Quo vadis, Syria?

Vier jaar geleden kreeg president Poetin van de Doema toestemming Russische militairen in het buitenland in te zetten. M.n. in Syrië waar het verzameld zooitje terroristen, ISIS, bandieten en de zgn. “gematigde rebellen” trachtten hun sharia-wensdroom te verwezenlijken. Daarmee kon hij ingaan op de hulpkreet van Assad. Het was vijf voor twaalf: Damascus stond op het punt te vallen voor de zwarte ISIS-vlag. Een belangrijke stap voor het voortbestaan van Syrië, die zou leiden tot de verdrijving der terroristen (… met uitzondering van Idlib), maar ook voor de Russische aanwezigheid in Mid. Zee-regio, die daarmee een einde maakte aan de westerse exclusiviteit. Een overzicht:

Ondertiteling en geaut. vertaling via icoontjes onderaan. Wij raden de Engelse ondertiteling aan – de zgz. Nederlandse is quasi onverstaanbaar.

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten

De Syrisch-Iraakse grensovergang van al-Bukamal werd – ondanks ontradende Israëlische luchtaanvallen – heropend voor personen- en goederenvervoer, waarmee de Iran-Irak-Syrië route terug een feit is. Olietransporten via de weg kunnen hernomen worden.

De Russische buitenminister, Lavrov, gaf Israël een tik op de vingers. “Israëlische luchtaanvallen op het Syrische grondgebied kunnen tot een verdere destabilisatie én escalatie leiden…Syrië mag geen podium worden waar plannen uitgevoerd en open rekeningen vereffend worden.” Hij refereerde ook naar de spanningen in het Israëlische-Libanese grensgebied. (…) Bovendien legde hij nogmaals de nadruk op de onafhankelijkheid van de opgerichte Syrische grondwetscommissie, zonder buitenlandse inmenging. (…) Intussen drongen buitenlandse verkennings- en oorlogs vliegtuigen opnieuw het Libanese luchtruim binnen. (…)

Een soortgelijke oproep ging uit van Poetin aan het adres van Iran en Saoedi-Arabië: “Confrontatie tussen de grootste en invloedrijkste landen van de regio kan niet anders dan een effect hebben op heel de situatie in deze regio, ook in Syrië… Ik weet dat de leiders van Saoedi-Arabië, waar ik binnenkort op bezoek ga, en de leiders van Iran (we hebben onafgebroken contact met onze Iraanse collega’s, heb trouwens de Iraanse president recent ontmoet) – vrede wensen voor het Syrische volk, hen het beste toewensen… En we dringen bij hen erop aan zich te laten leiden door deze edele motivatie en hun best te doen om het Syrische grondgebied niet te misbruiken als een confrontatie-arena…” (…)

Als het van de Amerikaanse regering, resp. de haviken van “deep state” afhangt, komt er nog lang geen vrede in Syrië. Op 26 september haalde Pompeo nog een keer het oude riedeltje over het gebruik van gifgas boven:

U.S. Secretary of State Mike Pompeo said that the United States had concluded the government of President Bashar al-Assad in Syria had used chlorine as a chemical weapon in a May attack as part of its battle for Idlib. More here: https://t.co/NJYi7P2MCp pic.twitter.com/y8XhGtUsNp

— Reuters Top News (@Reuters) September 27, 2019

Waarop vlotjes ingegaan werd door Lindsey Graham:

Unbelievable Bashar al Assad would use chemical weapons again as reported by State Department.

Clearly we have lost deterrence when it comes to Assad. Time for the world to stand up and be counted in opposition to barbaric actions like this. https://t.co/4UXbNI1nKa

— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) September 27, 2019

Copy/Paste uit The Guardian, 22 mei 2019:

The use of chlorine was alleged by the Idlib province health directorate but has not been corroborated by monitoring groups or international media. No casualties were reported in the mountainous area, where most residents have fled because of fighting… Morgan Ortagus, a state department spokesman, said in a statement on Tuesday: “We are still gathering information on [Sunday’s] incident, but we repeat our warning that if the Assad regime uses chemical weapons, the United States and our allies will respond quickly and appropriately.”

Noteer de in vetjes aangehaalde woorden. Zonder enig bewijs. Zonder slachtoffers. Zonder onderzoek. Zonder bevestiging…. Zelfs zonder nep-beeldmateriaal van de Witte Helmen…

Maandag kwamen Jordaanse en Syrische parlementaire afvaardigingen bijeen in de Jordaanse ambassade te Damascus om samenwerking in de domeinen handel, economie, transport te bespreken. (…)

In het noorden van de provincie Latakia wordt nog steeds getracht HTS & co. terug te dringen. Verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op hun linies bij Kabani. Men verwacht dat binnenkort het grondoffensief zal beginnen. (…)

ISIS probeerde woensdag het Syrische leger aan te vallen langs de autobaan Deir-Ezzor-Sukhnah (Palmyra-regio/Oost-Homs). Het Syrische leger had er voordien echter versterkingen heen gestuurd om de autobaan te beveiligen. Verschillende ISIS-terroristen werden gedood en/of gewond. (…)

Geruchten deden de ronde dat het SDF (Koerden) van plan waren het Syrische leger aan te vallen. Gemeenschappelijke Syrisch-Russisch- Iraans militaire oefeningen werden gehouden – kwestie van de spieren te laten rollen – mocht er enige bron van waarheid in de geruchten zitten. Zij zouden tegelijkertijd met de protesten der bevolking tégen de SDF bezetting (ten oosten van de Eufraat) gehouden zijn. Terechte protesten, vermits er zo veel gewonnen olie uitgevoerd wordt dat de lokale bevolking amper aan diesel voor hun landbouwvoertuigen kan geraken.

De Abu-al-Duhur humanitaire corridor van Idlib naar regeringsgebied blijft quasi ongebruikt, daar de terroristen er landmijnen gelegd hebben en schieten op iedereen die het toch zou wagen Idlib te willen verlaten.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

Turkije blijft de Koerden belagen. Erdogan is niet tevreden met de medewerking van de VSA en internationale gemeenschap om de annexatie van een stuk noord-Syrië, de zgn. “veilige zone”, te verwezenlijken. De Slovaakse presidente Zuzana Caputova bevestigde haar lands afkeuring van de “safe zone” tijdens een persconferentie in Praag n.a.v. een vergadering der Visegrad-groep. Dergelijke zone zou alleen maar een nieuw conflict aanwakkeren. (…)

Twee “Assad-spionnen” werden in Idlib door HTS geliquideerd. Proces? Amnesty Int’l? (…)

Het is niet allemaal kommer en kwel in Idlib. Het Amerikaanse fastfood-keten Kentucky Fried Chicken opende er een vestiging. Zouden vrouwen niet toegelaten zijn? We hebben zo ook onze twijfels bij de hygiëne (geen handschoenen)… gezien hun gewoontes bij het laatste verteringsproces…

150 families konden terug naar huis keren in al-Qusair (ZW Homs) (…):

Er wordt druk gebouwd én geïnvesteerd in Syrië:

Damascus: initiatief voor bewustmaking van het gevaar op borstkanker, waaraan 1000 vrijwilligers deelnemen (…):

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, menigte en buiten

Aleppo… voorbereidingen voor het katoenfestival… inzet van iedereen: vrijwilligers ruimen vuil op in de straten n.a.v. het toerisme festival… straatkunstenaar… :

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, menigte en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan en buiten

Afsluitend: zo mooi is de provincie Latakia: