“Schengen begon als een avontuur…”

In een eindejaarsinterview met De Tijd gaf Herman Van Rompuy toe dat Schengen als een avontuur begon. ‘Er is niet nagedacht over hoe het zou functioneren bij crisissen. Dat komt wel vanzelf, dachten ze toen.’ Maar dat bleek een schromelijke vergissing, zoals wel vaker in Europa.

Het voorbije jaar landden 1 miljoen vluchtelingen op het grondgebied van de Europese Unie. Dat staat in de jongste rapporten van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties en de Internationale Organisatie voor Migratie. Als de vooruitzichten van de Europese Commissie kloppen, blijft die toestroom aanhouden. Tegen 2060 mag Europa nog eens 55 miljoen vluchtelingen verwachten.

Gewezen voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy vertelde het haast terloops in het dubbelinterview met Geert Mak in De Conclusie, het jaaroverzicht van De Tijd. Om een idee te geven: 55 miljoen, dat komt neer op ruim 10 procent van het huidige aantal EU-burgers, en 10 miljoen meer dan de hele Spaanse bevolking. ‘En dat zijn cijfers van vóór de vluchtelingencrisis’, preciseerde Van Rompuy.
Voor de goede verstaander: het valt zeker niet uit te sluiten dat het er meer worden.  Lees verder…

1 gedachte op ““Schengen begon als een avontuur…”

  1. Hij geniet ervan, net zoals Merkel, van het vooruitzicht dat wij op termijn een Islamitische Staat worden. Wij moeten als reactie daarop maar zelf wat godsdienstiger worden zeggen zij.

Reacties zijn gesloten.