Quo vadis, Syria?

De vluchtelingenconferentie in Damascus toonde de EUropese eensgezindheid: geen enkel EUropees land nam eraan deel. Ze willen allemaal hun kansenparels behouden. En de bevolking juicht opgelucht: “Ze mogen blijven. Hoera!”

De voorzitter van de Tsjechische parlementaire groep voor vriendschap met Syrië, Stanislav Grospic, klaagde dit aan en stelde dat het boycotten van de conferentie bewijst dat de westerse landen wel beweren de menselijkheid te verdedigen, maar in werkelijkheid het omgekeerde doen door te weigeren Syrië te helpen de crisis op te lossen. “De landen die de conferentie boycotten zijn dezelfde die de crisis veroorzaakt hebben, een crisis die Syrië sinds jaren doet lijden en die begon met een buitenlandse samenzwering en een terroristische agressie die leidde tot de grote tragedie voor de Syriërs.” Hij verwees naar de impact van de sancties opgelegd door de EU en de VSA op de heropbouw van Syrië en de terugkeer van ontheemde Syriërs mogelijk te maken én klaagde de agressieve en chanterende rol van Turkije aan. (…)

Russische buitenminister Lavrov tapte uit hetzelfde vaatje; hij vond dat de landen, die opzettelijk de vluchtelingenconferentie boycotten, een zware fout begingen. Bij de afsluitende verklaring van de conferentie werd door iedereen de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van Syrië bevestigd en alle pogingen om de soevereiniteit te ondermijnen afgewezen. (…)

Afsluitend concert met muziek van buitenlandse componisten:

Gisteren stond een bezoek van de VN speciale afgevaardigde voor Syrië, Pedersen, op de agenda van bij Lavrov in Moskou om de situatie in Syrië te bespreken. Het laatste bezoek dateert van september. (…) Of ze het ook over de voortdurende Israëlische aanvallen op Syrisch grondgebied zullen hebben?

Woensdag werden er weer raketten afgevuurd vanuit de door Israël bezette Golanhoogte – ditmaal viel de zuidelijke regio van Damascus in de prijzen. Een aantal raketten werden uit de lucht gehaald, verschillende andere troffen doel. Drie soldaten zouden gedood zijn, één gewond en aanzienlijke materiële schade. En zoals steeds zwijgt de wereld. Israël daarentegen gaat er prat op en verspreidde zowel een video als ander beeldmateriaal. (…) en (…) Als uitleg gaf Israël nog mee dat het nodig was om “terreursamenzweringen” van Iran te voorkomen. Het zou logischer zijn te vermoeden dat Tel Aviv nog zo veel mogelijk schade wil berokkenen aan buurland Syrië vooraleer de grote beschermheer zich voor altijd aan zijn golfhobby kan wijden. (…) En dat Israël uitsluitend “pro-actief” Hezbollahafdelingen in Syrië wil uitschakelen, mag men ook met een dikke korrel zout nemen. Ten bewijze: de commandopost van de Syrische 7de Divisie, o.l.v. maj. gen. Akram Hawija, werd van de kaart geveegd. Hawija is één van de vijf belangrijke legerleiders die recent door Israël persoonlijk bedreigd werden. Voor meer details hierover: klik hier. Pompeo trok zelfs woensdag persoonlijk naar de Golan Hoogte om daar te oreren dat de Syrische Golan Hoogte wel degelijk voor eeuwig en altijd Israëlisch eigendom is en verketterde de “salons in Europa en de elite instituten in Amerika” die durfden de teruggave van de bezette Golanhoogte (sinds 1967) aan Syrië te eisen”.

Donderdag stemde de alg. vergadering van de VN er nog over: een resolutie werd goedgekeurd die de permanente soevereiniteit der Syriërs over de bezette Golanhoogte bevestigde en deze der Palestijnen in de bezette gebieden én over de daar voorhanden zijnde natuurlijke bronnen, nl. het grondgebied, het water en energie. De resolutie eiste dat de Israëlische bezetters ermee zouden ophouden de natuurlijke bronnen in b.g. bezette gebieden uit te buiten, te stoppen met het saboteren of aan gevaar bloot te stellen. (…)

Image

Of de nieuw verkozen Amerikaanse president – ouderdomsdeken Biden – een goede zaak is voor Syrië? Kan het nog erger worden dan onder Trump? Het kàn! Luister even mee naar de analyse van Kevork Almassian:

De VSA meldden troepenterugtrekkingen aan in Afghanistan en Irak. Echter niet in Syrië, of toch geen van een maatgevende orde. Hoewel bepaalde bronnen beweren dat er bewapende VSA voertuigen vanuit de oliebronnenregio wel degelijk richting Irak trokken. Andere bronnen spreken dit tegen. Het kan echter ook gewoon om een aflossing/vervanging gaan. Voorlopig hechten we er niet te veel waarde aan. Daar moeten ze immers “de olie beschermen”. En hoe!… Ze pompen de olie zelfs in tankwagens om ze in het buitenland – via Irak – te behoeden van diefstal door ISIS…. Opnieuw werd een konvooi met 120 tankwagens die vanuit Syrië naar Irak trokken gesignaleerd. En dat de VSA niet overwegen te vertrekken mag blijken uit de komst van een konvooi van ca. 60 vrachtwagens beladen met voorraden en logistieke materialen voor hun illegale bases in Hasakah. (…)

Dat een president der VSA zelfs belogen werd over het aantal soldaten in Syrië zegt alles over de invloed van de Deep State.

Schril contrast: Russisch leger brengt hulpgoederen naar afgelegen dorpen in de Aleppo provincie. Ook al keert in Aleppo-stad keert stilaan het normale leven terug.

In Aleppo werd een beurs/tentoonstelling ingehuldigd “De polsslag van Aleppo”, die het vakmanschap bij de bewerking van leder, hout, edele metalen e.d. moet benadrukken:

In de provincie Latakia is men na de brandstichtingen terug aan het planten gegaan:

Ook elders is men zich bewust dat een land dat in zijn eigen voedselbehoeften kan voorzien minder kwetsbaar is. Hier ziet u beelden van een beplantingsproject van saffraan:

Overzicht militaire toestand:

Military Situation In Syria On November 19, 2020 (Map Update)
18 nov.: Turks huurlingenleger beschiet posities Syrisch leger (SAA) in Maarat al-Numan stad;
18 nov.: Turks huurlingenleger beschiet posities van het SDF (Koerden- ten noorden van Minnagh; (…)
18 nov.: SAA beschiet posities Turks huurlingenleger in Kansafra; (…)
18 nov.: schermutselingen tussen SDF en Turks huurlingenleger ten westen van al-Bab; (…)
18 nov. : 2 ISIS-leden werden gearresteerd door SDF in de Tal Hamis regio.

Ze patrouilleren, de Amerikanen, de Russen, de Turken… allemaal in Noord-Syrië. Allemaal, behalve het Syrische leger, dat mag daar niet komen…

De Syrisch-Arabische stammen in het door de Koerden en VSA opgeëist gebied blijven protesteren tegen de bezetting, het uitwissen van hun cultuur, hun taal, hun onderwijs en tegen de zoveelste ontvoering van jonge mannen die verplicht dienst moeten nemen bij het Koerdische leger. (…) Neem nota van de officiële Syrische vlaggen.

QSD militia kidnaps a number of civilians in Okaz village, Hasaka countryside

Coronatoestand gisteren in regeringsgebied:

Tijdlijn van de corona-evolutie, niet volledig: Van rechts naar links lezen…

In de Damascus regio werd het nieuwe al-Tal ziekenhuis ingewijd; het zou hulp moeten bieden aan ca. 600.000 patiënten in de al-Talstreek. Het ziekenhuis heeft verschillende afdelingen, zoals operatiekwartieren, beeldmateriaal, eerste hulp, laboratoria, een nierdialysecentrum en een daghospitaal. Er zouden 170 artsen, verplegend, technisch en administratief personeel werkzaam zijn. (…)

Het ministerie van transport beloofde dat de treinverbinding Aleppo – Damascus tegen het einde van dit jaar volledig in gebruik zal kunnen genomen worden: een traject van 400 km dat door de terroristen al dan niet verwoest, dan gestolen werd. De aankoop van vliegtuigen staat ook op de agenda en de landingsbaan van de Aleppo-luchthaven zal worden verlengd. (…)

Er wordt behoorlijk geïnvesteerd door de Syrische regering in quasi alle provincies: 53 projecten, goed voor meer dan 9000 jobs. (…)

Water, bron van alle leven. In het oude Yarmouk-kamp (eigenlijk een nederzetting van en voor gevluchte Palestijnen) werd de watervoorziening hersteld:

Op 27 oktober meldden we het vertrek van 27 Russische kinderen uit het al-Hol kamp met bestemming Moskou. Hierbij de beelden:

Afsluitend deze korte documentaire over de christelijke wortels in Syrië: