Quo vadis, Syria?

Dat Noord-Hama/grens Idlib intussen helemaal bevrijd werd van het terroristisch gespuis – met uitzondering van de observerende Ottomanen in Morek – hebben we zaterdag in pater Daniels bericht toegevoegd.

Onderstaande video biedt een overzicht. Het begint met de weigering van HTS de demilitarisering van de zgn. de-escalatiezone rond de grens met het regeringsgebied te respecteren. En eindigt met de bevrijding van heel de zuidelijke punt, waardoor de burgerbevolking niet meer het mikpunt is van “rebelse” raketten van HTS. In Morek bevindt zich nog de Turkse observatiepost, die nu geen zin meer heeft. Voorlopig weigeren de Turken te vertrekken. Het Russische leger heeft de wacht der Syrische militairen bij de Turkse observatiepost afgelost.

Chinese media gingen poolshoogte nemen in Khan Sheikhun:

Het Syrische leger kamt de regio uit en beveiligt haar stellingen.

Deze gezinnen keerden al terug naar Khan Sheikhun:

En het Syrische leger is niet van plan op haar lauweren te rusten. Vandaag zou het de stad Khuwayn Al-Kabir veroverd en al-Ta’Manah binnengetrokken zijn; hiermee zou de oostelijke flank van Khan Sheikhun beveiligd zijn. (…)

https://i0.wp.com/southfront.org/wp-content/uploads/2019/08/s-idlib.jpg?resize=487%2C336&ssl=1

Intussen is er de vrees – iets wat onze redactie al geruime tijd geleden voorspeld heeft – dat de terroristen – een kat in het nauw indachtig – een vertwijfeld offensief op Aleppo openen. Deze stad biedt veel waar een terroristenhart sneller van slaat. O.a. een groot industriecentrum dat stilaan uit de as herrijst. Ca. 16.000 bedrijven en ondernemingen zijn terug actief – voor de oorlog waren het er nog 34.000. Drie dagen geleden waren er al schermutselingen tussen al-Nusra, resp. al-Sham (Turkse beschermelingen) en het Syrische leger in Aleppo’s districten Reshidiye en Jadin, waarbij het Syrische leger de aanvallen afweerde.. (Bron: Tom Duggan)

Military Situation In Syria On August 29, 2019 (Map Update)

Het Syrische leger moet zich op verschillende fronten verspreiden: zuid-Idlib, regio Aleppo en Latakia. Overal wordt de burgerbevolking belaagd, proberen de terroristen verloren terrein terug te winnen.

En dit is dan hoe de terroristen-media erover berichten… “bevolking vlucht naar Afrin, waar ze veilig is voor de bomvaten… drie dorpen werden heroverd… (???)…” Ach ja, Afrin, da’s toch daar waar de door Turkije beschermde terroristen de Koerden en christenen verdreven hebben? Waar de regeringstaal Turks geworden is? Waar de Oeigoeren zich prima in hun sas voelen? In de rijen volgeladen vluchtende auto’s richting noorden zat niet de oorspronkelijke bevolking maar wel de terroristen die vanuit bevrijde gebieden in Syrië een vrijgeleide kregen naar het noorden. Geen woord over de humanitaire corridor, die de plaatselijke bevolking de mogelijkheid bood zich in regeringsgebied in veiligheid te brengen.

In Afrin worden scholen gesloten en omgevormd tot militaire stutpunten der terroristen. Kunnen de media nadien beweren dat scholen gebombardeerd worden. (Bron: Rojava information center)

Afbeelding kan het volgende bevatten: wolk, lucht en buiten

Zo populair zijn de terroristen onder Turkse bescherming in het gedeelte van de provincie Aleppo dat zij bezet houden. Ze schieten met scherp op betogers.

De Koerden zouden zich naar verluidt uit de “veiligheidszone” bij de Turkse grens aan het terugtrekken zijn. Turkse en VSA helicopters patrouilleren vanuit de lucht.

Erdogan was Poetins gast op een luchtvaartshow, annex -beurs. In zijn toespraak benadrukte Poetin de vriendschapsbanden – 6 miljoen Russen gingen er dit jaar op vakantie – en kwam op 5’10” op de situatie in Syrië. De zgn. ‘de-escalatiezone in Idlib” bereidt hem en collega Erdogan grote zorgen, herhaalt dat terroristen Syrische en Russische installaties aanvallen. De de-escalatiezone mag niet als toevluchtsoord voor militanten (bedoelt de islamitische terroristen, maar Erdogan kan dit ook als de Koerden interpreteren) dienen en al zeker niet als bruggenhoofd van nieuwe aanvallen. (… geen woord over de aanvoer van wapens door Turkije naar de terroristen) Erdogan zou samen met Rusland maatregelen nemen tegen de terroristische centra in Idlib opdat de toestand in Idlib, en bijgevolg in Syrië, kan normaliseren. Poetin benadrukt dat zij – beide heren – van de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Syrië uitgaan en dat het land niet mag opgedeeld worden in invloedzones. Poetin wil Erdogan met de nieuwste Russische SU-57 jets uit de nood helpen mochten de VSA hun dreigement – de schrapping van de F-35 bestelling – uitvoeren. Turkije zou zelfs bij de productie betrokken kunnen worden. (Russia ready to replace American F-35…)

Tot spijt van wie het benijdt ging de Internationale Handelsbeurs in Damascus van start: