met godsdienst te maken heeft. Gewoon Schotten tegen Ieren dus. Ik heb er gewoond.

 3. Maar toch zijn de Schotten niet “van-de-domsten” hoor want de meesten drinken hun nationale drank uit een ècht Whiskglas: Een peervomig glas mèt een kleine massieve voet.
  Excellent voor mannen die àl tevéél van die drank “binnen hebben” en daardoor een onvaste drinkhand gekregen hebben… indien zij toch, per ongeluk, hun glas omver stoten, dan blijft er nog gegarandeerd één flinke slok in het omgekiepte glas over.
  (Proefondervindelijk vastgesteld, want mijn zoons hebben verleden jaar een whisky-week in Schotland doorgebracht, en zulke glazen meegebracht) –> o, zonde, Fikken gebruikt er ook zo eentje, maar dan wel voor Jenever 🙂 Kleurloze drank geeft, nà overdaad, géén kater voor volgende dag. (^_-)

  • Onze redactie is graag bereid dat eens proefondervindelijk bij jou te komen nagaan.

Reacties zijn gesloten.