Quo vadis, Syria?

In Sochi kwamen de zgn. guarantor states, (voogden) Rusland, Turkije en Iran, voor de vierde keer bijeen om nogmaals een strategie te bespreken over de toekomst van Syrië. Poetin blijft herhalen dat de oplossing voor het NO van Syrië, Idlib, er slechts kan komen met inachtneming van de territoriale integriteit en soevereiniteitsrechten van de Syrische staat.

En Erdoğan bleef op zijn nagel kloppen: de “terroristen”, verwijzende naar de YPG, de Koerden, moeten weg van de Turkse grens, zowel ten westen als ten oosten van de Eufraat.

De Iraanse president Rouhani toonde begrip voor de Turkse zorgen en vindt dat de VSA terugtrekking “geluk aan het Syrische volk zal brengen.”

Erdoğan verklaarde dat zijn land zowel met de VSA als met Rusland onderhandelt over de zgn. “veiligheidszone” en hoopt dat dit in samenwerking met Rusland kan georganiseerd worden. Deze opmerking volgde op een Russisch standpunt dat Turkije eerst Assads goedkeuring (…) over een de facto bezette zone binnen het Syrische grondgebied moet krijgen. Citaat van woordvoerster Zakharova: “Het probleem over de aanwezigheid van een militaire eenheid, handelend in naam van een derde land op het grondgebied van een onafhankelijk land, – m.n. Syrië -, moet rechtstreeks door Damascus beslist worden.” Dat de Syrische overheid zo’n “safe zone”, een poco woord voor een bezettingszone, radicaal van de hand wijst, zal niemand verbazen. (…)

Image: Iranian President Hassan Rouhani, shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Russian President Vladimir Putin during a meeting in Sochi, Russia, on Feb. 14, 2019.

De vergadering van de drie leiders duurde iets meer dan een uur. Het Turkse staatspersagentschap Anadolu verklaarde – in een gemeenschappelijke mededeling van de drie actoren – dat de leiders er de nadruk op legden dat een VSA terugtrekking uit NO Syrië zou bijdragen tot stabiliteit en veiligheid in de regio àls deze zou doorgaan en herhaalden hun bereidheid veiligheidsacties in het NO van Syrië te coördineren, met nadruk op hun vaste wil separatische agenda’s in het land te zullen tegenwerken.

Zo wollig deze persmededeling ook mag klinken: ze maakt duidelijk dat de Koerdische onafhankelijkheid verder wegdeemstert. En ook dat er van een gezamenlijk militair offensief – Rusland, Turkije, Iran – om de terroristen in Idlibistan uit te roken (voorlopig?) geen sprake kan zijn. Zolang Erdoğan zijn Ottomaanse uitbreidingsplannen niet opbergt, zijn de handen van Rusland (en Iran) gebonden. Opvallend: er werd slechts over de VSA terugtrekking in NO Syrië gesproken. De andere VSA bases in Syrië zijn blijkbaar niet prioritair al werd wel benadrukt dat de VSA troepen zo snel mogelijk het land moeten verlaten en dat het Syrische volk moet beslissen over haar eigen toekomst. (…)

Bekijk hier het video verslag.

Over coördinatie gesproken: voor het eerst sinds het begin van dit 8 jaar lang durende conflict betrad het Russische leger een zgn. Turkse militaire zone in N Syrië. De Russische militaire politie zou naar verluidt begonnen zijn te patrouilleren in de Turks-bezette gebieden rond de stad Manbij. En wat later vervoegden Turkse militairen de SAA (Syrische leger) gebieden rond Manbij om samen met de Russische militaire politie te patrouilleren. (video)

Erdoğan bevestigde dat Turkije al het mogelijke doet om terroristische aanslagen op de Russische militaire basis in Syrië, Hmeymim, te voorkomen, eveneens “op een gecoördineerde wijze”. Deze verklaring gebeurde niet toevallig, want in januari had Al-Nusra nog aanvallen gepleegd. Rusland noteerde verleden jaar talrijke drone aanvallen op de luchtmachtbasis. (…)

“Al het mogelijke”? Verleden jaar nog werden 3 Turkse HTS-terroristen, die in Syrië mee wilden vechten, door een Turkse rechtbank vrijgesproken en -gelaten. (…)

En een ISIS-cel in Adana, de grensstreek, kan vrij en onbezorgd haar bezigheden ontplooien. (…)

De Syrische overheid slaagde erin een grote smokkelactie via Jordanië van historische artefacten naar Saoedi-Arabië te voorkomen. (…)

HTS (Al-Nusra) deden een poging hun reputatie te verzachten. Alle opruiende borden, met haatboodschappen aan de sjiieten, oproep tot de djihad en verplichting tot het dragen van de hijab, werden overschilderd. “Gematigde rebellen”, toch? (…)

Tegelijkertijd doen hun quasi dagelijkse aanvallen – over de grenzen van Idlibistan – het “gematigde” imago geen goed. Een dichtbevolkte buurt van Aleppo kreeg weer een rakettenregen te verwerken, afgevuurd door dezelfde HTS. (video)

Een groot militair konvooi van het Syrische leger (SAA) trok via de Damascus-Aleppo snelweg naar het noorden van de Hama regio. (…) Dit volgde op de verplaatsing van het 5de Korps en de 9de gewapende divisie. In afwachting van de bereikte onderhandelingsresultaten bereidt het Syrische leger zich voor op een uitgebreid offensief om de zgn. “20 km gedemilitariseerde zone” te heroveren op de frontlijnen van Hama, Idlib, Latakia en Aleppo. Eigenlijk was de bedoeling dat deze strook helemaal van zware wapens en terroristen zou ontruimd worden, maar HTS (Al-Nusra) weigerde zich hieraan te houden en probeert dagelijks vanuit deze zone uit te breken in regeringsgebied, waarbij telkens slachtoffers vallen. (…)

In Idlibistan lijdt de bevolking onder de HTS (Al-Nusra) dictatuur (scholen worden verplicht te sluiten omdat ze niet voldoen aan de strenge islamregels (video), hulpgoederen in beslag genomen en tegen woekerprijzen verkocht), westerse landen worden stilaan wakker en stoppen met medische en andere steun:

Irak heeft intussen beloofd alle in Syrië gevangen genomen Iraakse terroristen te zullen repatriëren en in Irak voor de rechtbank te brengen. Het zou om zo’n 20.000 lieverdjes gaan. (…)

De laatste ISIS-enclave in Baghouz, (Deir Ezzor regio), wordt eerstdaags door de Koerden ingenomen. Vele terroristen en hun gezinnen gaven zich over, de uithongering nabij. Vrouwen, kinderen werden gescheiden van de mannen. Enkele honderden terroristen, de meesten van buitenlandse nationaliteit, vechten tot ter dood vanuit hun bastion op de Iraakse grens. In totaal zouden een 1000tal van geen ophouden willen weten. Baghouz heeft een uitgebreid tunnelnetwerk; verschillende zelfmoordterroristen – waaronder ook vrouwen – pleegden wanhopige aanslagen.

De VSA-coalitie bombardeert regelmatig; talrijke burgerslachtoffers worden via verschillende kanalen herhaaldelijk gemeld. (…) Syrië protesteerde herhaaldelijk bij der VN Veiligheidsraad en wil een onafhankelijk internationaal onderzoek. (…)

De verstandhouding onder de terroristen is zoek; buitenlandse djihadi’s weten niet waarheen en strijden tot ze hun opwachting in de maagdenhemel mogen maken – de binnenlandse terroristen scheren hun baarden af en proberen onder de burgerbevolking te verdwijnen. Algemeen wordt verwacht dat de VSA eerstdaags de totale VSA-overwinning op ISIS zullen van de daken schreeuwen. (…)

Het Syrische leger doodde een aantal resterende ISIS terroristen in Badyah (Palmyra), neemt wapens en voertuigen in beslag (video). (…)

Ook in de zgn. Damascus woestijn moet het Syrische leger nog steeds ISIS cellen uitroeien. Het Syrische leger zond versterkingen naar de Golan Hoogte, waar Israël opnieuw toesloeg. Ook een autobus die Iraanse militairen vervoerde werd geraakt.

Syrië en Irak bespreken de voorbereidingen van de heropening der Al-Bukamal-Husseibeh grensovergang. Tevens op de agenda: de verbetering der bilaterale relaties en coördinatie tussen Syrië en Irak. (…)

Tot slot deze film van RT over de impact van de Syrische oorlog op kinderen: “de verloren kindertijd”.