Quo vadis, Syria?

Op alle mogelijke manieren wordt Syrië monddood gemaakt, uitgewist van en door de internationale berichtgeving. Op YT werd het kanaal van Syria News gewoon verwijderd, alle filmpjes gewist. Meer dan 500 video’s in de vergeetput. Velen daarvan waren reportages met Engelse ondertiteling over moslimterroristen en hun misdaden. De westerse media zijn uitermate selectief in hun berichtgeving; slechts dat wat Uncle Sam goedkeurt mag verspreid worden.

image-YouTube Propagandists Platform for US Sponsored Al-Qaeda

Op 21 april werd Syrië op vraag van Frankrijk het stemrecht ontnomen in de OPCW. Guterres vond de rapporten over het gebruik van gifgas “ondraaglijk”. Dat de eigen mensen van de OPCW het ineengeflanste, gedokterde verslag afkeurden en de verantwoordelijkheid van de Syrische overheid ontkenden, werd van tafel geveegd. Een reportage: (zie ook onze verslaggeving onderaan)

In de EU-praatbarak worden vragen hierover verboden:

Actuele toestand in Syrië ziet u op dit kaartje:

https://i0.wp.com/southfront.org/wp-content/uploads/2021/04/29april2021_Syria_war_map-scaled.jpg?w=584&ssl=1

29 april: Rusland bericht volgende inbreuken door Idlib terroristen van het staakt-het-vuren in de prov. Idlib: 38 keer, in de prov. Latakia: 10 keer, in de prov. Hama: 6 keer + nog 2 keer.
28 april: 2 explosies in de stad Yarabalus. Eén kind gedood. Een bom op een motorfiets in de regio Sawr. Geen slachtoffers. Het aantal van de met al-Qaeda verwante Horas al-Din en Ansar-al-Tawhid strijders neemt toe in het zuiden van de prov. Idlib – men verwacht een offensief tegen het Syrische leger. Een Russisch verkenningsvliegtuig stelde vast dat er versterkingen aangevoerd werden zoals pick-up vrachtwagens, raketlanceerders, ca. 300 terroristen en verschillende vrachtwagens met munitie. Detail: Horas al-Din staat niet op goede voet met HTS (al-Qaeda) die de lakens uitdeelt in Idlib. Ansar-al-Tawhid daarentegen is een bondgenoot van HTS. Voor een offensief is het wachten op de goedkeuring van HTS. Turkije, dat duizenden soldaten gepositioneerd heeft in Idlib, doet niets om het staakt-het-vurenakkoord, afgesproken met Rusland op 5 maart 2020, af te dwingen. (…) Meer info over de Afrin-protagonisten vindt u in een vorige Quo Vadis: “Hoed u voor een Turkse tortel”.

In de Kafr Kalbin regio (N-Aleppo): zware schermutselingen tussen het YPG (Koerden) en het Turks huurlingenleger. Naar verluidt 9 doden bij de Koerden, 1 dodelijk slachtoffer bij de terroristen en vier gewonden. De Koerden zouden met hun aanvallen de Turkse huurlingen onder druk zetten. Drie van hun voertuigen werden in Z-Afrin door geleide raketten vernield.

Een niet nader gespecifieerd luchttuig heeft een basis der Turkse strijdkrachten in Ayn Issa (Raqqa) gebombardeerd. Meer info ontbreekt. (…)

Het AIPU (Arab Interparliamentary Union) – vereniging van Arabische volksvertegenwoordigers over grenzen heen, opgericht na de 1973 Arabisch-Israëlische oorlog om de Arabische samenwerking te bevorderen – veroordeelt het Turkse leger en/of het Turkse huurlingenleger voor het afsluiten van de drinkwatervoorziening in Hasaka. In een PM verklaart de het b.g. AIPU hoogst verontrust te zijn voor het welzijn van de burgerbevolking, zeker nu de temperaturen stijgen en midden in een coronacrisis. De AIPU doet beroep op Antonio Guterres om “onmiddellijk tussen te komen opdat Turkse militaire strijdkrachten & bondgenoten ermee ophouden de watervoorziening in Hasakah af te sluiten.” Verder staat er in de verklaring ook nog vermeld dat het haar steun uitspreekt voor de steun aan Syrië bij de verdediging van diens “soevereiniteit en natie“.

Het Russische defensieministerie maakte maandag bekend dat haar luchtmacht een trainingskamp van terroristen, nabij de stad Palmyra, vernietigd heeft waarbij 200 terroristen gedood werden. “Volgens onze informatie hadden terroristen een verborgen basis ten NO van Palmyra opgericht, waar terroristen opgeleid werden om hen vervolgens naar verschillende regio’s te sturen voor terroristische operaties. In de basis werden explosieven geproduceerd. Na controle der coördinaten via verschillende bronnen werden schuilplaats(en) vernield, ca. 200 terroristen gedood, 24 4×4-voertuigen met zware machinegeweren én ca. 500 kg munitie, componenten om geïmproviseerde explosieven te maken, vernield.”

Of Trump of Biden president zijn der VSA, maakt geen verschil. Olie en graan worden gewoon gestolen. Opnieuw werd er graan uit de Tal Alo silo’s naar Irak gesmokkeld. 32 vrachtwagens werden begeleid door hun SDF (Koerden) vriendjes via de illegale Al Waleed grenspost. En de QSD militie (Koerden) bestormde het dorp Abou al-Nitil (Deir Ezzor) en ontvoerden 20 bewoners naar een onbekende bestemming. Honderden jonge mannen op het platteland van Deir Ezzor, Raqqa en Hasaka werden reeds ontvoerd, naar kampen gebracht, om hen te verplichten aan hun zijde te vechten. Of worden tegen betaling van een losgeld vrijgelaten… (29.4.21). Het is geen uitzondering: in al-Hawaeij op 20.4.21 en op 19.4.21. Zij worden daarbij in de lucht gesteund door Amerikaanse helikopters.

De ouderen en leiders der Tayy-stam veroordelen de aanvallen van de QSD tegen hun buurstammen:

Om te verhinderen dat het Syrische volk honger lijdt, dat de industriële, resp. energie- en transportsector stilvalt, hebben Rusland en Iran beslist gezamenlijk de olie-, gas-, graan- en andere bevoorrading van noodzakelijke goederen te verzekeren door de schepen te begeleiden tegen mogelijke piraten door een escorte van de Russische marine vanaf het ogenblik dat zij het Suez kanaal bereiken tot zij hun lading kunnen lossen in een Syrische haven. (…)

Torenhoge prijzen door de VSA/EU sancties:

De Syrische vluchtelingen in de buurlanden worden door de VSA ( en de EU ) belet naar de bevrijde regio’s, in regeringsgebied, terug te keren. Uitzondering in de EU is Denemarken dat het verblijfrecht van Syriërs ingekort heeft.

Op 26 mei worden er in Syrië presidentsverkiezingen gehouden. 51 kandidaten boden zich aan, waarbij 7 vrouwen. Elke volksvertegenwoordiger kan slechts voor één kandidaat stemmen en elke kandidaat heeft de steun van minstens 35 volksvertegenwoordigers nodig. Meer details over de procedure vindt u hier (Engels). In Idlib protesteren de terroristen dat zij niet kunnen stemmen… En het Democratische Westen zal de verkiezingen niet erkennen omdat zij niet mogen bepalen wie presidentskandidaat is en wie als zodanig mag verkozen worden. Bevriende naties werden uitgenodigd als toezichthouder. O.a. Rusland. (…)

Komen we nu bij minder opzienbarend maar wel opwekkend nieuws. Zoals de Ramadan al-Khair Market” in Aleppo, met pakweg 15.000 bezoekers per dag.

Premier Hussein Arnous legde op het industrieterrein van Aleppo de eerste steen van een elektriciteitscentrale gevoed met fotovoltaïsche cellen. (…)

Een waterzuiveringsstation in Hissaya werd ingewijd:

In Aleppo werd een kunsttentoonstelling gewijd aan de Armeense genocide.

Kevolk Almassian is een nazaat van Armeniërs die asiel zochten in Syrië:

Tergend traag vorderen de restauratiewerken:

Beelden van enkele dagen geleden van Aleppo:

Afsluitend kinderwensen:

3 gedachten over “Quo vadis, Syria?

 1. In het weekblad ‘t Pallieterke (nr 17 van 29 Apr 2021) over ‘ Bekeringscampagne in Syrie ‘ door een zekere Paul Baumer , wordt pater D. Maes hard aangepakt in verband met zijn opvattingen over het Syrische volk en de gebeurtenissen aldaar.
  Over de objectiviteit en kennis van scibent P. Baumer alsook zijn compagnon M. Vandamme in verband met internationale politiek en zeker het Midden Oosten heb ik mijn twijfels maar ieder zijn waarheid en het straalt af op het vertrouwen in het Pallieterke
  Pater D. Maes volg ik al jaren op uw blog en zijn boeken uitgegeven bij de Blauwe Tijger. Zijn boek over ‘ De Pil ‘ is magistraal , een ogen-opener voor mij.
  Benieuwd op zijn reactie op dat artikel in het Pallieterke.

  • … Nu voelen we ons verplicht nog eens een Pallieterke te kopen in de gazettenwinkel. Twee jaar geleden hebben we ons abonnement van twee generaties getrouwe lezers opgezegd. Zal vervolgens het bewuste artikel inscannen en hem doormailen, samen met uw reactie.
   Ik meen me te herinneren dat hij al eens door genoemde persoon gecontacteerd werd die meende vanop een afstand beter te kunnen inschatten wat er daar gebeurt, resp. gebeurd is. Trouwens met Vranckx heeft hij een soortgelijke uiteenzetting gehad.

   Dank voor de melding.

 2. Ik ben al 61 jaar lezer van tPallieterke. Vroeger was het ‘ vrank en vrij ‘ . Nu is het volgens mij ‘ Vranckx en subsidie ‘ geworden , waarschijnlijk ook mijn laatste jaar.
  Groeten en dank jullie met Golfbrekers.

Reacties zijn gesloten.