Quo vadis, Syria?

Gistermiddag naar het zgn. nieuws gekeken op de nullenzender met Martine Tanghe als waarheidsverkondigster-van-dienst. Daaruit bleek nog maar eens hoe eenzijdig en vooringenomen de buitenlandredactie van onze neutrale overheidszender wel is. “Een beetje goed nieuws”, kondigt Tanghe aan: het wapengeweld in Idlib is voornamelijk gaan liggen – na het Russisch-Turks akkoord – en omdat het Syrische leger zwaar getroffen is door het coronavirus. Getuige: een filmfragment met getuigenis van een “rebel”. Onze nationale zender toonde vervolgens een kaart van Syrië met een opdeling in drie: regeringsgebied, rebellengebied en Koerdengebied. Zonder nuance. Het “rebellengebied” omvatte bovendien de door de Turken bezette noordelijke strook waaruit de Koerden en minderheden verdreven werden door het Turkse leger en vervangen door Erdogans beschermelingen, het huurleger der FSA. Geen vermelding van al-Qaeda of andere erkende terroristische geledingen. Iedereen “rebel” voor de staatszender. Al werd intussen wel al afstand gedaan van het bijhorende “gematigd”-adagio. Het territorium van de Syrische regering wordt halsstarrig beschreven als zijnde van “het regime”. Het zou een nieuwsredactie sieren mocht zij – in het streven naar een neutrale berichtgeving – haar licht aan beide kanten gaan opsteken i.p.v. zich te baseren op wat het éénmansobservatorium van terroristenrechten, met zetel in Londen, (SOHR) te melden heeft.

Moskou daarentegen maakt zich zorgen over de verspreiding van het coronavirus door de …VSA. Naar verluidt zouden de VSA dit niet wereldkundig maken en daarmee de gezondheid van de bevolking in gevaar brengen. (…)

De regering besliste de avondkloktijden op vrijdag en zaterdag aan te passen wegens de ramadan: i.p.v. vanaf 18.00 u tot 06.00 u werd dit met anderhalf uur uitgebreid, vanaf 19.30 u tot 06.00 u. (…)

Tussendoor een blik op Damascus vanuit de lucht:

Woensdag lanceerde het Turkse leger een aanval op posities van het Syrische leger in het westen van de prov. Aleppo. Naar verluidt ging de aanval uit van het Turkse leger en niet van hun beschermelingen, het FSA. Het is moeilijk om vast te stellen wie wie is, vermits de terroristen zich mengen met Turkse militairen. Zo kan het huurlingenleger onder de bescherming van de Turken hun ding doen, zonder het risico dat er passend antwoord van het Syrische leger komt. Komt er dan nog bij dat Erdogan in het begin van de week de Syrische regering waarschuwde dat zijn leger het Syrische zou aanvallen mocht deze het staakt-het-vuren schenden. Over de Turkse belofte – de terroristengroepen ten zuiden en tot 6 km ten noorden van de M4 te verwijderen – heeft hij wijselijk gezwegen vermits er nog niet veel van in huis gekomen is. (…) HTS heeft een jonge man van 19 – gedeporteerd van Turkije naar de Idlib provincie – geëxecuteerd nadat ze in zijn gsm sms-berichten vonden met kritiek op hun leider al-Julani.

Integendeel, zoals voorspeld hebben HTS & co. (al-Qaeda en soortgelijke) van de wapenstilstand gebruik gemaakt om hun posities in Zuid-Idlib en West-Aleppo te versterken. Waarbij wij ons dan (niet) afvragen waar deze versterkingen dan vandaan komen… uit het noorden misschien??? Waardoor het Syrisch leger zich verplicht zag HTS’ posities in de buurt van de stad Al-Bara’ te bestoken (N- Kafr Nabl), waarmee het Syrische leger het Russisch-Turkse akkoord van 5 maart niet schendt, vermits HTS zich nog steeds onder de geografische demarcatielijn bevindt en HTS bovendien een erkende terroristische groepering is. Simplistisch uitgedrukt: het Syrische leger helpt Erdogan zijn belofte te vervullen. (…)

Desondanks reed een gezamenlijke Russisch-Turkse patrouille voor de derde keer over de M4 tot aan Nayrab, waar al zes weken de autosnelweg versperd wordt door de terroristen. Benieuwd of de ramadan en de toenemende stijging van de temperatuur hen niet zal ontmoedigen.

Dorpelingen van de Al-Qamishli regio (Hasakah) dwongen woensdag een Amerikaans militair konvooi rechtsomkeer te maken. Zij weigerden hen door hun dorpen te laten passeren. Niet voor het eerst trouwens: de derde in de loop van de laatste tien dagen. (…)

Beelden van de drie verschillende patrouilles: M4, M5 waarbij de Turken hun kat stuurden en van de mislukte doortocht der VSA, verhinderd door de dorpelingen.

Dat de plaatselijke bevolking daar niet altijd in slaagt is duidelijk: volgens burgerinformanten zouden de VSA een konvooi van 50 militaire voertuigen, tanks en vrachtwagens, met uitrusting vanuit Irak via de al-Walid grensovergang Qamishili-stad – en de militaire luchthaven van Kharab al-Geir – bereikt hebben. Tevens werd er melding gemaakt van een toename van VSA-luchtverkeer. (…)

De VSA blijven volharden in menslievendheid: de Amerikaanse speciale afgevaardigde, James Jeffrey, legde er nogmaals de nadruk op hoeveel “humanitaire steun” de VSA aan de Syrische bevolking al verleend hebben… miljarden dollars. Het is maar hoe je bekijkt: Het OCCRP en de BIRN hebben in detail verslagen opgesteld van de humanitaire steun aan terroristen, inbegrepen ISIS. Het OCCRP-verslag toont aan dat het VSA defensieministerie meer dan 2 miljard dollar aan wapens uitgegeven heeft die ze aan de terroristische organisaties, de zgn. “gematigde oppositie”, uit pure goedertierendheid schonken. Tientallen rapporten, gepubliceerd in diverse media, haalden VSA bronnen aan, inbegrepen het Congress, waarin vermeld werd dat deze in handen van terroristische groeperingen beland waren. De WH kregen enkele maanden geleden nog – ondanks de initiële drooglegging – nog 5 miljoen dollar in de handen gestopt om in Idlib het goede werk, als assistenten van HTS, voort te zetten. (…) U ziet beelden van een wapenvondst in Suweida:

Qamishli bleef ondanks de geografische ligging grotendeels de regering trouw. Iets wat de Koerden (… en hun beschermheren) niet zo graag zien. Er wordt regelmatig gebakkeleid tussen beide partijen.

Ook vanuit Idlib-stad krijgt de Syrische regering informatie doorgespeeld door de (resterende) autochtone bevolking:

Terwijl Israël het nodig vond de omgeving van het werelderfgoed Palmyra te bombarderen, zonder gevaar voor eigen leven, hielden de National Defence Forces (privé milities, vrijwilligers, steunen de Syrische regering) van meerdere Syrische steden, begeleid door het Syrische leger een woestijnoperatie vanaf de T3 luchtmachtbasis tot de Deir Ezzor grens, om de streek uit te kammen op zoek naar ISIS-terroristen die zich daar schuil houden en regelmatig aanslagen plegen. Zij volgden de twee belangrijkste wegen en een minder gebruikte weg samen met de locatie van een oliepijplijn naar olievelden in de nabijheid. De productie werd daar immers gestopt uit veiligheidsoverwegingen. Meerdere onderduikplaatsen werden gevonden en vernietigd, 6 terroristen gedood, er zouden waarschijnlijk nog een honderdtal op de loop zijn. Een christelijke eenheid, die voorheen gestationeerd was in Scalbiyah, prov. Hama, komt ter hulp. Hun commandant: Nabel Alabdalla.

Image
Image

Het Russische leger test in dit woestijnlandschap hun nieuwe T-14 Armata gevechtstank:

In Aleppo werd een bloeddonoractie op touw gezet voor kankerbestrijding bij kinderen:

Tevens in Aleppo een bedrijf dat 100 mondmaskers per minuut produceert:

Weinig verkeer. Wegenwerken…

En de restauratie/heropbouw van de zwaar beschadigde Umayyad moskee:

Textielverwerking in Latakia: legeruniformen, maskers…

36 Industriële en artisanale bedrijven kenden intussen een (herop)start in Daraa. Het gaat om technische, voedings- en chemische zaken, goed voor 109 jobs. In vergelijking met verleden jaar 27 bedrijven met 99 jobs.