Racisme in de snoepwereld

camera_cartoon_CA01P021“Kies wit”

Het Italiaanse zoetighedenconcern Ferrero heeft een nieuw product op de markt gebracht en lanceerde dit met een opvallende campagne.  Het vond inspiratie bij de presidentscampagne 2008 van Obama, die met de slogan “Yes we can” de hoogste regeringstitel binnen haalde.  Ferrero bedacht daarop “Yes, weiss can” voor de Duitstalige markt van zijn Ferrero Küsschen met witte chocolade.  In Duitsland komen er immers ook verkiezingen aan en dan is dit thema een ideale kapstok.
Het promo-filmpje toonde goed uitziende, jonge mensen die met vlaggetjes de spreker bejubelen.  Een confettiregen valt op de blanke (… witte) fans.  “Want Duitsland kiest wit” Blank, wit?  Ja, blank, wit.

De kritiek was overweldigend.  “Duitsland kiest wit”.  Men beschuldigt Ferrero van racistische bedoelingen.  Obama kon de meerderheid van de bevolking achter zit scharen, maar de verdenking dat “Duitsland blank moet blijven” is volgens critici onaanvaardbaar.  Want daarin zou de achterliggende betekenis steken dat blanken boven andere rassen staan.  Zwarte (donkerhuidige) mensen zouden hiermee uitgesloten worden.

Ferrero hoorde het in Keulen en omstreken donderen.  Het gaat hen toch slechts om een promo-campagne van een product met witte chocolade!  Vanaf september worden de witte Küsschen in alle supermarkten aangeboden en daarom moet de consument warm gemaakt worden om ze te kopen.

Gisteren liet het concern in alle Duitse kranten weten dat de reclame ingetrokken wordt.  We hebben de video nog kunnen vinden, maar het zal met zekerheid niet lang meer op youtube staan.

Wij hebben ons lesje geleerd.  Vanaf vandaag kopen wij geen witte eieren of witte bonen meer.  Ook geen witte asperges of witte tandpasta.  En die reclame voor Dash, witter dan wit, dat moet ook ophouden.

FT

4 gedachten over “Racisme in de snoepwereld

  1. Witte mensen zijn zeker geen racisten. De vrouwen in het westen doen er alles aan om een bruin tintje te krijgen , zonnebanken , crème enz . Het rare is dat ze hier in Thailand er wit willen uitzien . Wit is troef , het symbool van de maagdelijkheid , de onschuld , liefde, wijsheid , verdraagzaamheid …tot we er in stikken .

  2. Racisme is verwerpelijk ! Ge kunt en moogt niemand beoordelen enkel en alleen omwille van zijn huidskleur of afkomst , wel op zijn daden . Dat is nu juist het probleem . We veroordelen de stijgende criminaliteit waar bepaalde NieVanHiere verantwoordelijk voor zijn . We veroordelen een bepaalde groep voor hun appartheidspolitiek . We veroordelen hun opdringerigheid ,hun anders zijn in kleding , hun onwil onze taal te spreken of te leren en zich niet willen of kunnen aanpassen . We veroordelen hun respectloos gedrag voor onze levenswijze , onze beschavingsnormen . Dat valt nu allemaal onder de noemer “racisme”, kritiek verboden !

  3. klacht neerleggen tegen een kanibaal , ge weet wel zo ene met een been door zijne neus , die zijn gebuur consumeert zou dat ook racisme zijn of een vorm van onverdraagzaamheid Ik zal die vraag eens voorleggen aan Youssef Le Witte

    • René, niet moeilijk doen, he. Alles staat of valt met de manier van slachten.

Reacties zijn gesloten.