Quo Vadis, Syria?

Syrian Flag Flags GIF - SyrianFlag Syrian Flag GIFs

In Damascus (… even wachten op laden beeldmateriaal) en Aleppo werd het nieuwe jaar uitbundig gevierd:

Ter gelegenheid van het Nieuwe Jaar werd een mis gecelebreerd in de Mariamitische kathedraal van Damascus, de zetel van het Grieks-orthodox patriarchaat van Antiochië en het gehele Oosten, met een gebed voor de vrede in een herenigd Syrië.

En natuurlijk ook een R.K. eredienst:

Het Syrische conflict nadert zijn 9de verjaardag. Terwijl er tijdens de eerste helft van 2019 weinig territoriale veranderingen te noteren vielen, kwam er een belangrijke herovering van het Syrische grondgebied op gang gedurende de laatste drie maanden.

Het Turkse offensief leidde ertoe dat de SDF (Koerden) hulp zocht bij de Syrische regering opdat Erdogans huurlingenleger (… FSA…SNA) niet de hele grensstreek zou bezetten. En het had als gevolg dat het Syrische leger – zonder daarvoor te moeten vechten – toegang kreeg tot bepaalde streken in noord- en noord-oost Syrië, waar het sinds 2012 geen voet meer gezet had.
Intussen had het Syrische leger de handen vrij om de provincie Hama helemaal te bevrijden van de terroristen. Inderdaad, de verovering van Khan Sheikhoun tijdens de zomer van 2019 effende het pad naar het lang verwachte offensief in Idlib.

Op onderstaande kaart kunt u de huidige situatie bekijken. De zwarte vlek in het midden is wat er rest van ondergedoken ISIS-cellen in een onherbergzame woestenij. Zij plegen nog steeds verrassingsaanvallen op gemakkelijke doelwitten zoals gas- en elektriciteitsverdeelpunten en kleinere groepen soldaten. In de lichtgroene vlek onderaan, in de al-Tanf woestijn bij de Jordaanse grens, hebben de VSA strijdkrachten een no-go zone uitgeroepen. “Rebellen” worden er getraind. De “rebellen” gijzelen de vluchtelingen in het al-Rukbankamp. Wie weg wil moet eerst betalen. In november konden volgens Russische mediabronnen 18.000 Syriërs terug naar huis keren. De donkergroene vlek links bovenaan is de thuishaven van HTS & co: Idlib. De blauwe kleur in het noorden vertegenwoordigt het huurlingenleger van Erdogan. In het gele gebied zitten de Koerden. U merkt dat dit nu ook oranje aders gekregen heeft, daar waar het Syrische leger toegang heeft. We plaatsen eronder een kaart met de toestand op 1 april 2019 waardoor meteen duidelijk wordt hoe de kaarten herschud werden. Erdogan heeft zijn invloed duidelijk kunnen uitbreiden. Het Syrische pond wordt in de blauwe zone stelselmatig vervangen door de Turkse lira. En de Syrische overheid kreeg toegang tot de regio waar de Koerden exclusiviteit deelden met hun Amerikaanse “bondgenoten”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1jan_Syria-War-Map-541x516.jpg

Het offensief is nog in volle gang; de strategische stad Ma’arat Al-Nu’mann aan de Idlib-Hama snelweg, is het eerstvolgende doel. Wegens slechte weersomstandigheden kon de luchtmacht niet vliegen. Daarvan profiteerde HTS om hun troepen, resp. wapens en munitie, te versterken en de SAA stellingen aan te vallen. De aanval werd afgeslagen. (…) Naar verluidt met zware verliezen bij HTS en SNA. (…) De geruchten dat Turkije troepen naar Libië zou sturen werden intussen bewaarheid. Wij meldden dit reeds op 13 december. Het Turkse parlement gaf toestemming. Tevens circuleren er geruchten dat Turkije hiervoor terroristen uit het huurlingenleger in het noorden van Syrië ronselt. Hierover later meer. We vragen ons af of Libië nu ook deel uitmaakt van de NAVO.

Met een camera werd een netwerk van tientallen kilometer tunnels ontdekt in het bevrijde platteland van Idlib:

Voorraden wapens en munitie werden achtergelaten, o.a. Amerikaanse TOW-raketten, drones, sluipschuttersgeweren, granaten, tevens coördinatievoertuigen en een veldhospitaal van Turkse makelij.


Er zouden elitetroepen naar het noorden, naar Aleppo verplaatst zijn. Men verwacht dat het Syrische leger zal trachten rondom Aleppo een grotere bufferzone te creëren. De industrie moét ten allen prijze beschermd worden. U ziet de verplaatsing van een tankdivisie in de provincie Aleppo:

Een aanval der terroristen op de Hmeimim luchtmachtbasis werd afgeslagen. (…)

Op verschillende plaatsen werden er schermutselingen tussen het Syrische leger, resp. SDF (Koerden) enerzijds en het Turkse leger, resp. SNA-huurlingen uitgewisseld. Enerzijds bij de Turkse observatieposten, die nu helemaal in de Hama/Idlib grensstreek op Syrisch territorium liggen en die de Turken weigeren te verlaten, anderzijds in het noorden van de provincie Raqqa, waar de SNA weigeren de snelweg vrije doortocht te verlenen en proberen dorpen in de buurt in te nemen. (…)

Zo ver zijn we dan: Trump beschermt al-Qaeda in Idlib:

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en tekst

Wikileaks publiceerde opnieuw vier bijkomende documenten over het vervalste OPCW rapport betreffende de zgn. gifgasaanval in Douma. Krijgt men bij onze tv-zenders niet over de lippen. Hier ziet u een gedeelte van een email, verzonden door de baas van het OPCW, waarbij hij vroeg ‘dit document te verwijderen uit het documentenregistratie-archief (DRA) en aub alle sporen, voor zover die er nog zijn, van de verzending, het archiveren of eender wat… te wissen in DRA’

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

En deze man verklaart hoe doden geïdentificeerd, de doodsoorzaak vastgesteld en de doodsverklaring overhandigd wordt. Op de bewuste dag in Douma werden geen overlijdenspapieren uitgevaardigd. De WH hebben meestal hun lagere school niet afgemaakt, maar zij werden wel als “deskundigen” geraadpleegd, geloofd, de hemel in geprezen door het Westen… en de OPCW.

Wat de gevolgen voor Syrië zullen zijn van de Amerikaanse raketaanval in Bagdad, waarbij minstens 9 personen de dood vonden, o.a. de Iraanse generaal Qassem Soleimani, is momenteel niet in te schatten. Trump zou diens uitschakeling persoonlijk bevolen hebben. In elk geval geen goed nieuws voor de regio en de wereldvrede. Khamenei had een week geleden nog laten weten dat Iran gereed staat om de VSA uit Syrië te helpen verdrijven – hij refereerde naar de oliediefstal – indien de Syrische regering hierom verzoekt. (…)

Voorafgaand vielen tegelijkertijd 5 doelwitten in Irak en Syrië in de Amerikaanse raketprijzen. Naar verluidt te boeken onder “zelfverdediging” van de VSA.