Quo vadis, Syria?

Allerlei nieuwtjes uit Syrië, bitter en zoet, hoop en wanhoop, leven en dood:

Welkom in Syrië:

Damascus, een en al bedrijvigheid, deze namiddag:

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, lopende mensen en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: auto en buiten

De Tekkiye Sulaymania in Damascus, aan de oever van de Barada rivier: een grote moskee, geflankeerd door een arcadegalerij en een soepkeuken aan de overkant van de binnentuin.

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, boom en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

De Russische luchtmacht vernietigt een wapendepot van HTS in Idlib. In het magazijn lagen drones en andere wapens, die moesten ingezet worden tegen de Russische luchtmachtbasis in Hmeimim, W-Latakia provincie. Een anonieme tipgever verwittigde over de levering van een groot aantal drones in het magazijn.

Afbeelding kan het volgende bevatten: vliegtuig

Tijdens een zoekactie werd een grote voorraad wapens gevonden – sommige van Israëlische makelij – in Inkhel en al-Hara (Daraa provincie): PKC machinegeweren, RPG lanceerders en munitie, Dushka machinegeweren, verrekijkers, granaten, zend- en radiotoestellen, walkie-talkies…

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

Het Russische leger organiseerde een tentoonstelling met in beslag genomen wapens van Israëlische, Amerikaanse en Turkse makelij:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, binnen

De overheid vond dinsdag mijnen en explosieven, van tussen de 50 en 100 kg, gevuld met C4 en TNT, achtergelaten door ISIS, in al-Sukhna, 80 van Palmyra. Ontmijners gaan aan de slag zodat de bewoners veilig terug naar huis kunnen keren.

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten en water

Nog een vondst: in Oost-Ghouta ontdekte de overheid gestolen antieke artefacten, gereed voor de “export” naar het buitenland. Het ging om beelden van basalten godinnen, houten uitgesneden lateien, vooral uit de Romeinse tijd, de 2de eeuw AD. Ze werden illegaal uitgegraven door de terroristen toen ze Oost-Ghouta nog in hun greep hadden. En de douane legde beslag op een zending wolbalen; er zaten antieke munten in verstopt.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Franse, Canadese en Zwitserse toeristen bezoeken archeologische site in Latakia:

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, boom, plant, lucht, buiten en natuur

De Chrétiens d’Orient zijn bezige bijen. Hier helpen ze in het museum van Homs:

Textielindustrie weer in productie:

Aarzelend keert het leven terug in Douma nadat de terroristen verdreven werden:

Een nieuwe zending humanitaire hulp uit Wit-Rusland wordt uitgeladen: drie generatoren, schoolgerief, kleding en schoenen voor de kinderen, medisch materiaal, twee 20ton vrachtwagens en een transportvoertuig (heftruck?) In de EU praten ze al twee dagen over hulp… De Libanese premier Hariri vroeg er 2.5 miljard dollar om de terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun vaderland mogelijk te maken. (…)

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

Feiten en cijfers uit de olie- en gassector:

Solidariteitsactie in Quneitra als steun voor de Syrische bevolking in de bezette Golan Hoogte. Een sit-in als protest tegen de Israëlische plannen in de dorpen Majdal Shams,
Baqa’ata en Mas’a’da. Israël wil de landbouwgronden confisqueren om er windmolens op te plaatsen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, staande mensen, menigte en buiten

Syrische legerspionnen kunnen ontsnappen uit een gevangenis in Idlib nadat deze door de Russische luchtmacht beschoten werd:

Baghouz: door ISIS ontvoerde kinderen worden bevrijd en naar huis (Sinjar en Nineveh)) gebracht. Lees onderaan wat ze “geleerd” hebben.

Kalifaat? Het kan verkeren…

Kalifaatstrijders uit Indonesië, Irak…:probeerden de droom te verwezenijken.

Een getuigenis van een Ethiopiër, kreeg asiel in Canada, vervolgens trok hij naar Turkije om in Syrië het Kalifaat te helpen oprichten.

Getuigenis van Yezidi vrouwen… er zijn geen woorden voor te vinden wat de mens een medemens kan aandoen:

Op 24 uur tijd keerden meer dan 700 vluchtelingen terug naar huis uit de buurlanden, Libanon en Jordanië:

Volgens Turkse regeringsbronnen hebben de VSA honderden ISIS terroristen overgebracht naar kampen, hen voorzien van valse identiteitspapieren en naar Irak getransporteerd. De vluchtelingenkampen lijken intussen eerder strafkampen. Drones hebben beelden gezonden van de begraafplaatsen met honderden graven.

Het Rukban kamp blijft afgesloten. Niemand mag eruit. Niemand mag gebruik maken van de veilige doorgangen waar de Russische en Syrische militairen en medisch personeel hen met tenten, voedsel, water en vervoer naar huis opwachten. De toestand is er dramatisch. Water-, voedsel- en medicijnentekort. Chantage en bedreigingen door hun kampwachters… “gematigde rebellen”… terroristen. Maar de VSA vinden het te gevaarlijk om de vluchtelingen naar huis te laten keren: