Sancties kunnen ook omgekeerd worden

De Russische Beer wordt stilaan wakker uit zijn winterslaap. Tot op heden haalde Rusland niet uit naar westerse bedrijven, liet betijen onder het motto “zaken zijn zaken”, maar nu werd er in de Doema (parlement) het idee gelanceerd waardoor Amerikaanse bedrijven hun omzet in Rusland gedurende vijf jaar tot het nulpunt zouden zien dalen.

Als er sancties tegen Rusland ter stemming voorgelegd worden in het Amerikaans Congress, dan zullen de Congressleden die dit goedkeuren, of vorige sancties goedgekeurd hebben, er moeten mee rekening houden dat de bedrijven die hen financieel steunen voor vijf jaar uit heel Rusland geweerd zullen worden. M.a.w. als ze de oorlogsverzuchtingen volgen, dan lijdt de Amerikaanse economie.

Wetende dat het quasi een ongeschreven wet is dat de meeste grote bedrijven Congressleden (zowel Democraten als Republikeinen) sponsoren – kwestie van een beetje druk te kunnen zetten als ze een toelating of concessie nodig hebben – kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Hallo Apple? Coca Cola? Boeing? McDonalds? VISA? Walmart? General Motors? Ford? Procter & Gamble? (Cijfers 2018)

Apple alleen al heeft een verkoopcijfer van 3 miljard dollar in Rusland… 5 jaar = 15 miljard dollar minder inkomsten.

En waar een vacüum ontstaat, staan er anderen te wachten om dit te vullen. Zoals toen de EU meende Rusland te moeten bestraffen. Met als resultaat dat Rusland van de nood een deugd maakte en de eigen, nationale landbouw uit het slop trok.

Hal Turner

https://www.ey.com/en_ru/attractiveness/21/ey-foreign-investment-in-russia-2021

https://www.ey.com/en_ru/attractiveness/investments-and-import-to-russia-back-to-growth