Quo vadis, Syria?

2015-10-20-1445378547-3242741-20130302_map501.jpg

Deze week besteden we in onze Quo Vadis-reeks aandacht aan ànder en hoopvol nieuws en wetenswaardigheden uit en over Syrië. Zoals bv. deze blik in het rijke verleden: het al-Azem paleis in Hama, nu museum, uit het 18de eeuwse Ottomaanse tijdperk. As’ad Pasja al-Azem deelde toen de lakens uit in de Ottomaanse provincie, Syrië, en liet er verschillende paleizen oprichten. Roem is echter vergankelijk. Hij viel in ongenade bij de Grootvizier – de rijkdom die al-Azem vergaard had als belastinginner zal er wel voor iets tussen gezeten hebben – en werd op weg naar zijn verbanningsoord, Kreta, aan boord van het schip vermoord. Zijn dienaar, een Georgische mammeluk, verraadde waar de schatten van zijn voormalige meester verstopt waren en werd daarvoor beloond met… de positie van zijn meester. Van slaaf tot Pasja: Uthman Pasha al-Kurji. Verraad loont.

Hama is dan weer beroemd om zijn waterraderen in de Orontes. De stroming van de rivier brengt het rad in beweging. Tegelijk wordt het water uit de rivier opgeschept en boven in het aquaduct geworpen. Het daar vergaarde water wordt gebruikt voor irrigatie. Op mozaïeken in het nieuwe museum is te zien dat al in de 5de eeuw raderen werden gebruikt. De huidige raderen zijn ontworpen door de 13e-eeuwse Ajjoebiden. Zij hebben er 30 gebouwd waarvan 17 de tand des tijds hebben doorstaan, ondanks het feit dat ze allemaal zijn hersteld in de mammelukse en Ottomaanse tijd.

De organisatie S.O.S. Chrétiens d’Orient hoeven we niet meer voor te stellen. Deze groep onbaatzuchtige Franse christenen verdient een serieus deel van hun toekomstig verblijf in de hemel met het werk dat ze op aarde doen – niet alleen in Syrië maar ook elders waar christenen belaagd worden. Zij draaiden deze video over de huidige situatie in de christelijke stadjes Mhardieh en Squelbieh, jarenlang het mikpunt van de terroristen in Idlib.

Beelden uit het verleden. Pure wanhoop. Ziet u daar Witte Helmen?

Deze kerk der Melkitische Grieks-katholieke geloofsgemeenschap in Aleppo werd hersteld. De kerk was meermaals het geliefde mikpunt der terroristen.

En deze man getuigt over de “gematigdheid” der terroristen. Nog veel werk aan de winkel in Aleppo:

Maar deze soek is alvast helemaal opgeknapt:

Het Nationale Museum van Aleppo werd heropend:

Hoe de collectie in allerijl gered werd:

Soefi dansen in Damascus:

Winkelen in Damascus:

Oude ambachten: portrettekenen op leder:

Het Al-Farah koor bracht woensdag ll. een concert in de centrale gevangenis van Damascus. Sommige liederen werden gecomponeerd door gevangenen. Eerwaarde Elias Zahlawi stelde dat dit tot doel heeft met de gevangenen in contact te treden en hen te helpen terug te keren naar een normaal burgerbestaan.

Syrië neemt deel aan de International Final of World Robot Olympiad ( WRO) 2019, (competitie robotisering/automatisering) die zal plaats vinden het Hongaarse Gyor onder de titel “Smart Cities”, van 7 tot 10 november. 73 landen met 423 ploegen zijn ingeschreven.

De recent heropende Syrisch-Irakese grensovergang van al-Bukamal. Beeldmateriaal van de ISI satelliet:

Het Syrische ministerie van transport gaf het startschot voor een groot nieuw project, nl. een 18 km spoorlijn tussen Hassiya en het treinstation van Qattineh in Homs. Men verwacht dat daardoor de prijzen van bouwmateriaal zullen dalen. Er wordt echter nog groter gedacht: een gemeenschappelijk Syrisch-Irakees-Iraans project dat de kusten moet verbinden: van Latakia (S)naar Basra (Irak) en Imam Khomeini Port (Iran).

In Genève kwam gisteren voor de derde dag het comité voor de nieuwe Syrische grondwet bijeen.