Quo vadis, Syria?

Het officiële nieuws uit en over Syrië is dikwijls gebaseerd op voorbarige of zelfs gefabriceerde geruchten, verdachtmakingen en/of onbevestigde berichten. Het is dikwijls moeilijk deze te verifiëren – ook omwille van de taal. Onze redactie heeft steeds getracht pas over gebeurtenissen te berichten als deze op de een of andere manier (bronnen/beeldmateriaal) bevestigd werden. Een overzicht van recente gebeurtenissen:

 • In Noord-Latakia, probeerde het Syrische leger gedurende de zomermaanden de terroristen in de omgeving van Kabani te verdrijven, m.n. HTS en de Oeigoeren. Het leger kreeg versterking in aanloop van het te verwachten offensief om de kustregio te bevrijden. Eens Kabani heroverd, wordt de grens van de Latakia provincie met Idlib afgesloten en de bevoorradingsroute van de terroristen onderbroken. (…)
 • Burgers die via de humanitaire corridor Idlib wilden ontvluchten naar regeringsgebied werden beschoten… door de HTS-terroristen. Minstens 2 doden en een 20tal gewonden. Niet voor het eerst trouwens. (…)
 • Rusland bouwde de Hmeimim luchtmachtbasis in de Latakia provincie verder uit met 15 nieuwe hangars en opslagruimtes, zodat de daar geparkeerde vliegtuigen niet zichtbaar zijn vanuit de lucht. In het verleden werd de basis herhaaldelijk door de terroristen aangevallen met drones en raketten.

 • ISIS trachtte opnieuw een uitval te bewerkstelligen in de Hamimah regio, tussen Homs en Deir Ezzor. De nog actieve ISIS zit helemaal ingesloten; men probeert hen daar – in een onherbergzame berg- en steenwoestijn uit te roken. (…)
 • Dat Aleppo dringend beter moet beveiligd worden, ligt voor de hand. Die stad mag niet opnieuw ten prooi van de terroristen vallen. Na een aantal raketaanvallen van HTS, stuurde het Syrische leger versterkingen naar West-Aleppo. (…)
 • Heropbouw en veerkracht in Aleppo:

 • Vanuit Irak bereikte een groot Amerikaans militair konvooi de Koerden ten oosten van de Eufraat. Van terugtrekking geen sprake. (…)
 • Staakt het vuren: HTS trekt zich niets aan van een wapenstilstand. Samen met de Turkse beschermelingen, NLF, probeerde HTS te infiltreren in de Syrische linie ten noorden van Khan Sheikhun. Zonder succes. En als het Syrische leger reageert op de aanval, is het niet moeilijk te raden wie er zal beschuldigd worden het wapenstilstandsakkoord te schenden. (…)
 • Turkse gevechtsvliegtuigen drongen deze week al drie keer het Syrische luchtruim binnen. Ze waren geen bedreiging voor de Syrische troepen maar bleven zelfs tot 2 uur lang boven het Syrische grondgebied. (…)
 • Turkije is op zijn teentjes getrapt door een verklaring van een woordvoerder van het Egyptische buitenministerie, die Erdogan verantwoordelijk houdt voor de steun en het sponsoren van het terrorisme in de regio. (…) Zit er toenadering tussen de Egyptische en Syrische regering aan te komen? Opnieuw toegang tot het Suez-kanaal zou meer dan welkom zijn.
 • Trump zou ermee gedreigd hebben de gevangen genomen buitenlandse ISIS-terroristen, momenteel in gevangenschap in Oost-Syrië (Koerden), die niet naar hun thuisland – niemand wil een tijdbom in huis halen – mogen terugkeren, aan hun grenzen vrij te laten: “ze moeten hen dan maar terug vangen” (…)
 • Een bron binnen het Syrische leger meldt dat een oplossing voor het al-Rukbankamp in het verschiet is. De bewoners van het kamp zouden de keuze voorgelegd krijgen: zich vestigen in regeringsgebied of te verkassen naar de regio waar de terroristen de plak zwaaien. Bewapende milities zouden een verzoeningsprocedure aangeboden krijgen. Dit alles hangt af van de goedkeuring/medewerking der VSA. De toestand in het kamp is zonder meer dramatisch, ongeacht het feit dat het zgz. onder controle is van de VSA, die dit kamp als excuus voor hun aanwezigheid gebruiken. De VSA beschuldigen de Syrische overheid dat er slechts bij mondjesmaat hulpgoederen doorgelaten worden; de Syrische overheid beschuldigt de VSA dat zij de hand houden boven de terroristen, die daar cipier spelen, de burgerbevolking chanteren en de terugkeer naar huis beletten. (…) U kan hieronder de getuigenissen van ex-bewoners van het kamp bekijken:
 • In Afrin, waar Turkije terroristengroeperingen onder bescherming genomen heeft, is er alles behalve sprake van de-escalatie. “Relletjes” braken uit tussen concurrerende bendes. (…) En de verdreven Koerden blijven speldenprikken uitdelen.

In het sharia-paradijs Idlib kan je zonder probleem dit kledingstuk voor éénmalig gebruik kopen/krijgen… een zelfmoordvest.

Afbeelding kan het volgende bevatten: schoenen
 • In Daraa, het zuiden van Syrië, ontdekte het Syrische leger een groot wapenarsenaal, sommige van Amerikaanse of Israëlische makelij, drones, een communicatiecentrum en een Israëlisch voertuig. Ook daar werden de legertroepen versterkt nadat ze enkele keren aangevallen werden door het FSA en HTS-slaapcellen. (…)
 • Uit zo’n 60 media-agentschappen werden journalisten gestuurd om in de bevrijde Noord-Hama, Zuid-Idlib regio de grotten en tunnels van de terroristen te bekijken:

Nog steeds vindt men grotten met wapens en chemische bestanddelen, moeten speciale teams bomauto’s “de-escaleren”:

 • De door VSA en EU opgelegde sancties blijven zwaar wegen:

Ook de restauratie van Palmyra vlot niet zoals het hoort wegens de sancties:

 • Het Armeense leger kon 90.000 m2 ontmijnen in de buurt van Aleppo. Meer dan 50 mijnen werden gevonden en veilig weggevoerd.
Afbeelding kan het volgende bevatten: 6 mensen, lachende mensen, staande mensen en pak
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen, lucht, buiten en natuur
 • In Tartous werd een kinderziekenhuis geopend met een capaciteit van 100 bedden en 40 couveuses. De bouw werd al voor de oorlog gestart, liep echter door de sancties vertraging op.
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten
Geen fotobeschrijving beschikbaar.


 • Inwoners van Khan Sheikhun, die gevlucht waren voor de moslim terroristen, keren stilaan terug naar huis. Er wordt hard gewerkt aan de herstelling van bronnen en waterputten. Ontmijners zijn overal druk bezig. Ook naar Morek keerden honderden gezinnen terug.

De Libanese president Aoun deed in de alg. vergadering van de VN een oproep om zijn land bij te staan bij de repatriëring van Syrische vluchtelingen naar hun eigen land.

 • De lijst met 150 deelnemers van de Grondwetcommissie, afkomstig uit alle provincies, werd bekend gemaakt: 50 werden voorgedragen door de regering, 50 door de oppositie en 50 worden uit de burgermaatschappij afgevaardigd. Klein schouderklopje. Benieuwd wie er roet in het eten zal gooien.

Wat u allicht niet wist is dat de Vlaamse overheid met uw belastinggeld de Koerden in Irak ondersteunt. Een Koerdische handelsmissie werd in Antwerpen ontvangen. Met het PLATO programma krijgen Koerdische ondernemers een steuntje in de rug. VOKA Antwerpen-Waasland ondertekende samen met de Kamer van Koophandel van Erbil een verstandhoudingsakkoord. De Vlaamse regering ziet de Koerden als een “stabiliteitsfactor” in de regio. De handel tussen beide regio’s, die gelijkaardige autonomiewensen delen, zou sinds 2016 van jaar tot jaar gestegen zijn. (…) De VOKA-webstek maakt geen melding van de Vlaamse financiële steun. (…)

Nvdr: We herhalen: als het ingesloten beeldmateriaal niet kan bekeken worden, dan werd dit door een hogere instantie verwijderd om uw gemoedsrust niet in het gedrang te brengen. Als een video té populair is, dan trekt er iemand bij YT aan de alarmbel. Onze verontschuldigingen hiervoor.