Quo vadis, Syria?

Omwille van de actualiteit – en het gebrek aan neutrale berichtgeving in de poco media – geven wij een kleine invulling over de toestand in Syrië (voor alle duidelijkheid: in regeringsgebied).

Kwaliteitskrant DS bloklettert opnieuw: “Zelfs na een aardbeving krijgt oorlogsgebied Idlib geen humanitaire hulp”, waarmee gesuggereerd wordt dat de Syrische regering de provincie Idlib in de steek laat. We hebben al herhaaldelijk geschreven: de Syrische regering en hulpinstanties vanuit regeringsgebied lopen het risico dat ze bij het betreden van dit terroristennest onmiddellijk neergeknald worden, dat de lading gestolen en tegen woekerprijzen verkocht wordt. We verwijzen ook naar het reeds gepubliceerde artikel onderaan.

Reuters meldt dat Syrië hulp gevraagd heeft aan de EU. Syria requests EU support for the first time after earthquake We citeren dit antwoord: “The EU said it would provide additional emergency support to both countries and emergency humanitarian assitance worth 6.5 million euros in one of the largest ever search and rescue operations through its Civil Protection Mechanism.”

Als we het goed begrepen hebben, zal de EU bijkomende noodhulp aan beide landen (Syrië en Turkije) leveren… “Bijkomend” Als men weet dat de officiële regering van Syrië zwaar gebukt gaat onder de EU-sancties, dan zijn wij niet zo naïef te veronderstellen dat àlle Syriërs – zowel in regeringsgebied als Idlib, als de door Turkije bezette grensstrook – door de EU zullen geholpen worden. Er wordt meteen bij vermeld dat men moet kunnen aantonen waar de hulp verstrekt werd. Er zàl sowieso een onderscheid gemaakt worden tussen het leed van het terroristenterritium, Idlib, en van de bevolking in het regeringsgebied. “Bijkomend“… wetende dat het Syrische regeringsgebied nul, komma, nul van de EU kreeg, krijgt, integendeel, kan men ervan uitgaan dat het al-Qaeda-nest, Idlib, wèl al EU-hulp heeft mogen ontvangen. Middle East Eye meldt dat er nu – eindelijk – toch sprake kan zijn van een coördinatie met de Syrische regering. Volgens dezelfde bron zou de EU haar lidstaten zelfs aanraden gunstig te reageren op de vraag naar hulp door de Syrische regering. EU-akela von der Leyen: “Wij laten niemand in de steek…” en zij plant een donorconferentie in maart voor Turkije en Syrië.

Ons bereiken talrijke foto’s van kledinginzamelingen die naar de kerken van Damascus gebracht worden door de bevolking. De drie leiders van de christelijke geloofsgemeenschappen pleiten om het embargo en de sancties, die vooral de Syrische bevolking treffen, op te heffen.

Pater Daniël en de kloostergemeenschap van Mar Yakub, bij monde van fr. Jean-Baudouin, verzoeken nederig om hulp:

Of.. (Herman Maes = pater Daniël)

Or donate to our account in Belgium: Name: Herman Maes, Abijlaan 16, 2400 Postel-Mol

IBAN: BE32 0682 0832 4402 / BIC: GKCC BEBB.- Contact : +963 930 400 849

Om u een idee te geven van de kracht van de aardbeving: de havenstad Tripoli in Libanon ligt 405 km verwijderd van het epicentrum in Turkije. Ongeveer de afstand van Brussel naar Frankfurt. En daar werd toch nog de sterkte van 4.8 op de Richterschaal gemeten!

Wat betreft de schade aan scholen en de herbestemming als opvangplaats:

Het Syrische ministerie van onderwijs meldt een voorlopige stand van zaken over schoolgebouwen. 248 scholen zouden beschadigd zijn: waarvan 71 in de provincie Aleppo , 50 in Latakia, 27 in Hama, 99 in Tartous en 1 op het platteland van Idlib (stukje regeringsgebied). Het aantal verwoeste scholen in Idlib en in de door Turkije bezette grensstreek is ons onbekend.

126 scholen zouden als opvangplaats voor dakloze burgers bestemd worden. Er wordt gevraagd dringend een lijst op te stellen met slachtoffers en gewonde leraren en leerlingen.

Provincie Aleppo: Van de 71 beschadigde scholen in Aleppo werden er 4 compleet verwoest; de rest heeft onmiddellijke dringende restauratie- of instandhoudingswerken nodig. 99 scholen werden voor de opvang van de dakloze burgers van de stad Aleppo, en 3 op het platteland, bestemd. Daar zouden nu zo’n 17.000 mensen onderdak gekregen hebben.

Provincie Latakia: 50 scholen werden beschadigd, 45 moeten hersteld worden, 5 staan op het punt in te storten. 13 scholen werden bestemd om dakloze burgers op te vangen. Honderden mensen vinden daar een dak boven hun hoofd.

In de Tartous-regio werden 99 scholen beschadigd, echter zonder dat leerlingen hierdoor zouden gevaar lopen. 7 scholen werden voor de daklozen bestemd.

Hama: 27 beschadigde scholen. 4 scholen kregen een nieuwe bestemming als opvangplaats voor daklozen.

Platteland Idlib (klein stukje regeringsgebied.: 1 school in Khan Shaykhun beschadigd.

Er wordt vertwijfeld verder gezocht naar overlevenden in Aleppo, Latakia en Jableh. In Aleppo werden 53 appartementsgebouwen volledig vernield. 3000 gebouwen staan op instorten bij een volgende naschok.

2 gedachten over “Quo vadis, Syria?

  1. Ik heb meerdere mensen uw missie doorgegeven.. ze gaan doneren.. Ik heb contact met pater Daniël ..
    Veel zegen,
    Marianne

    • We zijn blij dat we met onze bescheiden inzet toch iets kunnen doen om de nood te verhelpen. Hartelijke dank.

Reacties zijn gesloten.