Quo vadis, Syria?

De VSA blijven uit hetzelfde vaatje tappen: nl. “de Syrische regering heeft chemische wapens, produceert chemische wapens, verstopt chemische wapens, gebruikt chemische wapens én deelt ze uit aan bondgenoten”. Dat is zo ongeveer de retoriek van de ‘Amerikaanse afgevaardigde voor Syrië en de bestrijding van ISIS’, de heer James Jeffrey tijdens een video gesprek voor en met het Hudson Institute, waarin hij verklaarde dat de Syrische regering op alle mogelijke manieren Hezbollah steunt tégen Israël… en dat chemische wapens niet uitgesloten zijn. Opnieuw dezelfde beschuldigingen met grijsgedraaide conclusies, zonder rekening te houden met de getuigenissen van OPCW-onderzoekers, die de klok luidden over het vals OPCW rapport van zgn. gifgasaanvallen door de Syrische regering. (zie eerdere berichten onderaan). Bovendien wil hij dat d.m.v. de Amerikaanse aanwezigheid Rusland zich vastrijdt in het Syrische moeras. (…)

Ook de VN Veiligheidsraad liep mee aan het handje van “westerse landen” die aandrongen op een gesloten videovergadering over het zgz. gebruik van chemische wapens in Syrië. Gesloten? Inderdaad. Rusland en China weigerden mee te vergaderen. Zij protesteerden tegen deze “informele vorm” achter gesloten deuren. (…) Rusland zal zijn eigen onderzoek houden en de resultaten wereldwijd bekend maken. (…)

De EU meende nog een duit in het zakje te moeten doen:

A propos, Hudson Institute. Aan het hoofd staat Kenneth Weinstein, protégé van Trump, wachtende op zijn nominatie als Amerikaans ambassadeur in Japan, lid van de Kesher Israel Synagogue. Voorzitster van de Raad van Bestuur is Sarah Stern, echtg. van Mark Rosenblatt, kaderlid van McKinsey & co. Vice directeur is Lewis Libby, een niet onomstreden figuur, zoon van Irving Lewis Liebowitz, (jr. amerikaniseerde zijn naam) die gedeeltelijke amnestie kreeg van Bush voor zijn veroordeling wegens meineed en blokkeren van de rechtsgang. Trump gaf hem in 2018 volledige amnestie. In het geval het u nog niet duidelijk is uit welke richting de wind blaast bij de zgn. denktank Hudson Institute, neem dan nog een kijkje bij de ”experts“. En voor het geval u zich afvraagt of het Hudson Institute in Tel Aviv of Jeruzalem gevestigd is… geen van beiden. U vindt het in Washington, waar het als ‘denk’tank de gedachten dient te sturen in de gewenste richting.

De quasi dagelijkse aanvallen van Israël op Syrisch grondgebied werden door Jeffrey niet vermeld. Die vallen onder de noemer pro-actieve zelfverdediging. Een tweede Iraans vrachtvliegtuig verkoos op de Russische luchtmachtbasis Hmeimim te landen i.p.v. op de Damascus Int’l Airport om niet het doelwit te worden van Israëlische raketten. (…)

Pompeuze Pompeo haastte zich woensdag nog maar eens naar Netanyahu, om hem de ononderbroken steun van de VSA te verzekeren. Te bespreken “face to face”: toestand M.O. en toekomstige annexatie van bezette westelijke Jordaanoever. Schouderklopjes over en weer: we zijn goe bezig. (…) Waarom kon dit niet met een telefoontje, een videogesprek?

Keren we terug naar de toestand in Syrië. We beginnen met coronacijfers van gisteren:

Voor alle duidelijkheid, dit zijn de cijfers in regeringsgebied. Voor de drie andere landdelen, terroristen-Idlib, Turks-Idlib, Turkse bezetting N-Syrië, Amerikaans olieprotectoraat ten oosten van de Eufraat zal u elders de info moeten halen. De VSA nemen hun taak, de bescherming van de Koerden olie zeer ernstig.

Het Gardeniakoor zingt een coronalied vanuit hun kot:

De coronamaatregelen werden versoepeld. Erediensten opnieuw toegelaten:

Ramadansfeer in Damascus en Aleppo:

Aan de hand van deze kaart heeft u een overzicht en kunt u de locatie der gas- en oliebronnen situeren.

Military Situation In Syria On May 13, 2020 (Map Update)

Toen Trump aankondigde dat hij “de jongens” zou terughalen heeft hij niet uitdrukkelijk vermeld wààr hij ze zou terugtrekken. Intussen werden er weer versterkingen – via Irak – aangerold om de zomervakantie door te brengen tussen de olie- en gasbronnen van de provincie Hasaka. (…) Tevens logistiek en militair materiaal, ook tankwagens. Opnieuw verzette de plaatselijke bevolking zich tegen de onuitgenodigde beschermingstroepen. De SDF (Koerden) arresteerden een aantal burgers die de Amerikaanse patrouille wilden tegenhouden.

Patrouilles van vreemde strijdkrachten doorkruisen het noorden en oosten van Syrië. Soms komen ze elkaar tegen, blokkeren elkaar afwisselend als bij een spelletje stratego. Erdogan heeft zijn deel van de afspraak met Poetin nog steeds niet waargemaakt. De M4 is nog steeds niet vrij voor verkeer. HTS & co. hebben nog steeds niet hun biezen gepakt tot de afgesproken 6 km ten noorden van de M4. Integendeel zelfs. Het lijkt er zelfs niet op dat Erdogan het filiaal van al-Qaeda naar het noorden zal laten uitwijken. … Het gecensureerde Southfront-YTkanaal werd blijkbaar geadopteerd door andere YT-gebruikers. Het is maar de vraag voor hoelang het wakend oog van YT dit zal toestaan. In de vierde video protesteert een YT-gebruiker tegen de YT-censuur en pleit voor vrije meningsuiting.

We berichtten de vorige weken verschillende keren over de chantage die door Erdogans beschermelingen gepleegd wordt op de bevolking door hen drinkbaar water te ontzeggen. Eén miljoen burgers in de Hasaka regio hangen voor hun watervoorziening af van het Alouk pompstation. De toestand blijft precair (het wordt warmer, coronahygiëne) daar de terroristen het debiet op de helft teruggeschroefd hebben. (…)

En een week geleden meldden we de vernieling en leegroof van een thermische krachtcentrale door de Oeigoeren (TIP) in het NW van Hama. Hieronder de beelden:

Erdogans beschermelingen houden zich niet aan het staakt-het-vuren: rakettenregen op de burgerbevolking van Mara’Anaz (N-Aleppo) (…)

En intense mortier- en machinegeweeraanvallen in de al-Ghab vlakte ten westen van Hama door twee terroristengroeperingen, Hurras al-Deen en de Oeigoeren (TIP). Het Syrische leger ging in de tegenvaanval. Slachtoffers aan beide kanten. (…)

In Tartous werd 1.5 ton captagontabletten door de overheid in beslag genomen.

En in het zuiden van het land – de Daraa regio – zaaiden terroristencellen dood en verderf: talrijke slachtoffers zowel soldaten als politiekrachten. Er werden versterkingen gestuurd om heel het gebied uit te kammen en de terroristen uit te schakelen. (…)

In het buitenland gestrande Syriërs worden gerepatrieerd: 249 vanuit Irak (de helft van de 500), 245 vanuit Moskou, 257 vanuit Koeweit. Na de landing in Damascus worden de passagiers naar quarantainecentra vervoerd om daar 14 dagen te verblijven.

Op 6 mei was het de Dag van de Martelaren (dodelijke slachtoffers).