Revolutionair idee van onderwijsexperte: iedereen even dom

MM900236531[1]In Duitsland woedt er momenteel een discussie over het nut van huistaken, resp. de afschaffing ervan.
Sociologe  Jutta Allmendinger, onderwijsexperte en voorzitster van het WZB, Wissenschaftszentrums Berlin, gooide de stok in het hoenderhok toen ze de afschaffing van huistaken voor scholieren eiste.  De reden, die ze daarbij aanvoerde, was dat sociaal zwakke en “scholingszwakke” ouders hun kinderen niet daarbij kunnen helpen.  Daardoor zou volgens deze dame een sociale scheur gebetonneerd worden.

Critici, die haar voorzet perfect wisten in te schatten, repliceerden dat het hierbij niet echt om de huistaken ging maar wel om “de absurde logica van degenen, die alles en iedereen gelijk willen zien”.   Het klinkt bijna als een verwijt dat kinderen, die in een normaal functionerend gezin opgroeien, daardoor een onredelijk voordeel krijgen.  En dat mevrouw Jutta Allmendinger waarschijnlijk het liefste overal goede, of desnoods slechte ouders voor alle kinderen wil zien.  Hoofdzaak is dat ze allemaal eender zijn.

Wat zou de volgende eis kunnen zijn?  Als we de logica doortrekken, moeten dan misschien alle kinderen in de toekomst in een kindertehuis opgroeien, opdat de staat de opvoeding en de scholing kan overnemen en dat op deze wijze alle kinderen dezelfde – dus slechte – kansen in het leven krijgen?  Worden ouders gedegradeerd tot een fokduo?  Wat een verschrikkelijk toekomstbeeld!

Het gezin is de kleinste eenheid van de samenleving.  Men zou moeten dankbaar zijn voor elk goed functionerend gezin en niet willen proberen aan deze pijler te knagen.
Het WZC is een Duits onderzoekscentrum op het gebied van sociale wetenschappen in West-, Midden- en Oost-Europa.  Het houdt zich vooral bezig met de globalisering.
De maakbare mens schijnt hun uiteindelijk doel te zijn: iedereen gelijk.  Als het enigszins kan liefst robotten met afstandsbediening.  En als er eentje blijft haperen: snel vervangen door een kloon van mevrouw Allmendinger.

FVE

Bron: diverse Duitse kranten

2 gedachten over “Revolutionair idee van onderwijsexperte: iedereen even dom

  1. Mijn huiswerk maken ! heeft voor mij , een totaal andere betekenis gekregen ! Ondanks mijn gevorderde leeftijd , krijg ik soms , toch nog goede punten .

Reacties zijn gesloten.