Quo vadis, Syria?

Eerst een overzicht van 2018 tot nu. Van het Idlibplan, dat een 15 – 20 km brede gedemilitariseerde zone rondom de buitengrens voorzag, waaruit zware wapens en terroristen moesten verwijderd worden en waarin gezamenlijke Turks-Russische patrouilles zouden de vrede handhaven, en een vrije toegang op de autobanen M4 en M5, die doorheen de Idlib provincie lopen, gegarandeerd werd, is niets in huis gekomen. De terroristen dankten feestelijk. In vrede zijn ze niet geïnteresseerd..

Meer dan 1.8 miljoen Syriërs keerden terug naar huis. Waarschijnlijk levensmoe, rijp voor een dwangbuis:

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en tekst

Dat het niet van een leien dakje gaat, daar in Idlib, is wel het minste dat je kan zeggen. Het Syrische leger maakt wel vooruitgang, maar krijgt behoorlijk tegenwind van de terroristen. Het kan niet anders dan dat ze via het noorden en/of noordoosten een quasi onuitputbare toevoer van wapens en munitie toegeschoven krijgen. Of door de lucht. Waarbij de mogelijke leveranciers dan beperkt zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is NW-Hama-31jul19-1024x769.jpg

In het NW van Hama zou het Syrische leger Wadi Hasmin bevrijd en meer terrein gewonnen hebben. Dit om de reeds bevrijde gebieden van Tal Malah en Al Jubain én de baan Mahradah-Suqailabiya veilig te stellen. Twee kleine dorpen werden na een korte veldslag tegen Jaysh Al-Izza bevrijd. Het Syrische leger zou nu de grens van Hasraya, ten W van Zakah bereikt hebben. Dinsdag avond begon een nieuw offensief om de bufferzone rond Mhardeh en al-Sqaylabiyeh te versterken, nadat ze erin slaagden HTS en co. van de strategische heuveltop van Tal Malah en Jibeen te verjagen. Het is geen gemakkelijk te veroveren terrein: de terroristen hebben er tunnels, grachten, putten en grotten uitgegraven waardoor ze zich onopvallend kunnen verplaatsen.

Wie geïnteresseerd is, raden wij deze interactieve kaartmodus aan. U kan ermee verschuiven naar alle richtingen, verkleinen en vergroten. Klik op een symbool en u krijgt in de linker kantlijn uitleg over de betekenis van het symbool. Zeer interessant is het gebied ten oosten van de Eufraat: zowel omwille van de bodemschatten als de bezettingsmacht. Dat de VSA met de hulp van de Koerden daar de olie roven en verkopen is intussen geen nieuws meer. Dat ze terroristen opleiden om ergens in regeringsgebied sabotageoperaties uit te voeren krijgt hier geen aandacht. Intussen gaat de bevoorrading met logistiek en militair materiaal e.d. onverminderd voort: er mag geen einde komen aan de oorlog, de Koerden mogen zich niet verzoenen met de Syrische regering. Want dan hebben de bezettingslegers (VSA, V.K., Frankrijk) geen reden meer hun verblijf te verlengen.

DWN meent te weten dat Rusland en Turkije een gemeenschappelijke militaire operatie in Idlib tegen al Nusra zullen ondernemen. (We nemen nota dat DWN hen bewust niet HTS noemt.) Waar juist konden we niet vernemen: we vermoeden ergens in noord-Idlib. Tenslotte zal Turkije niets ondernemen tenzij ze er voordeel kunnen uithalen. De Russische luchtmacht zou, in coördinatie met artillerie van het Syrische leger, een zware luchtaanval ten NO van de Latakia provincie uitgevoerd hebben, m.n. op een terroristennest van HTS en de Oeigoeren in Kabani (Kbanah). Naar verluidt zou men in aanloop van een poging om Kabani te bevrijden de terroristen zo veel mogelijk willen verzwakken. Eerst wil men de strategische heuvels rondom de stad heroveren. (…)

Intussen blijft de geruchtenmolen over de opzettelijke aanvallen door Syrische en Russische sadisten op hospitalen en scholen in Idlib draaien. Alle registers worden open getrokken: de westerse media en de VN uitten hun afschuw. Op sociale media wordt ermee de draak gestoken. Als er quasi elke dag een ziekenhuis of school geraakt wordt, dan staan er meer ziekenhuizen en scholen dan huizen en zou de kaart van Idlib er zo moeten uitzien:

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

In Syrië zijn verschillende hulporganisaties actief zoals bv. de VN, het UNHCR, het internationale Rode Kruis, Chrétiens d’Orient, Aramaic Reliefs e.a.. Waarom zijn zij nooit het doelwit van Assads moordlust? Waarom moesten zij niet bij de vlucht geholpen, resp. “gered” worden, maar wel de Witte Helmen? Denkt niemand bij de media eens hierover na? Terwijl alle andere hulporganisaties hun werk voortzetten, moet er slechts één “gered” worden… Hoe zou dat nu komen? Schrik dat er iets aan het licht komt dat het daglicht niet mag zien? Dat hun ware c.v. bekend wordt?

Maar over de raketten en mortieren die nog steeds vanuit Idlib naar de burgerbevolking in regeringsgebied afgevuurd worden: geen woord. Die slachtoffers zijn van geen tel. Zoals de dode kinderen , de gekwetsten, de beschadigde huizen en auto’s gisteren in de stadswijk Al-Zibdyiah van Aleppo. (…)

Terwijl het Westen zich fier op de borst klopt wegens het opleggen van sancties, verspreidt het Russische Centrum voor Verzoening hulppakketten op drie plaatsen in de provincies Latakia, Aleppo en Deir Ezzor. Volgens het Russische defensieministerie komen hun hulpacties nu op een totaal van 2164, goed voor zo’n 3500 ton.

Twitter blokkeerde het officiële Russische ambassade profiel in Syrië omdat het een bericht geplaatst had die de poco berichtgeving over een zgz. aanval op een souk weerlegde en de “belangeloze inzet” der Witte Helmen aan de kaak stelde. De souk zou helemaal niet beschadigd, het doelwit, de mensen niet gedood of gekwetst. Pure fantasie, een Hollywoodscenario zoals de talrijke “reddingen” van de Witte Helmen. Dit is dus de video die u en vooral de “bevriende” westerse politici op het verkeerde been moest zetten, zoals bij de geënsceneerde gifgasaanvallen en daaronder vindt de rechtzetting door Rusland, die vervolgens door Twitter verwijderd werd. Volg bruggetjes voor beeldmateriaal:

Russian Embassy, Syria‏ @RusEmbSyria

📺

#SYRIA | #RUS Defense Ministry proves that claims of airstrike on Ma’aratal-Nu’man market are false, the market is intact and operating as usual. Respectful Int’l organizations got cheated by terrorists http://bit.ly/2YnVOMI  | http://bit.ly/2yimZOv  | #Idlib #معرة_النعمان

Op 26 juli stuurde Rusland drones met camera’s over de regio om “de vernietiging” van de souk in Maarat al-Numan in beeld te brengen. Geen spoor van vernieling. Twitter profiel intussen hersteld. Met Rusland haalt men best niet zulke grapjes uit. Meer info hier.:

Russian Embassy, Syria‏ @RusEmbSyria

Greetings from sunny #Damascus! We’re back, intact and functioning normally! Thank you, friends, for your support! You did a great job to bring us back! Stay with us and encourage your friends to join, as further on in such surcumstances we’ll need much stronger backup | #Syria

11:18 – 31 jul. 2019

Terwijl we het toch over “fake news” hebben. Vrijdag werd bij Canvas een Britse documentaire van Channel 4 getoond als begeleiding van een klacht door de VN over de “internationale onverschilligheid” voor het zgz. “lukraak bombarderen van ziekenhuizen en scholen” in Idlib.  Dezelfde retoriek als bij de bevrijding van terroristenenclaves in regeringsgebied. Slachtofferrol uitmelken.   Mogelijke westerse tussenkomst uitlokken en aanwakkeren. En dan kwam nogmaals het wierookvat voor de Witte Helmen boven: citaat Terzake journalist: “een soort civiele bescherming, allemaal vrijwilligers, levensgevaarlijk werk, zelf vaak het doelwit”.   Hierbij wordt naar verluidt “aangetoond dat burgers en civiele bescherming gericht aangevallen worden”.    Achterliggende bedoeling: aantonen dat het Syrische (en Russische) leger oorlogsmisdaden plegen.  Het woord “oorlogsmisdaden” werd herhaaldelijk in de hersenen van de kijker geprent.  De bewuste documentaire heeft professionele beeldkwaliteit, opgenomen door 6 camera’s op de (Witte) helmen, geen stofje op de lenzen of op de moto. Nieuwe kleding net uit de rekken. Regisseur: waarschijnlijk ene Abdul Kareem, ook gekend als al-Nusra’s journalist, een tot islam bekeerde Amerikaan, die daar in de buurt aan het draaien was over een “nakend offensief” van de terroristen. Plaats van het gebeuren: één huis tussen de boomgaarden op het platteland. En daar zou de Syrische luchtmacht op vinkenslag gelegen hebben om na het alleenstaande huis een eenzame ziekenwagen herhaaldelijk aan te vallen.

De begeleidende stem van de journalist: “Zelden werd er bewijs van dit gehalte getoond: 6 camera’s, gefilmd door de WH zelf (alsof dat een toegevoegde waarde betekent… ze filmen altijd alles zelf!)  En: “ook al waren we er niet zelf bij, wij hebben alle beelden van de 6 camera’s zeer goed bekeken, we zijn er zeker van: de beelden zijn écht.” (… daar twijfelen wij ook niet aan.  Hollywood films worden ook écht gedraaid, wat niet wil zeggen dat er enig waarheidsgehalte in zit) En wordt quasi lyrisch als hij na de dood van de WH-ambulancier afsluit: “for a team dedicated for saving  lives the loss of one of their own is especially painful…”  Afsluitend: “Als Assad hen tot doelwit neemt, dan is dat niet alleen tragisch maar bovendien een oorlogsmisdaad”.

En dat is dan de volgende stap nadat de geloofwaardigheid van de gifgasaanvallen ernstig in het gedrang gekomen is: “oorlogsmisdaden”. Daar kan men alle kanten mee uit.

Met een getuigenverslag zoals dit wordt geen rekening gehouden:

Over de Witte Helmen zullen we later nog meer berichten.

De stammen kwamen bijeen tijdens het Tayyi Clans Forum. Zij wijzen elke betrokkenheid, invloed en bemoeienissen op het Syrische grondgebied af, m.n. de Turkse en Amerikaanse. Syrië is het thuisland voor iedereen ongeacht zijn achtergrond. Afsluitende conclusie: “De grenzen van de Syrische Arabische Republiek worden beschermd door internationale wettelijke resoluties en wij zullen niet toestaan deze te wijzigen of alternatieve grenzen te tekenen om zgn. “veilige zones” of dergelijke te creëren; het Syrische volk heeft het recht over zijn eigen toekomst te beslissen.”

Het is te hopen dat die conclusie doorgetrokken wordt in Astana. Vandaag begint daar nieuwe ronde van de Astana-besprekingen over Syrië met Assad aan het hoofd van de Syrische delegatie, met de Russische speciale afgevaardigde Alexander Lavrentiev en de sr. assistent van de Iraanse buitenminister, Ali Asghar Khaji. Tevens op het appel een afgevaardigde van de VN, van Libanon, Irak en Jordanië. (…)