Scandinavië wordt wakker

Die norwegische Regierung will ihr Land für Flüchtlinge künftig unattraktiver machen. (Bild: AP)Na Zweden en Denemarken wordt ook in Noorwegen de asielwetgeving strenger.

Zo moet een asielzoeker nu vijf jaar wachten op een permanente verblijfsvergunning in plaats van drie.  Bovendien moet hij een hoger jaarinkomen kunnen bewijzen eer hij aan gezinshereniging kan denken en minstens vier jaar in het land gestudeerd of gewerkt hebben.
Minister voor Immigratie en Asiel, Sylvia Listhaug,  vindt dat Noorwegen minder aantrekkelijk moet worden voor mensen die niet echt asiel nodig hebben.  De nieuwe maatregelen zijn absoluut nodig, want in 2016 worden er tussen de 10.000 en 100.000 nieuwe asielaanvragen verwacht.   In 2015 waren dat er 30.000 en die hebben ‘extreme gevolgen voor het sociale systeem’.
Bovendien wil het land asielzoekers afwijzen die vanuit Zweden of een andere staat van de Schengenzone het land willen binnenkomen.  Wie uit Rusland komt, mag onmiddellijk keerom maken. Sociale uitkeringen moeten verminderd en uitwijzingen sneller uitgevoerd worden.

Noorwegen volgt dus de lijn van buurlanden Denemarken en Zweden.  In Denemarken moeten asielzoekers in de toekomst bv. zelf instaan voor de kosten van hun onderkomen.  Indien ze dat niet kunnen is het toegelaten dat de politie hun waardevolle bezittingen in beslag neemt.

De Noorse overheid heeft op Facebook een profiel geopend onder de naam “Stricter asylum regulations in Norway”.  Daarop vinden asielzoekers ontradende informatie – ook in het Arabisch – die hen ervan moet overtuigen elders hun geluk te zoeken of gewoon thuis te blijven.  Volg bruggetje naar “De voornaamste punten van de nieuwe asielpolitiek.”

Geld en sieraden afgeven aan de grens

Krone

FT